Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Вчера си е за вчера" - филмов поклон към творчеството на "Бийтълс"

До вчера всички знаеха песните на „Бийтълс“, но днес само англичанинът с индийски корени Джак Малик си спомня написаното от ливърпулската четворка. Това се случва след загадъчно глобално затъмнение, което изхвърля от историята на човечеството творчеството на една от най- великите групи в света. Оказва се, че единственият музикант, който си спомня песните на „Бийтълс“ и ги изпълнява, е Джак Малик. 

От тази отправна точка тръгва историята, създадена от носителя на Оскар - режисьора Дани Бойл и сценариста Ричард Къртис. Комедия за рок енд рол музиката от 60-те години, за мечтите, за приятелството и за дългия криволичещ път, водещ към истинската любов, любовта на живота. 

В центъра на филма „Вчера си е за вчера“ е героят на английския актьор Химеш Пател. В този музикален филм, подчинен изцяло на творчеството на „Бийтълс“, особено място има саундтракът, в случая създаден от номинирания за „Златен глобус“ продуцент Даниел Пембъртън. Той пише музиката и прави аранжиментите на познатите, любими хитове на „Бийтълс“. Актьорът Химеш Пател пее и свири всичките кавъри на живо в студиото, впоследствие неговите 20-сет изпълнения стават част от саундтрака, включващ и седем инструментални пиеси изпълнени от композитора Даниел Пембъртън. 

Много съществена роля има „Summer song“- „Лятна песен“, написана от Ричард Къртис, Даниел Пембъртън и Адем Илхан. Но във филма „Вчера си е за вчера“ е представена като оригиналната песен, с която героят Джак Малик се опитва да пробие на музикалната сцена. Интересното в случая е, че саундтракът в умерено забавната романтична комедия е неангажиран с героите или части от сюжета. 

Филмът превърна в звезда 28 годишния актьор Химеш Пател. Той е роден в Кембриджшир в Източна Англия и попада в полезрението на режисьора Дани Бойл и сценариста Ричърд Къртис след кастинг. 

„Участвах в театрална пиеса в Ню Йорк и агентът ми каза да се явя на прослушване за новия неозаглавен музикален проект на Дани Бойл. Трябваше да изпълня монолог и да изпея песен на „Колдплей“, акомпанирайки си на акустична китара. Срещнах се в Лондон с Дани и Ричард, дадоха ми сценария и бях направо зашеметен от тази комедийна любовна история, отдаваща почит на „Бийтълс“. Явих се на още едно прослушване и получих ролята. Последваха няколко шеметни месеца. Не бях много сигурен, че ще се справя, но успях. В концепцията на филма не беше заложено ролята да се изпълнява от актьор със специфична етническа принадлежност. Осъзнахме това впоследствие, но смятам, че имаме нужда от подобен напредък“- коментира Химеш Пател, който не случайно трябва да изпълни песен на групата „Колдплей“ по време на прослушването. 

В първоначалния проект музикалният ментор на Джак трябва да бъде фронтменът на „Колдплей“. Пател си спомня: „В първия проект трябваше да участва Крис Мартин, но явно е било предопределено ролята да получи Ед Шийрън и той беше блестящ, забавен и напълно спокоен пред камерата.“

„Когато бях на 14 години, си купих евтина електрическа китара и се опитах да се науча да свиря. Но когато получих ролята във филма „Вчера си е за вчера“ трябваше да покажа, че свиря правилно и затова седнахме с Адем Илхан, голям музикант и композитор и прекарахме два месеца в една стая, която да прилича на спалнята на Джак и се научих да свиря показвайки моя собствен стил“, допълва Пател.

Героят му Джак Малик завладява света с класиките на „Бийтълс“, същевременно усеща, че върши измама и това е основната тема във филма „Вчера си е за вчера“ - самозванецът, който постига успех с лъжа. Тази сюжетна линия се преплита с романтичната линия, засягаща чувствата между героя Джак и неговия мениджър - Ели, в ролята Лили Джеймс. Актрисата също пее, тя прави дует в „I Want To Hold Your Hand“ заедно с Джак. 

Основният проблем пред режисьора Дани Бойл и ветерана сценарист Ричард Къртис е въпросът с лицензирането на песните на „Бийтълс“. За щастие продуцентската компания успява да сключи сделка с издателите на „Бийтълс“, които дават доста свобода на действие. „Възползвахме се от това. Имахме право да използваме определено количество песни: до 15 или 18 за определена цена. Освен това можехме да ги използваме два или три пъти, не повече“- споделя още Дани Бойл. 

