Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сътрудничество с академичните среди и със завод „Авионамс“ предлагат производителите на Ф-16

| обновено на 06.08.19 в 15:21
2
Представители на "Локхийд Мартин" и на посолството на САЩ в България дадоха пресконференция с подробностите относно производството, доставката, възможностите на самолетите и ползите за България от стратегическото партньорство.
Снимка: БГНЕС

Сътрудничество с академичните среди и военния завод „Авионамс“ предлага фирмата-  производител на изтребителите F-16. Многомилиардната сделка беше одобрена от парламента преди две седмици. Добромир Видев допълва. 

Ремонтът и поддръжката на самолетите ще бъде в България, стана ясно от думите на Джим Робинсън от компанията –производител. Това ще включва електрическите компоненти, авиониката и въоръжението. Поддръжката може да се прави във военния завод „Авионамс“.

Работа с българската индустрия и академичните среди пък ще има да развитие на дронове. С Военновъздушното училище ще се работи за тренировката на военните пилоти. Очаква се това да включва не само работа с оборудването, но и по учебните програми, разработването на нови симулатори.

До момента от фирмата – производител не посочват повече за индустриалното сътрудничество. Но Джим Робинсън, представител на фирмата – производител каза…

„Поддръжката е част от пакета. Очакваме, че тя ще зависи от това къде българските Военновъздушни сили изберат да базират самолета. Очакваме самолетите да бъдат базирани в авиобазата "Граф Игнатиево". Няма орязани способности, това, което получавате, е най-съвременният боен самолет от четвърто поколение в света. Не мога да коментирам какво въоръжение е закупено или не е, нямам достъп до тази информация. Самолетите имат пълни способности да използват въоръжение "въздух-земя", включително и "умни" оръжия, ако България реши да купи такива в бъдеще. Следващ пакет бъдещи самолети, след първоначалните осем машини, биха били значително по-изгодни за България. Когато купувате самолетите първоначално, се включват оборудване за поддръжка, резервни части, въоръжение, обучение, които влизат в стойността на цялостната програма. При следваща поръчка обикновено тези допълнителни разходи ги няма“.

Предвидено е обучението на пилотите, техниците и инженерите да започне през 2021 г. и да приключи през 2023 г., за да е сигурно, че българските ВВС са готови да използват самолетите в операции от самото им пристигане.

Заместник-ръководителят на посолството на САЩ Джъстин Фридман очаква парите по сделката да са скоро по сметката на Федералния резерв.

„Ако вчера не са били, очаквам да са там скоро“.

България се съгласи да плати близо 2,2 милиарда лева накуп за 8 изтребителя. А министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че ако няма вето на бюджета, сделката ще бъде платена до края на юли. Вето на бюджета не последва, но и до момента няма данни дали има плащания.

По- малко от месец остава, преди да изтече валидността на американското предложение по сделката. Джъстин Фридман от американското посолство обясни:

„Покупката на самолетите ще даде възможност за засилване на позициите на страната Ви в НАТО, ще засили и сътрудничеството със САЩ. Това е и значителна стъпка към модернизацията на българската армия, а и ясен знак на България за сигурността в региона. Това ще намали и зависимостта ви от руско военно оборудване. От вашето правителство зависи дали ще има ъпгрейд на радарите. Това е сред приоритетите на правителството ви. По въпроса за цената на изтребителите. Да, за 8 самолета, тя е такава, но простата математика няма да е много от полза, защото в пакета има допълнителни изисквания, които трябва да се вземат предвид. Затова, ако разделите парите на броя, ще получите приблизителна цена, която и всяка една друга държава получава.

Цената за следващата поръчка на изтребители ф-16 ще е по-ниска, защото и пилотите вече ще са обучени, обясниха от фирмата – производител на ф-16.

На критиките, че САЩ използват безплатно бази и предложението част от самолетите да бъдат дадени безплатно, от американското посолство припомниха, че за последните 25 години са дали около 300 милиона долара за обучителни програми, строителство и ремонт на инфраструктура. Наскоро от отговори на българското военно министерство на отправени критики беше посочено, че първоначална оперативна готовност на самолетите ще е постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Договорите не включват изграждането на необходимата инфраструктура за опериране на самолетите. Сумата за тях ще стане ясна след провеждането на съответните процедури по ЗОП и доклад на комисия в МО.

В договора е включена стойността на разходите за извършване на оглед на местата за изграждане на необходимата инфраструктура. Министерството увери, че при доставките на голяма част от самолетите и резервните части, те са освободени от мита. България няма да плаща при вноса на оборудване от трети страни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Учредяват общинска академия по математика във Враца

Местната управа във Враца учредява Общинска академия по математика . Целта е да се подпомага обучението на врачанските ученици по този предмет. Причината са тревожно ниските резултати на възпитаниците на местните училища на тестовете след 7 клас и матурите. Катастрофалните резултати на учениците по математика влязоха във фокуса на местната..

публикувано на 21.10.24 в 09:25

Поне 12 ранени при руски удари срещу Харков

Украйна - 12 души бяха ранени при руски удари по град Харков, които доведоха до прекъсване на електрозахранването, предаде АФП. Въздушен удар е имало и по критичната инфраструктура в Сумска област, където също има прекъсване на електрозахранването. В Кривой Рог в резултат на ракетен удар, бяха ранени четирима души. Масирана атака..

публикувано на 21.10.24 в 08:58

Пазарът на бързи кредити продължава да расте

Пазарът на бързи кредити продължава да расте. Очевидно хората имат нужда от такива кредити. Това каза в интервю пред БНР Иван Стойков от портала за финансови консултации "Моите пари". Бързите кредити - рискове и регулация Сумата се одобрява в рамките на минути и на час. Става дума за малки суми, които не са от интерес на банките ...

публикувано на 21.10.24 в 08:57
Георги Ганев

Георги Ганев: На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната

На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната , заяви пред БНР икономистът Георги Ганев. "По мои очаквания ще изпълняваме и последния критерий с данните за ноември или декември. Веднага след това ще се поиска извънреден доклад. Той ще трябва да борави с данните за бюджета от 2023 г., защото тези за 2024 г. все още няма да са налични",..

публикувано на 21.10.24 в 08:53

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по..

публикувано на 21.10.24 в 08:43
Лиляна Павлова

Лиляна Павлова: Без спешни мерки Европа ще започне да изостава критично

Европа изостава от конкуренцията на САЩ и Китай. Нужни са спешни мерки и реформи, иначе ще започнем да изоставаме критично . Това мнение изразява в интервю пред БНР Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и бивш заместник-председател на Европейската инвестиционна банка (2019 - 2023). Утре тя ще бъде модератор на конференция, на..

публикувано на 21.10.24 в 08:05
Мая Санду

Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс. При 98,42% от преброените бюлетини, 50,8%..

публикувано на 21.10.24 в 08:01