Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще блокират достъпа на Турция до програмата за Ф-35, ако Анкара не отмени сделката за руските С-400

Президентът Ердоган не отстъпва за руските ракети и сондажите край Кипър

С-400
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати ще блокират достъпа на Турция до програмата за разработка и експлоатация на свръхмодерния изтребител Ф-35, ако Анкара не отмени сделката за руските зенитно-ракетни комплекси С-400. Това категорично заяви днес американската посланичка в НАТО Кей Бейли Хъчисън. От Анкара обаче дойде твърд отговор.

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че Русия ще започне да доставя С-400 идния месец. Очаква се той да се опита да реши спора със Съединените щати идната седмица в Осака, където ще разговаря с Доналд Тръмп. Вашингтон предлага на Анкара ракети "Пейтриът", но те са по-скъпи, дори с отстъпка. Освен това няма възможност такива да бъдат доставени на Турция веднага.

Твърда реторика по отношение външната политика, поздравление към спечелилия кметските избори в Истанбул Екрем Имамоглу и изключване на промени в правителството под натиск отвън. Това е равносметката от първата публична реч на турския президент Реджеп Ердоган след изборите в Истанбул в неделя, която може да бъде оценена като програмна за предстоящите месеци.

Пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието турският президент Реджеп Ердоган отново потвърди, че руските зенитни ракети С-400 ще бъдат доставени през юли и Турция няма да отстъпи от сделката. По думите му, става дума за суверенно право на Турция да закупи ракетите. 

Турският държавен глава за пореден път беше категоричен, че Турция ще продължи своите сондажи в Източното Средиземноморие край Кипър и че турските въоръжени сили са взели необходимите мерки по въпроса. Турция няма да позволи действия, които не зачитат правата на кипърските турци, акцентира Ердоган. Той добави, че Франция няма какво да каже по въпроса, тъй като не е страна-гарант според международните споразумение. Такива страни са Турция, Гърция и Великобритания. На 14 юни френският президент Еманюел Макрон призова Анкара да спре „незаконните си сондажи в изключителната икономическа зона на Кипър“.

Във вътрешнополитически план Реджеп Ердоган поздрави Екрем Имамоглу за победата в кметския вот в Истанбул.Той подчерта, че волята на хората е над всичко за тях и добави, че ще бъде направена равносметка и партията притежава необходимата сила вътре в себе си, за да направи необходимото. Ердоган благодари на Бинали Йълдъръм и посочи, че той е постигнал най-висок резултат от няколко цикъла избори насам, въпреки че това не е било достатъчно за победата.

Турският лидер коментира, че в предстоящия период сигурността и икономиката ще стоят над всичко. Вместо „терористичен коридор“ покрай границата със Сирия Турция е създала „коридор за сигурност“ и сирийските бежанци ще бъдат изпратени там, посочи Ердоган. Продължават усилията за стабилизиране на икономиката, намаляване на лихвите и увеличаване на заетостта, изтъкна турският президент. „Ако е необходима промяна на кабинета, ние ще я направим, но не и по поръчка отвън“, заяви Ердоган.

В късните следобедни часове се провежда заседание на централното ръководство на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, на което ще бъдат обсъждани и резултатите от отминалите избори.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидат-президентския дебат показва по-добро представяне на Тъмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидат-президентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните изнесени от телевизията CNN, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38
Дмитрий Песков

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел

От Кремъл не очакват подобряване на отношенията между Москва и Брюксел. "Госпожа Фон дер Лайен не е привърженик на нормализацията на отношенията между Европейския съюз и Русия. В този смисъл нищо не се променя. Госпожа Калас също не е демонстрирала досега склонност към дипломация. Тя е добре известна у нас със своите абсолютно непримирими, а..

публикувано на 28.06.24 в 17:31

Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение

След по-малко от 24 часа в ареста телевизионният продуцент Нико Тупарев излиза на свобода без каквато и да е мярка за неотклонение.  Софийският градски съд не откри нито едно доказателство Тупарев да е присвоил 1,4 млн. лева от фирмата, в която е бил съдружник.  Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Съдът решава дали да остави в..

публикувано на 28.06.24 в 17:19
Илхам Алиев, президент на Азербайджан

Президентът на Азербайджан разпусна парламента и насрочи избори на 1-ви септември

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев разпусна Народното събрание на страната и насрочи с указ предсрочни парламентарни избори за 1-ви септември, съобщава агенция Ройтерс, отбелязвайки, че това беше широко очакван ход, който изглежда малко вероятно да промени радикално състава на парламента. Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели..

публикувано на 28.06.24 в 16:55
снимката е илюстративна

Стартира нова програма за саниране за 12 сливенски общини

Всички сгради в Сливен с енергийни обследвания и технически паспорти могат да кандидатстват по нова процедура за саниране, обявиха от Община Сливен.  Програмата е свързана със засегнатите от трансформацията в Маришкия басейн, а средствата за саниране на многофамилните жилища се очакват от Плана за справедлив преход.  Общо 12 общини са предвидени..

публикувано на 28.06.24 в 16:27

Антон Иванов: Оценката на КЕВР е адекватна, инвеститорите да се запознаят с условията на пазара

Миналата седмица на конференция Гърция казаха, че систематично ограничават техните ВЕИ-производители, когато имат дебаланси в прогнозите и потребленията. Прекъсват ги и отказват такива заявки за предоставяне на енергия на пазара. Инвестициите във ВЕИ централи са рискови. Препоръчвам на инвеститорите да се запознаят по-задълбочено с условията..

публикувано на 28.06.24 в 16:21