Ед Шийрън, който играе самия себе си във „Вчера си е за вчера“ допълва: „За мен концепцията на филма е страхотна и героят Джак е брилянтен, но през цялото време е в особено състояние, чудейки се: „Ами ако все пак ако някой разбере?“ Няма филм на Дани Бойл, който съм гледал и да не ми е харесал, същото се отнася и за сценариста Ричард Къртис. Дани Бойл и Ричард Къртис са много странна двойка. Никога не съм предполагал, че сценарий на Ричарс Къртис ще бъде режисиран от Дани Бойл, но в случая резултатът е успешен. Когато се запознах с Химеш, си помислих, кастингът наистина е много добър, особено когато го видях как влиза в ролята и колко е емоционален, си казах: „Добър избор, но все пак той трябва и да пее!“ После го чух по време на работата, на репетициите и реакцията ми беше: „О, той наистина пее и наистина може да свири.“ 

От своя страна Химеш коментира: „Беше забавно да науча няколко от най-добрите песни, създадени въобще, и да ги изпълня по мой начин. Има някаква магия в тази музика. Прекарах четири месеца, свирейки песните отново и отново, репетирайки непрекъснато, докато се получи добре и странно, не бях уморен и не ми беше скучно“- завършва Химеш Пател. 

„Бийтълс“ са навсякъде, всеки е израснал с музиката им. И днес можете да срещнете музиканти, които ще кажат: „Не съм повлиян от „Бийтълс“, не съм им фен“, но истината е, че всички разновидности на поп музиката са извличали идеи от Бийтълс“, казва Ед Шийрън. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефка Станчева

Стефка Станчева с дебютния си роман "Добруджанския феникс"

Ще започнем с първата книга от една много българска трилогия, кръстена с красивото име "Благословената земя" . Автор на този красив проект е преподавателката по Български език и литература Стефка Станчева , която ни представя дебютния си роман "Добруджанския феникс" .  История, посветена на един от най-големите общественици в района на Добруджа..

публикувано на 08.05.24 в 15:02
Вокално инструментална група

Вокално инструментална група "Гергьовден" и уникалната ни фолклорна музика

Гергьовден е не просто празник, а символ на българската национална гордост и уважение към нашата история и култура. Заедно ще отпразнуваме този важен ден с богатството на българската традиция и наследство съхранени в света на вокално инструментална група "Гергьовден" с ръководител Христина Начева към НЧ "Св. Георги Победоносец 1999г.", София...

публикувано на 08.05.24 в 11:39
Рустем Скибин

Рустем Скибин възстановява в керамиката си насилствено ликвидирани от Съветския съюз традиции

Рустем Скибин е грънчар, произхождащ от кримските татари. Той възстановява в своята керамика традиции, насилствено ликвидирани от имперските амбиции на Съветския съюз, а днес – от постсъветска Русия. Днес – 8 май, от 18 часа в галерия "Мисията" към Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България се..

публикувано на 08.05.24 в 10:54

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В празничното великденско издание на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Гостува ни журналистът, член на екипа на УНИЦЕФ и опероман Ивайло Спасов. Разговаряме на една от любимите ни теми – културен туризъм, а разказът му ни пренася на спектакъл на операта “Тоска“ от Пучини на..

обновено на 05.05.24 в 23:11
Виктория Бешлийска

Виктория Бешлийска: Ние много по-често се молим за нещо, отколкото да благодарим на Бога!

"Най-ярките ми спомени като дете са от празнуването на Великденските празници , както и Лазарицата от предната седмица, сподели за "Хоризонт" писателката Виктория Бешлийска . " По нашия плевенски край този празник е много тачен и обичан . Момичетата се обличат в носии, окичват се с цветя и лазаруват, което ще рече, че обикалят съседните къщи,..

публикувано на 05.05.24 в 16:55
д-р Елена Алекова

Читателите потъват в неповторимата поезия на Елена Алекова

Дошла само на 22 години от с. Мугла, след Института за учители в Смолян, Елена Алекова като цяло се установява в София, омъжва в София и живее тук и досега. Стихосбирката й "Сянка на ангел" / "Щрихи от София" е създавана от 1989 година досега, като през 2024 г. са написани само две стихотворения. Десетилетия любов, взиране в обикновения..

публикувано на 05.05.24 в 06:23
Jeremy? получават две първи награди от класацията БНР Топ 20 - за най-дълго задържала се под №1 песен в чарта и за песен с най-висок резултат от гласовете на слушателите на сайта top20.bnr.bg

Jeremy?, Миро, Б.Т.Р., Любо Киров и HRISI с награди от БНР Топ 20

Jeremy? са носителите на голямата награда на музикалната класация за българска поп и рок музика БНР Топ 20.  Те бяха отличени за "Най-дълго задържала се под №1 песен в класацията" на БНР. Bury me deep in love беше на върха в продължение на девет седмици. Столичният клуб "Строежа" беше домакин на церемонията по връчването на Годишните..

публикувано на 03.05.24 в 21:57