Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илко Гетов: Няма система за проследяване на партидите от лекарства

Снимка: БГНЕС

Няма система за проследяване на партидите от лекарства в кои складове или аптеки постъпват, кога стават обект на паралелен износ и кои търговци или доставчици извършват тази дейност. Това каза през "Хоризонт" председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов по повод първия случай на фалшифицирани опаковки на онколекарство. 

Липсата на проследяване на партидите от лекарства създава реален проблем, казва проф. Илко Гетов: "По някой път партидата, която пише в доставния документ (фактурата), не отговаря на физическата стока, която е получена – т.е. имат разлика между партидите".

На запитване на "Хоризонт" управителят на фирмата, за която се твърди, че е продала фалшифицирани опаковки, посочва, че има такъв инцидент от началото на май т.г. и че става дума за 4 опаковки от лекарство, което те са закупили от техен доставчик в България и изнесли за клиент в Холандия, който ги е уведомил за съмненията за фалшификация". 

"Да докажат откъде са го получили по надлежния начин. Как са го получили, срещу какъв документ? Дали партидата не е била с изтекъл срок на годност към датата на доставката в техния склад? За всичките тези неща трябва те да представят документи, съответно Агенцията по лекарствата и контролните органи да го проследят".

Тепърва се очаква да заработи система за проследяване на лекарствата към Изпълнителната агенция по лекарствата". 

"Много проблеми създава. Това е открай време. На първо място, ако едно лекарство бъде блокирано или трябва да бъде изтеглено от пазара, ние не знаем точно какви количества в кой елемент от системата на дистрибуция съществува –  т.е., в какви количества е.  На второ място, не може в доставния документ да пише една партида, а технически да получаваш друга партида. Ако има някакви проблеми с качеството, ако има изтичане срока на годност – т.е. това са все проблеми, които, надявам се, ще бъдат решени с новата система на агенцията".

Веднага след получаване на информацията от холандския клиент българският търговец пише до "Хоризонт", че е уведомил компетентните органи в България и е изразил готовност да съдейства на разследването. 

Интервюто на Гергана Хрисчева с Илко Гетова за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БАН отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура

Ден преди 24 май, Българската академия на науките отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с тържествено събрание, което се проведе в зала "Проф. Марин Дринов" в сградата на БАН до пл. Народно събрание. Репортаж на Андрей Борисов: Тържеството беше открито с приветствие..

публикувано на 23.05.24 в 16:00
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие

Под натиска на протести Израел се връща на масата за преговори за примирие в Ивицата Газа и освобождаване на заложниците. Това става ясно от съобщение на кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Съобщението от кабинета на израелския премиер не съдържа никакви допълнителни подробности, но стъпката вероятно е продиктувана от..

публикувано на 23.05.24 в 15:56

Вторият транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища

Одобреният от правителството втори транш пари за университетите вече е по сметките на висшите училища, съобщиха от КНСБ. Около 6 милиона лева са за увеличение на заплатите на преподавателите с 50 лева със задна дата от 1 януари. Близо 26 милиона лева са за администрацията.  Заплатата за неакадемичния персонал със средно образование става 1680 лв.,..

публикувано на 23.05.24 в 15:55

61-годишна жена от Кочериново е починала в зъболекарски кабинет

Полицията и прокуратурата изясняват подробности около инцидент, при който жена от град Кочериново е починала в зъболекарски кабинет. При рутинно лечение на 61-годишната пациентка е била поставена упойка по нейно изрично желание. 20 минути след това жената започнала да се задушава, а лекарката извикала екип на спешна помощ, като междувременно правела..

публикувано на 23.05.24 в 15:53
Риши Сунак

Великобритания влиза в предизборна кампания, Сунак заяви: Аз съм верният човек

След като  насрочи за 4 юли общите избори в страната,   б ританският премиер Риши Сунак  заяви, че той и неговата Консервативна партия са правилният избор за осъществяване на промени и че разполагат с правилния план за гарантиране на сигурността на Обединеното кралство в днешния все по-несигурен свят.  Британският премиер Риши Сунак свика..

публикувано на 23.05.24 в 15:44

ЕК с предупредително писмо до България и още 5 страни за енергийната ефективност на сградите

Европейската комисия изпрати официално предупредително писмо до България и още 5 страни членки, в което настоява те да изпълняват задълженията си по отношение на енергийната ефективност на сградите.  Държавите трябва да определят минимум изисквания в това отношение, за да постигнат най-доброто съчетание между инвестиции и икономии, познати също като..

публикувано на 23.05.24 в 15:10
Д-р Николай Болтаджиев

Д-р Болтаджиев: Да се смени цялата система на заплащане на онколекарствата

Актуалният проблем пред Надзора на Касата е въпросът с премахването на лимитите на болниците . Това каза пред БНР д-р Николай Болтаджиев, който вече е част от Надзорния съвет на НЗОК. Д-р Николай Болтаджиев е новият член на Надзорния съвет на НЗОК " Проблемът трябва да се реши така, както изисква Конституционният съд . Той приема, че не..

публикувано на 23.05.24 в 14:57