Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През 2050 г. в големите градове от Северното полукълбо, ще е топло, колкото е сега на 600 км южно от тях

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 2050 година големите градове в Северното полукълбо ще са с климат, сходен на този в мегаполисите, които сега се намират на над 600 километра южно от тях. Така например времето в Лондон ще е подобно на днешното в Барселона - сухо и горещо.

Ако покачването на температурата на Земята не бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, след 2050 година климатът на 520-те най-големи градове в света ще се промени значително, като най-драстично ще са засегнатите полисите най-далеч от екватора, твърдят учените от базираната в Цюрих "Краутър лаб". Така например времето в Лондон ще е като това на Барселона в наши дни, Стокхолм ще се затопли като Будапеща, Брюксел ще има климат подобен на австралийската столица Канбера, а в Париж ще е горещо и сухо като в Маракеш.

"Целта на сравнението е да помогнем на хората да си представят какъв ще е ефектът от промените в климата в рамките на живота им", подчерта един от авторите Жан-Франсоа Бастен.

Неотдавна за това алармира и известният британски природозащитник сър Ричард Атънбъроу.

Резултатите от изследването показват също, че летата и зимите в Европа ще станат по-топли със средно четири градуса. Това е все едно да преместиш града с 620 километра на юг, обясняват експертите.

За 22 процента от градовете, сред които Вашингтон, Куала Лумпур  и Сингапур, няма адектавно сравнение. Те ще се сблъскат с безпрецедентни климатични условия, предупреждава Томас Краутър, основател на организацията.

И ако по-топлото време звучи като добра новина, не се заблуждавайте, то носи със себе си рискове - като недостиг на вода, проблеми за земеделието, като и за хората с болести на сърцето и страдащите от астма.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42