Българската агенция по храните уверява, че няма опасност за хората от заразата с африканска чума по свинете и непрекъснато се извършват проверки по темата. Трябва ли да внимаваме при консумацията на свинско месо и как най-лесно се пренася болестта по животните - вижте повече подробности в прякото включване на Паулина Найденова и нейния събеседник проф. Христо Найденски – директор на Института по микробиология към БАН. Човекът играе активна роля в разпространението на чумата - единият начин е по природен път през дивите свине чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо, обясни проф. Найденски.
Вирусът не е опасен за човека, категоричен е ученият. Според него, дори консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда, но ако се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и т.н., и попаднат на кучета, гризачи, вече се създава опасност. Термичната обработка на месото трябва да е над 90 градуса, категоричен е професорът.
Главният прокурор трябва да разполага с най-високите професионални и нравствени качества. Това заяви пред БНР с ъдия Владислава Цариградска...
Скалният град на траките край Кърджали е включен в топ 10 на световните обекти, според класация на вестник „Гардиън“. Перперикон попада сред най-добрите..
Осмият в страната Младежки център беше открит в Габрово. Той е разположен в сградата на бившия Летен театър в града, която беше изцяло преустроена...