Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наталия Апостолова: Международната общност не трябва да се меси във вътрешнополитическите процеси в Косово

2
Наталия Апостолова
Снимка: Официален акаунт в Туитър

Като ръководител на офиса на Европейската комисия в Косово нямам право на лично собствено мнение, по който и да е вътрешнополитически въпрос в Косово, така че се придържам и следвам линията на нашия върховен представител и ЕК. Това заяви пред БНР Наталия Апостолова, шеф на представителството на ЕК в Прищина по повод оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай заради поканата да бъде изслушан в спецсъд в Хага, който разследва дейността на Армията за освобождение на Косово.

„В този специално случай ние, както и много от другите международни партньори, които са представени в Косово, избрахме да не коментираме този вътрешнополитически въпрос и нека обясня защо: Решихме, че в момент, в който се развиват изключително чувствителни процеси, свързани с един съд, създаден за военни престъпления – косовоски съд, и когато много важни фигури, като например премиера е поканен от специализираната прокуратура, всичко това довежда до редица политически процеси. Започват определени преговори между политически партии с президента и затова международната общност няма никакво право да се намесва в един такъв изключително вътрешен въпрос“, коментира Апостолова в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„И според мен това е много здравословно, защото за голямо съжаление в Косово прекалено много години международната общност за добро или за зло е играла изключително голяма роля, и в момента играе, разбира се, например ЕС, моята делегация сме ангажирани в абсолютно всички сфери в Косово…Но в тези чисто вътрешнополитически въпроси е много важно косовските партии, лидерите, институциите в Косово сами да вземат решение кое е най-добре за страната“, подчерта тя.

И допълни, че е важно да няма външна намеса в Косово, тъй като самият спецсъд е една независима институция.

Според нея най-голямата причина за това диалогът между Прищина и Белград да не се развива това са 100-процентовите мита, въведени от Косово.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай влиза за изслушване в специалния съд в Хага.

Харадинай мълчи пред спецсъда в Хага

След като бе изслушан от Специализираната прокуратура на Съда в Хага за военните престъпления в Косово, премиерът на Косово в оставка Рамуш Харадинай заяви на сръбски език, че се е защитавал с мълчание, предаде БТА, цитирайки Танюг...

обновено на 24.07.19 в 19:18
Александър Вучич

Вучич: Оставката на Харадинай е политически трик за добиване на популярност

В първата си реакция след оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай, президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че очаква засилване на натиска през следващите два месеца за признаване на независимостта на Косово. Харадинай се оттегли..

публикувано на 20.07.19 в 15:22
Боби Бобев

Боби Бобев: Харадинай едва ли ще извлече дивиденти от евентуалното си оправдаване

Косовският премиер Рамуш Харадинай, който е бивш командир на Армията за освобождение на Косово (АОК), подаде снощи оставка, като обясни, че причината е това, че трябва да се яви пред Специален съд за военни престъпления в Хага. Пред БНР Боби..

публикувано на 20.07.19 в 10:32
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е..

публикувано на 02.07.24 в 04:38

Голяма част от Перник ще е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите..

публикувано на 02.07.24 в 04:35

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане..

публикувано на 02.07.24 в 04:27

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета..

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са..

публикувано на 01.07.24 в 19:59