Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарашенидзе: Инцидентът с руския комунист накара руснаците да осъзнаят, че грузинците няма да забравят войната от 2008-а

Протестиращите искат оставката на вътрешния министър, освобождаване на задържаните в четвъртък демонстранти и провеждането на парламентарни избори по пропорционална избирателна система.
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Бурни протести, щурм на парламента, оставка и промяна в избирателната система - Грузия беше залята от вълна на протести, които продължават да не стихват въпреки отстъпките на управляващите. Поводът беше на пръв поглед незначителна изява на руски депутат, който седна в стола на председателя на парламента. Гневът на грузинците показа, че търпимостта към руските политици остава нулева, а старите рани така и не заздравяват.

Партията „Грузинска мечта“ се срещна лице в лице с грузинския кошмар - недоволството на хората. Вечерта на 20 юни - над 10 000 души излязоха на булевард "Руставели" и се опитаха да влязат в парламента. Бяха посрещнати от сълзотворен газ, гумени куршуми и полицейски палки. Равносметката - 240 ранени, 50 от тях и в момента се намират в болница.

Искрата на грузинския гняв разпали руски депутат от комунистическата партия. Сергей Гаврилов ръководеше делегация на Междупарламентарната асамблея на православните държави - организация, основана преди десетилетия от Гърция и Русия, в която членува и България. Гаврилов сяда в стола на председателя на парламента и започва обръщение на руски.

„Цинично е в Грузия парламентарната асамблея на православните държави да бъде председателствана от руски депутат, това е глупаво, нали така?! – попита професор Торнике Шарашенидзе от Грузинския институт по обществени въпроси, но твърди, че зад протестите не стоят само анти-руски настроения, макар по улиците да се виждат предимно плакати срещу Владимир Путин.

„Инцидентът с руския депутат разпали протестите, но причината е много по-дълбока. Когато хората виждат, че правителството се проваля с демократичните реформи, проваля се икономика, флиртува с руските комунисти и това вече беше прекалено за гражданите на Грузия“.

Под натиска на общественото недоволство управляващата партия "Грузинска мечта" изпълни две искания - оставка на председателя на парламента Иракли Кобахидзе, който позволи на Гаврилов да седне на председателското място и пълна промяна в избирателната система.

„Политическият съюз „Грузинска мечта - Демократична Грузия“ предлага широкомащабна инициатива за политическа реформа - парламентарните избори през 2020-та година ще се проведат по пропорционалната система с нула процента бариера за партиите“, обеща лично Бидзина Иванишвили - основателят на партията „Грузинска мечта“ - олигарх с връзки в Русия. До момента в Грузия имаше смесена система между пропорционален и мажоритарен вот.

„Какво е лошото на тази система? Грузия е бедна държава и в тези бедни райони управляващата партия има огромно предимство, защото, особено извън столицата и големите градове, доминираща роля имат местни бизнесмени, местни олигарси, които влияят на изборния процес там и обикновено сключват сделка с управляващата партия“, обясни Торнике Шарашенидзе и прогнозира, че с политическата реформа в следващия грузински парламент ще влязат повече и по-малки партии, а твърде вероятно е и „Грузинска мечта“ да бъде принудена да управлява в коалиция.

Макар исканията на протестиращите да бяха изпълнени само за 24 часа, демонстрациите продължават. Този път за оставката на вътрешния министър Георгий Гахария заради насилието в нощта на 20-ти юни.

Русия реагира остро на грузинските протести - забрани полетите от Русия, наложи ограничения на грузинския внос на вино и призова руските туристи да не посещават Грузия.

"Сега Грузия е в хватката на русофобска истерия. Тя е изкуствено подхранвана от чужди сили и радикални елементи“, обобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

За грузинците подобни изказвания са чиста пропаганда.

„Все още има стотици руски туристи, които се разхождат в центъра на Тблиси без нищо да им се случва. Грузинците нямат проблем с руския народ, нито пък с обикновените руснаци. Ние имаме проблем с руските политици, това е, с официална Москва“, обобщи професор Торнике Шарашенидзе.

Когато "Грузинска мечта" спечели изборите през 2012-та година, партията пое курс на възстановяване на връзките с Русия, по-скоро по икономически, а не идеологически причини. Тогава Русия вдигна наложените санкции срещу Грузия след 5-дневната война, с която от страната бяха отцепени Южна Осетия и Абхазия. Русия стана основен пазар за грузински износ, руските туристи започнаха да посещават грузинското Черноморие. Само през 2018-а близо 1 500 000 руснаци са посетили Грузия, а приходите от туризма са 8% от БВП на страната. Според професор Шарашенидзе руската реакция няма да нанесе щети на грузинската икономика.

