Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп предложил на Путин помощ за потушаването на сибирските пожари

Димът от пожарите в Сибир се вижда от космоса.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп е предложил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин помощ за справяне с пожарите в Сибир, съобщи пресслужбата на Кремъл, предаде БТА.

„Тази вечер (вторник – б.р.) се проведе телефонен разговор между Владимир Путин и Доналд Тръмп по инициатива на американската страна. Президентът на САЩ предложи съдействие на Русия за борба с горските пожари в Сибир“, заяви пресслужбата на Кремъл.

Путин благодарил на Тръмп за „внимателното отношение, предложението за помощ и подкрепата“ и казал, че ако е необходимо, Русия ще се възползва.

Путин оценил предложението на Тръмп за помощ в борбата с пожарите като залог за нормализиране на отношенията между САЩ и Русия.

Вчера Путин разпореди руската армия да се присъедини към усилията за потушаване на горските пожари, които бушуват на огромни територии в Сибир и руския Далечен изток, предадоха световните агенции.

Пожарите са обхванали площ, която по размери е равна на тази на Белгия. Димът от пожарите вече достигна и Монголия.

Руските власти съобщиха, че пожарите са обхванали близо 30 000 квадратни километра, от които 28 000 са в труднодостъпни райони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Димът от пожарите в Сибир се вижда от космоса.

Горските пожари в Сибир може да ускорят топенето на арктическия лед

Гигантски горски пожари редовни опустошават обширни пространства в Сибир, но обхватът на тазгодишното бедствие е достигнал мащабни нива, които пораждат страхове за дългосрочно влияние върху околната среда, предаде АФП. Докато пожарите бушуват на..

публикувано на 30.07.19 в 11:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Освободиха косовските полицаи, арестувани в Сърбия

Освободиха тримата косовски гранични полицаи, които бяха задържани от сръбските власти на 14 юни, съобщи БТА. Първият секретар в косовската служба за връзки с Белград Фатмир Хаджоли информира, че служителите на реда Рифат Зека, Бечир Сефа и..

публикувано на 26.06.23 в 12:32
Руски боен самолет

При руски въздушни удари в Сирия са убити най-малко седем души

При руски въздушни удари в северозападната част на Сирия са убити най-малко седем души, включително четирима цивилни, в отговор на смъртоносните атаки с дронове, за които са обвинени бунтовническите сили, съобщи наблюдател на войната, предаде АФП...

публикувано на 25.06.23 в 13:28

Седем жертви на спирка в Тексас

Седем души са загинали в американския щат Тексас, след като автомобил се е врязал в група хора на автобусна спирка в близост до приют за бездомни и мигранти. Инцидентът е станал близо до центъра "Озанам"..

публикувано на 07.05.23 в 22:58

Най-малко 14 души са загинали при наводнения в района на земетресенията в Турция

Внезапни наводнения отнеха днес живота на най-малко 14 души, живеещи на палатки и в контейнерни жилища в пострадалия от земетресението регион на Турция, като увеличиха натиска върху президента Реджеп Тайип Ердоган преди предстоящите избори...

публикувано на 15.03.23 в 19:02
Срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали е насрочена за 15-16 ноември 2022 г.

Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Бали

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на срещата на върха на Г-20 в Индонезия идната седмица, съобщи АФП, позовавайки се на представител на руското посолство в Джакарта. Това е първото руско потвърждение, че Путин няма да пътува до..

публикувано на 10.11.22 в 08:45
Унгарският премиер Виктор орбан говори пред парламента в Будапеща

Европарламентът: Унгария вече не е демокрация

Унгария вече не може да се смята за пълна демокрация - това заявяват евродепутатите в доклад, приет с голямо мнозинство. Те призовават  европейските институции да предприемат действия в тази насока и дори да бъдат подведени под отговорност. О..

обновено на 15.09.22 в 17:45
Посещението на Нанси Пелоси в Тайпе предизвика напрежение между Тайван и Китай

Американски конгресмени на посещение в Тайван

Делегация на Конгреса на САЩ пристигна в Тайван в неделя, съобщи посолството на Вашингтон в Тайпе. Посещението идва дни след като Китай проведе военни учения около острова като отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите..

публикувано на 14.08.22 в 17:53