Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на архитектите: Има основателни причини КЗК да спре обществената поръчка за национална детска болница

Снимка: Ани Петрова

„Т.нар. „инженеринг“ крие риск от компромиси и вратички за избиране на евтини и стари решения, които да бъдат продадени на висока цена на обществото. Техническото задание към тази поръчка е непълно и невъзможно, например не е показано дали трябва да има вторично захранване от генератор, нещо задължително за болница, не е посочено как ще се отоплява сградата - това е основателна причина поръчката да бъде спряна от КЗК и да бъде върната за доработка. На път сме да получим поредната скъпа обществена поръчка с незадоволително качество“. Това каза пред БНР Борислав Игнатов, председател на Управителния съвет на Камарата на архитектите, която заедно с Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране се обявиха против строежа на голяма детска болница в София заради пропуски в разписаната поръчка за изграждане на едно такова лечебно заведение. Двете камари са внесли обжалване в КЗК.

„Начинът на обвяване на обществени поръчки в строителството от години е компрометиран и се е доказал като неправилен през последните година. Т. нар. „инженеринг“ означава, че вместо първо да се направи проект, да се обмислят всички аспекти на една сграда или на едно съоръжение, директно се възлага строителството на строителна фирма, като се очаква тя да го измисли, да намери проектанти и специалисти без възможност възложителят, който винаги е държава или община, да има реален контрол върху това какво се случва. И виждаме резултатите – огромни средства, дадени за посредствени резултати. Щом за един път или една мантинела има толкова проблеми, то какво остава за един такъв сложен обект като болница“, допълни Игнатов в предаването „12+4“.

По думите му, „ако поръчката бъде обявена както трябва, то цената, която ще се плати, ще бъде по-ниска, а сградата – по-качествена“.

От Министерство на здравеопазването казаха за „Хоризонт“, че са запознати с жалбата и ще изпратят становището си до КЗК.

Интервюто с Борислав Игнатов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Детска болница

Д-р Калайков: От 40 години се чака построяването на Националната детска болница

Архитекти и инженери се обявиха против начина, по който е зададена обществената поръчка за строителството на Националната детска болница, и подадоха сигнал до министъра на здравеопазването. Според тях тя е опорочена.  Избраната процедура за..

публикувано на 12.08.19 в 09:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на..

публикувано на 06.06.24 в 20:01

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана

Четири руски бойни кораба се очакват идната седмица в Хавана, но няма да носят ядрени оръжия и няма да представляват заплаха за региона, съобщи министерството на външните работи на Куба. Така беше потвърдена информацията от вчера на американски..

публикувано на 06.06.24 в 19:56

Германо-Българската индустриално-търговска камара предвижда ръст на германските инвестиции в България

Близо 90 процента (89 на сто) от компаниите биха инвестирали отново в България, при 92 на сто дял година по-рано. Ще има ръст на германските инвестиции през тази година, видно от новините през първото тримесечие с обявените вече вложения от медно..

публикувано на 06.06.24 в 19:22
На остров Сими (Додеканезите), Гърция, архив.

Издирват британски журналист, изчезнал на гръцкия остров Сими

Британски журналист е изчезнал на гръцкия остров Сими. В мащабната полицейска операция по  издирването му участва и дрон, но засега няма резултат. 67-годишния водещ на Би Би Си Майкъл Мозли  е изчезнал вчера на връщане от плажа към вилата, където живее..

публикувано на 06.06.24 в 19:16

НСХУБ прикани кандидатите за ЕП да подкрепят Манифеста на хората с увреждания в Европа

В навечерието на предстоящите избори на 9-и юни за национален и европейски парламент, Националният съвет на хората с увреждания в България (НСХУБ) прикани българските кандидати за членове на Европейския парламент (ЕП) да подкрепят Манифеста на..

публикувано на 06.06.24 в 19:14

Русия задържа за шпионаж френски гражданин

В Москва беше заподозрян в шпионаж и задържан френски гражданин, работещ за швейцарска хуманитарна организация, съобщава "Ройтерс". Според Следствения комитет на Русия 48-годишният Винатие Лоран е събирал военна информация в продължение на няколко години...

публикувано на 06.06.24 в 19:12