Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Философията на нулевия отпадък в практиката

Елемент от декора на първия ресторант с нулев отпадък
Снимка: Таня Иванова

По "Хоризонт" вече сме ви разказвали за набиращата все по-голяма популярност философия на Нулевия отпадък. Тя е за ограничаване до минимум на боклука, който всеки един от нас изхвърля в околната среда. Целта е да опазим планетата си и да живеем в по-чиста среда. Как нa практика се прилагат тези идеи, насочени към промяна на консуматорския начин на мислене у хората? 

От 3 години малко ресторантче в София наема на работа младежи в неравностойно положение - момичето, което го управлява, е работило преди с такива подрастващи и решава да им даде шанс. По-късно Блажка Димитрова се увлича по философията на нулевия отпадък и решава да я приложи на практика - в заведението си. 

Три основни неща отличават заведението с нулев отпадък, обяснява Блажка:

"Първо, начинът, по който пазаруваме - пазаруваме насипно, с наши торби, наши буркани, с наши кутии. Второто е начинът, по който готвим - всички обелки отиват в нашия компостер, който е до заведението, и в рамките на месец, месец и половина се превръщат в свежа пръст, с която наторяваме растенията в заведението. Третият елемент е начинът, по който доставяме на крайния клиент - в кутии за многократна употреба, с депозитна система (клиентът връща след това или предоставя свои кутии, в които му слагаме храната)". Менюто се планира всеки ден, за да се купуват само толкова продукти, колкото ще трябват в кухнята, за да се ограничи изхвърлянето на храна.

Блажка Димитрова е на 29 години. Завършила е Публична администрация в СУ, както и Национална сигурност и отбрана във Военната Академия "Г.С.Раковски". Преди повече от година е сред учредителите на сдружението "Нулев отпадък - България", което има за цел да разпространява философията за ограничаване до минимум на отпадъците. В момента сдружението води няколко кампании, негови представители обикалят училищата и фирмите, за да запознават децата и възрастните с основните принципи, а те са: да се откажем от неща, от които в повечето случаи нямаме нужда; да ограничим онези, които не можем да използваме многократно; да рециклираме и да компостираме органичните отпадъци.

Анна Минева е майка на две деца и се опитва да въведе на практика принципите на нулевия отпадък. След като в семейството започват да събират разделно боклука, решават неотдавна да организират рождения ден на едното си дете по този начин, с минимален отпадък - използват чаши и чинии за многократна употреба, а някои родители носят шишета/чаши за многократна употреба.

"Ходили сме на много рождени дни, където срещаш много пластмасови или хартиени отпадъци. Те (децата - бел.ред.), ако не си ги надписват, си загубват чашките, по една-две-три чашки и страшно много отпадъци се образуват по тези партита. И по тиймбилфинги, фирмени партита ми е правило впечатление... Затова решихме да пробваме и да си направим един рожден ден на открито без отпадъци. Оказа се не толкова трудно. Зеленчуци и плодове си пазарувам в магазина без торбички - слагам си ги директно в количката и после - в платнената торба." - разказва Анна.   

Повече по темата чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

19.12.2025 г. Законите на Мърфи

Чуйте новите предложения в рубриката "Законите на Мърфи" в звуковия файл. 

публикувано на 20.01.25 в 11:03
На о. Смит, Антарктида

Екстремните спортове 12 – 19 януари 2025

Макар и със заболяване, Никола Калистрин постигна 26 място в индивидуалната дисциплина на Световната купа по ски алпинизъм в Шахдаг, Азербайджан. Това отново е най-доброто до момента представяне на български състезател в този спорт.  Трасето беше с дължина 17700 м и положителна денивелация 1400 м, с най-висока точка на 2390 м. Преди това Калистрин..

публикувано на 19.01.25 в 14:05
Зорница Спасова

Глобална синдемия, или как затлъстяването си взаимодейства с климатичните промени

Един милиард души по света страдат от затлъстяване, а два милиарда са с наднормено тегло. Тази световна епидемия си взаимодейства с глобалното затопляне. Авторитетното списание "Лансет" нарича това явление "глобална синдемия" .  Проблемът и в България е много сериозен. 61% от пълнолетните българи са с наднормено тегло и затлъстяване . Почти всяко..

публикувано на 17.01.25 в 15:22

Бай Дафо Трендафилов - вълшебникът на гайдата

Учител без диплома и музикант, който не познава нотите. Това е бай Дафо Трендафилов - гайдарят, който е безспорен авторитет и кумир на поколения.  Изтъкнатият гайдар е роден на днешната дата през 1919 г. в село Гела, Смолянско. На гайда се научава да свири на 14-годишна възраст. През 1965 г. Дафо Трендафилов става майстор на гайди, като през целия си..

публикувано на 17.01.25 в 03:00

"Надпяване" – фолклорна класация, януари 2025

"Надпяване" е класация за народна музика, чиято цел е всеки месец да представя произведения в различни стилове, подредения в няколко категории, състезаващи се в рамките на една календарна година. Форматът обхваща авторски произведения, нова, етно, традиционна музика, която се доближава до вкусовете на аудитория от различни възрасти, с различни..

публикувано на 13.01.25 в 15:48
Законите на Мърфи

12.01.25 Законите на Мърфи

Рубриката от 12.01.25 година

публикувано на 12.01.25 в 08:15
Лаура Рогора

Екстремните спортове 5 – 11 януари 2025

Никола Калистрин постигна за момента най-доброто си класиране на световна купа по ски-алпинизъм . Това се случи в курорта Шахдаг, Азербейджан, където се провежда втората за сезонаСветовна купа за мъже и жени. В дисциплината "скоростно изкачване" Калистрин зае 29 място по трасето с дължина 2650 м и денивелация 490 м. Победи Реми Боне от Швейцария...

публикувано на 10.01.25 в 11:29