Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трайко Алчев: Мерките срещу африканската чума по свинете са закъснели

Фуражите крият нов риск от АЧС

Фуражите крият нов риск от АЧС, смятат ветеринари
Снимка: архив

Мерките, които трябва да бъдат приложени срещу африканската чума по свинете, трябва да бъдат такива, каквито БАБХ обявява, но има и нещо друго - мерките вече са достатъчно закъснели, за да се направи така, че да има друг подход към самите хора и към самата ситуация.

Това каза за БНР Трайко Алчев - председател на областната колегия на Българския ветеринарен съюз - Стара Загора и обясни:

„Още през 2016 година в печатното издание на Български ветеринарен съюз публикувахме дисертация на един човек, който работи в Агенцията по безопасност на храните, като предупреждение, че африканската чума е наистина сериозно заболяване, което идва в България и трябва да се вземат адекватни мерки“.

Алчев изтъкна, че пред МЗХ още тогава са били представени материали за грешките и недостатъците в борбата със заболяването в другите страни.

„Предупредихме агенцията. Никой не ни обърна внимание тогава. Пътищата за заразяване са много, но, до този момент, Агенцията по безопасност на храните единственото, което артикулира в пространството, е че виновни за това са дивите свине и свинете тип „заден двор“, което е малко смущаващо. Преди години, когато започнаха първите масови епидемии по животните - с птичи грип, със синия език, с нодуларния дерматит – имаше малко по-добра комуникация с агенцията. Знаете, че започнаха да избиват по същия начин животните с нодуларен дерматит и се оказа, че има ваксина и преустановихме това…Превенцията, която трябваше да бъде осъществена, не бе направена, това е големият въпрос и това подтиква хората да излязат".

„Чумата е изключително заразно заболяване и може да влезне, каквито и мерки за сигурност да се прилагат“ изтъкна ветеринарният експерт в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". Според него евтаназирането на прасетата в задните дворове не е достатъчна мярка, за да реши проблема.

„След като се казва, че има умрели диви свине в житата, там където се прибират фуражите, кой ще гарантира, че тези фуражи, след като влезнат пак в хранителната верига, няма да пак да бъдат носители на заразата“

Филип Харманджиев, който отглежда пасищни прасета във Врачанско, допълни:

„Според мен скоковете на болестта и влизането ѝ в наистина изключително професионални и обградени, опазени ферми, показва, че никой не е застрахован. Аз изпълнявам и искам да изпълнявам всички мерки за биосигурност, но, като тръгнах да се опитвам да си изследвам фуража, всеки фураж, който давам на моите животни, дали има наличие на вирус, се оказва, че не само в България, а и в Европа това не е възможно да стане - тоест един от основните вектори на заразата е на практика неадресиран. Едно прасе, умряло в житата и вдигнато от комбайна, прави статистически напълно възможна за зараза единица. В кожата на заразено животно вирусът оцелява 300 дни. Тоест, едно парченце кожа, вдигнато от комбайна, би могло да зарази някоя ферма на доста километри разстояние“.

„В момента има нужда от единомислие и тотална мобилизация за борба с болестта и противопоставянето на професионалистите в свиневъдството е много лошо, защото „дори и едно прасе да бъде заразено от дадена територия, политиката на Европейския съюз е да се избият всички. Няма никаква причина да се насъскват едни срещу други съмишленици. Това, освен че изгаря политически капитал и изгаря воля за борба с болестта, не работи ефективно“, каза още Харманджиев.

Един от основните вектори са дивите прасета и търсенето на мъртви диви прасета, според него, трябва да бъде мярка номер едно.

Д-р Алчев е категоричен, че трябва да се направи щаб, който да стигне до единно решение, без да се насажда противоборство между дребните стопани и индустриалните свиневъди.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвинява премиера Бойко Борисов, че се е подиграл с тревогите на хората и че е противопоставил едрите собственици на свинеферми срещу дребните стопани.

БСП предлага мерки за справяне с последствията от африканската чума

БСП предложи пет мерки за справяне с последствията от африканската чума по свинете. От излишъка в бюджета да се заделят пари за изкупуване на прасетата от държавата по пазарни цени; да се възстановяват ветеринарните служби и райони на..

обновено на 03.08.19 в 19:30
Протестиращите блокираха пътя Сливен - Ямбол край село Крушаре вчера след 17,30 часа и решиха, че ще останат там докато не бъдат изпълнени исканията им.

Блокада на пътя Сливен - Ямбол въпреки обещаните компенсации от премиера заради чумата

Блокадата на главен път Сливен – Ямбол ще продължи и тази нощ. Това обявиха протестиращите срещу мерките на правителството за ограничаване на африканската чума по свинете. Около 60 души блокират пътя, по-късно вечерта към тях се очаква да се..

обновено на 03.08.19 в 19:13
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бурята" открива Шекспировия фестивал в Крайова

Спектакълът на Народния театър "Бурята“, режисиран от Робърт Уилсън - ще открие международния Шекспиров фестивал в румънския град Крайова. Българското представление ще се играе днес и утре на сцената на Националния театър в Румъния. В..

публикувано на 16.05.24 в 08:20

На благотворителен концерт: Ученици от Ловеч събират средства за ремонт на спортна зала

В Ловеч тази вечер ученици от местната Езикова гимназия организират благотворителен концерт като събраните средства ще бъдат дарени на общината за ремонта на спортната зала в града. Решението за благотворителния концерт в подкрепа на ремонта на..

публикувано на 16.05.24 в 08:14

Български пощи пуска издание "125 години от рождението на Дечко Узунов"

Главният изпълнителен директор на "Български пощи" Цветилия Стоилкова ще пусне в употреба издание на тема "125 години от рождението на Дечко Узунов". Художник на изданието е Теодор Лихо.

публикувано на 16.05.24 в 07:58
Богдан Милчев

Богдан Милчев: Има 27% спад на жертвите на пътя от началото на годината

От началото на годината загиналите на пътя са с 40 души по-малко спрямо същия период на миналата година . Това заяви пред БНР Богдан Милчев, директор на Института за пътна безопасност и бивш шеф на КАТ. " 27% спад на жертвите имаме",..

публикувано на 16.05.24 в 07:53
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Покушението над словашкия премиер има политически мотив

Покушението над словашкия премиер Роберт Фицо има политически мотив . Това мнение изказа пред БНР Милен Керемедчиев – бивш заместник-министър на външните работи и икономиката.   "Вижда се, че този човек е отишъл съвсем целенасочено да извърши..

публикувано на 16.05.24 в 07:47

27-а Международна научна конференция за планинското животновъдство и земеделие

В Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян днес започва 27-та Международна научна конференция, на която ще бъдат обсъдени новостите и проблемите в планинското животновъдство и земеделие. Научната конференция се организира със..

публикувано на 16.05.24 в 07:47

Йотова открива помещения за непридружени деца в бежанския център в Харманли

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на Регистрационно-приемателния център в Харманли по повод откриването на помещения, включени в инициативата "Сигурна зона за непридружени деца". Зоната е създадена съвместно с Държавната агенция за..

публикувано на 16.05.24 в 07:46