Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Пламен Богданов напуска Националния военен университет

Бригаден генерал Пламен Богданов

Началникът на Националния военен университет във Велико Търново бригаден генерал Пламен Богданов е подал рапорт до министъра на отбраната Красимир Каракачанов за освобождаване от поста и напускане на системата на въоръжените сили. Новият началник на висшето училище трябва да бъде назначен с указ на президента по предложение на Министерски съвет.

Бригаден генерал Пламен Богданов ръководи Националния военен университет „Васил Левски“ от четири години. В рапорта до военния министър той посочва лични причини за напускането. Пред „Хоризонт“ бригаден генерал Богданов обясни, че решението му за оттегляне е принципно, защото като офицер от Военновъздушните сили не счита за редно и морално да ръководи военния университет след отделянето на авиационния факултет в Долна Митрополия като самостоятелно висше военно училище. До две седмици се очаква министър Красимир Каракачанов да внесе предложение до Министерски съвет за освобождаването и назначаването на нов началник на Националния военен университет, а указът се издава от президента.

Този месец е патронният празник на военния университет и производството на младите офицери. До края на годината се очаква да бъдат сключени договорите за част от ремонтите в университета, за които държавата отпусна 15 милиона лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия планира да изключи движението на талибаните от списъка на забранените организации

Русия планира да изключи движението на талибаните от списъка на забранените на територията на страната терористични организации.  Министърът на външните работи Сергей Лавров обясни това, като каза пред журналисти, че талибаните са реалната власт в Афганистан, а Афганистан не е безразличен на Русия.  Министерствата на външните работи и на правосъдието..

публикувано на 27.05.24 в 20:16

От вътрешния пазар от началото на годината са набрани 700 млн. лв. нов дълг

300 милиона лева нов дълг бе набран чрез емисия от държавни ценни книжа, става ясно от съобщение на Министерството на финансите и от публикация за резултатите от аукциона на сайта на БНБ. Постигната е среднопретеглена доходност от 3,21 на сто. Държавата продаде ценни книжа за 300 млн. лева при среднопретеглена доходност 3,21% В средата на април..

публикувано на 27.05.24 в 19:52
Жозеп Борел

Борел: Не можем да позволим военната помощ на ЕС за Украйна да бъде държана като заложник

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел изрази надежда Унгария да свали ветото си помощта за Украйна на следващото заседание на постоянните представители на страните-членки. Борел каза това след Съвет  "Външни работи" в Брюксел, макар да не спомена името на страната членка. "Политическите лидери дадоха..

публикувано на 27.05.24 в 19:51

Санкции от ЕС за "Гласът на Европа"

Страните членки на ЕС санкционираха „Гласът на Европа“ и две свързани с нея лица заради пропаганда, насочена срещу гражданското общество в Съюза и съседните му страни. Тази пропаганда е довела до грубо изкривяване и манипулиране на факти с цел оправдаване и подкрепа на руската агресия срещу Украйна.  Единият санкциониран е Артьом Марчевски,..

публикувано на 27.05.24 в 19:45

МОН не обсъжда и не подготвя въвеждане на изпит в детските градини

Министерството на образованието не обсъжда и не подготвя въвеждане на изпит в детските градини. В момента в тях постиженията на децата се проследяват в началото и в края на учебната година, като за това се използва игрови модел. Това посочват от министерството по повод множество медийни публикации по темата. От просветното ведомство..

публикувано на 27.05.24 в 19:39

Пореден протест срещу новата организация на движението в центъра на София

Сигурност за пешеходците, колоездачите и шофьорите поискаха протестиращи, събрали се и тази вечер на кръстовището на булевард "Патриарх Евтимий "и улица "Фритьоф Нансен" в центъра на София.  Те са против новата организация на движението в района, която преди няколко дни беше спряна от Административния съд, но от Столичната община обжалват..

публикувано на 27.05.24 в 19:34
Президентът на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и министър-председателят на Испания Педро Санчес - Мадрид, 27 май 2024

Испания ще предостави 5 милиарда евро за закупуване на оръжия за Украйна

Швеция възнамерява да даде зелена светлина доставените на Украйна оръжия и системи да бъдат използвани срещу военни цели на руска територия. За това призова парламентарната асамблея на НАТО на заседанието си в София. Кремъл реагира с изявление на Дмитрий Песков, че Алиансът вече е в пряка военна конфронтация с Русия. Преди да пристигне в София,..

публикувано на 27.05.24 в 19:13