Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Михни Люцканов: Недостатъчната информираност неглижира мерките срещу чумата по свинете

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В случая с африканската чума по свинете у нас е налице недостатъчност на действията по отношение на информираността на ветеринарите по места, на фермерите по места, изобщо на всички хора, които се занимават с животновъдство, а и на обществото като цяло. Недостатъчната информираност веднага предполага неглижиране на част от тежките мерки, които са необходими за предотвратяване на такива епидемии“. Това каза в предаването „Преди всички“ проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора, във връзка с усложняващата се ситуация в страната по отношение на развитието на заразата.

„Ситуацията е повече от сериозна, защото сме свидетели на тежка епидемия, в която са въвлечени вече и индустриални свинеферми. Въпросът е как са се появили пробойни в биосистемата. Големият въпрос е защо се получи така, че през последните 7-8 години страната ни е почти в перманентно състояние на епидемии по животните“.

По думите на проф. Люцканов загробването на животните ще доведе до бързо ликвидиране на вируса в самия животински материал и това едва ли ще предизвика сериозна опасност за разпространение на болестта. Той подчерта, че изборът на местата за загробване зависи от експертното мнение на еколозите.

Интервюто с проф. Михни Люцканов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Еврокомисарят по безопасността на храните: Има опасност България да загуби цялото си свиневъдство

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете. В ексклузивно интервю за "Хоризонт" Витянис Андрюкайтис..

обновено на 25.07.19 в 10:02
Но най-важното е прекъсване на движението на вируса на африканската чума по свинете от дивата популация към домашната.

Африканската чума по свинете: В България уроците се учат по най-трудния и скъп начин

Само за две седмици от 8 юли досега заболяването африканска чума по свинете проникна от Плевенско в цялата северна част на страната. Най-големите притеснения на ветеринарните власти бяха вирусът да не засегне промишлени обекти, но това се случи...

публикувано на 24.07.19 в 15:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

Борисов: Да прекратим гласуването и да отиваме да агитираме

"В трудни ситуации се подкрепихме с ПП-ДБ взаимно и ако е имало ползи, са общи и вредите са общи". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Николай Денков, няма да Ви позволя да ни прикрепяте с ДПС по..

публикувано на 03.07.24 в 14:18
Костадин Костадинов

Костадинов: ГЕРБ може да сподели съдбата на БСП

"Няма ваш избирател, който да подкрепя вие да се превърнете в патерица на ДПС, в притурка на Пеевски и на ДПС. Няма такъв сред вас и ако вие днес направите правителство, макар че ако всяка една от политическите сили в парламента си спази..

публикувано на 03.07.24 в 14:18

Йордан Цонев: ДПС ще положи усилия за излъчване на правителство и с трите мандата

Движението за права и свободи ще положи всички усилия за излъчване на правителство и с трите проучвателни мандата, обяви Йордан Цонев. "И ще положим всички усилия това да се случи в българския парламент, за да прекъснем този порочен кръг от..

публикувано на 03.07.24 в 14:15

Николай Денков: Това е правителство от типа "забравете за бъдещето"

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков категорично оспори предложения проектокабинет от ГЕРБ-СДС: "Днес ни се предлага правителство от ГЕРБ, допълнено с няколко министри, доверени на Пеевски. Наистина ли ни предлагат отново същите..

публикувано на 03.07.24 в 14:14
Росен Желязков

Желязков: Предложеният кабинет е без осигурено мнозинство

В Народното събрание се разисква предложеният от ГЕРБ-СДС проектокабинет. Номинираният за премиер с първия мандат Росен Желязков представи структурата и състава на кабинета и подчерта, че то е без осигурено мнозинство - нито политическо, нито..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна пленарната зала по време на изказването на бившия премиер и председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната -Демократична България" Николай Денков в рамките на дебатите за проектокабинета "Желязков":..

публикувано на 03.07.24 в 13:58

Зам. областният управител на Перник Владимир Русев е освободен от поста

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев е освободен заместник областният управител на Перник Владимир Русев. Новината потвърди самият Русев с пост в социалната мрежа.  Владимир Русев е член на Изпълнителният съвет на местната структура на..

публикувано на 03.07.24 в 13:37