Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Чобанов: Вълкът, влязъл в кошарата, е срещнал широко отворена врата в НАП

Снимка: БГНЕС

„Не става въпрос толкова за количеството, колкото до качеството на данните, изтекли от системата на НАП, защото кибератаката засяга много и различни хора. Това е информация, която може да бъде използвана за най-различни цели“. Това каза пред БНР Атанас Чобанов от сайта „Биволъ“.

„Който и да е вълкът, влязъл в кошарата, той е срещнал една широко отворена врата. Системи, които струват милиони, може би финансирани най-вероятно с европари, имат пробойни, през които може да влезе и един начинаещ хакер“, допълни Чобанов в предаването „12+4“.

Според него проблем е, че паролите на хората от НАП са много уязвими:

„Трябва всички служители да си сменят паролите. Не вярвам това да е съзнателно, а е по-скоро от мързел и мърлявщина“.

Атанас Чобанов подчерта, че характерното в случая е, че от изтеклата информация се виждат файлове, групирани в папки с имена на служители.

„Трябва ДАНС да влезе там и да пита тези хора защо са правили тези компилации, с каква цел – лична или служебна“.

По думите на Чобанов държавата трябва да даде възможност на гражданите да проверят дали личните им данни са изтекли, за да могат да потърсят и да защитят правата си.

Интервюто с Атанас Чобанов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борис Гончаров: Външни специалисти трябва да помагат на държавата в борбата с кибератаките

„Случва се нещо очаквано от гледна точка на специалистите в киберсигурността. Това беше въпрос на време, защото няма как една такава система, от такъв комплексен тип, да бъде изцяло защитена“. Това каза пред БНР експертът по информационна..

публикувано на 16.07.19 в 12:49
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Политико": ЕЦБ ще информира България, че не е готова за членство еврозоната в началото на 2025 г.

Очаква се Европейската централна банка да информира днес, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на 2025 г., съобщава "Политико". По обед Европейската комисия ще оповести докладите за конвергенцията на страните..

публикувано на 26.06.24 в 08:57
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември..

публикувано на 26.06.24 в 08:44

Програма за безплатни летни държавни училища започва в Кипър

В Кипър започва програма за безплатни летни държавни училища, в които могат да участват и българчетата. С приоритет за предлаганите през ваканцията възможности за учене и творчески дейности са децата от уязвимите социални групи, съобщиха от..

публикувано на 26.06.24 в 08:37

Арести след нахлуване на протестна група в дома на британския премиер

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани по подозрение за нахлуване на територията на дома на премиера Риши Сунак. Полицията в графство Северен Йоркшър каза, че е арестувала мъжете буквално минути след влизането им в територията на имението..

публикувано на 26.06.24 в 08:27

Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

Днес е Международният ден за борба със злоупотребата и с незаконния трафик на наркотици. На този ден общности и организации по целия свят обединяват усилия в повишаване на осведомеността относно проблемите, които незаконното разпространение на..

публикувано на 26.06.24 в 08:18
Проф. Галин Цоков

МОН представя анализа на резултатите от НВО за 10. клас

Министерството на образованието ще представи анализа на резултатите от националното външно оценяване за десети клас.  Над 52 000 ученици се явиха на национално външно оценяване по български език и литература, а близо 51 000 - по математика. След..

публикувано на 26.06.24 в 08:16

Международен форум обсъжда в София намаляването на вредните емисии в Централна и Източна Европа

Президентът Румен Радев ще участва в откриването на форум за перспективите пред страните от Централна и Източна Европа в областта на намаляването на въглеродните емисии и изграждането на зелена икономика. Форумът "Green Transition" се провежда..

публикувано на 26.06.24 в 08:10