„Русия вече ни е налагала ембарго през 2006-та и тогава икономиката ни беше блокирана. Но през 2006-та ситуацията беше различна. Тогава имаше конфронтация между Грузия и Русия - грузинските власти бяха наредили показни арести на руски шпиони, на руски военни офицери пред телевизионни камери. Това дълбоко унижи руските власти и Путин лично. Сега какво - Русия просто преигра с реакцията, но това, което е много по-важно - милиони руски туристи пътуват до Грузия през последните години и за руските власти ще бъде много трудно да ги накарат да спрат да идват в нашата страна“.

Протестът в Грузия показа до къде точно стигат възможностите на Бидзина Иванишвили и „Грузинска мечта“ да възстановят отношенията с Русия. Двете държави не поддържат дипломатически отношения от войната през 2008-ма, когато са откъснати Абхазия и Южна Осетия по руски маниер, много подобен на този в Украйна. Професор Торнике Шарашенидзе коментира:

„Имам усещането, че Русия вярва, че грузинците са забравили и ще приемат последствията от войната през 2008-ма. Като, че ли руснаците смятат, че това вече се е случило. Но инцидентът с Гаврилов, с руския комунист, накара руснаците да осъзнаят, че грузинците няма да забравят случилото се преди 11 години“.

Професор Шарашенидзе и смята, че единственият път за скъсване с постсъветския период на Грузия е пътят на евроинтеграцията. След Революцията на розите в Грузия през 2003-та година, ръководена от Михаил Саакашвили, страната поема по пътя към НАТО и Европейския съюз. От 2011-та година Алианса определя Грузия като държава-аспирант за членство в НАТО, а с Европейският съюз има влязло в сила Споразумение за асоцииране от 2016-та.

„Членство в НАТО е много трудно за постигане, тъй като има руски военни бази на грузинска територия. Но с членството в Европейския съюз е различно. Вярвам, че то може да бъде постигнато с новото поколение, което протестира и показва, че се е превърнало в истинска сила. Защо правителството направи веднага отстъпки пред протестиращите за пропорционална избирателна система? Защото правителството се страхува от новото поколение“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Василен Васевски

Василен Васевски: Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят

„Би било хубаво повече българи да излизат от страната и да я оценят, както и да разберат какво е истинското родолюбие“ - това каза пред БНР писателят и художник Василен Васевски, който представи в Брюксел своите книги „Корени“ и „Онова, което остава“ и свои картини. Националистическите партии у нас той определя като „грешки на растежа“...

публикувано на 16.06.24 в 23:39

Въвежда се нов образец на българска лична карта

От понеделник Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта. С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Какви..

публикувано на 16.06.24 в 21:06
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Правителство ще има, да видим дали ще е устойчиво

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров прогнозира пред Нова тв, че правителство ще има, но по думите му предстои да видим дали ще бъде устойчиво Преговорите за правителство трябва да започнат утре "Според мен е все по-видимо, че ГЕРБ и ДПС и - предполагам - ИТН ще направят формат, някакво правителство - дали ще бъде експертно, дали ще бъде коалиционно,..

публикувано на 16.06.24 в 20:14
Александър Вучич

FT: "Рио Тинто" може да получи зелена светлина за експлоатацията на литиевото находище в Сърбия

Президентът на Сърбия Александър Вучич се подготвя да даде зелена светлина на концерна "Рио Тинто" за експлоатацията на най-голямото находище на литий в Европа, съобщава "Файненшъл Таймс" (FT). Отново протест срещу проекта за добив на литий в Сърбия Блокират пътища в Сърбия заради сондажи за литий Две години след масовите протести в..

публикувано на 16.06.24 в 19:07
Президентът на Украйна Володимр Зеленски

Зеленски: Преговорите за мир може да започнат още утре, ако Русия се изтегли от нашите земи

Украйна не се отказва от целта да си върне всички територии, окупирани от Русия. Това даде да се разбере президентът Володимир Зеленски два дни след като руският лидер Владимир Путин поиска от украинците да се оттеглят от Херсон, Запорожие и Донбас. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака, ако се изтегли от нашите законни земи," каза..

публикувано на 16.06.24 в 19:04
Президентът Румен Радев и съпругата му Десислава Радева пристигат на летище Подгорица - 16 юни 2024 г.

Президентът Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Черна гора, като бе посрещнат в Подгорица от шпалир от гвардейци и червена пътека. В делегацията по посрещането на президента  от черногорска страна  бяха Алекса Бечич, заместник министър-председател по сигурността, вътрешните работи, европейските и външните отношения, Младен Гъргич,..

публикувано на 16.06.24 в 18:42
 Дмитрий Песков

Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на Путин

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков прикани украинското ръководство да обмисли предложението на руския президент Владимир Путин да изведе войските си от Херсон и Запорожие, както и от частите на Донбас, които остават под властта на Киев: "Настоящата динамика на фронта ни показва съмсем явно, че положението на украинците продължава да се влошава...

публикувано на 16.06.24 в 18:08