Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи откриха продължение на пещерата Морджа в Турция

Теодор Кисимов
Снимка: Теодор Кисимов

Трима български пещерняци участваха това лято в голяма международна експедиция в пропастта Морджа, в Турция. Пещерата е на път да стане най-дълбоката в югоизточната ни съседка. Предполага се, че участниците в експедицията са стигнали до минус 1240 метра, като се има предвид, че над 1000 метра се считат за сериозно постижение. Входът на Морджа е на 2140 м над морското равнище.

Това разказва русенецът Теодор Кисимов*, който е един от най-опитните ни пещерняци. Той, Диляна Христова от София и младата надежда, 16-годишният Георги Беров, също от столицата, прекараха последната седмица на август под земята.


Участвали са общо 40 души от Полша, Ливан, Турция и САЩ, като българите се включиха в четвъртата, последна седмица, за да внесат обрат. Преди това турският екип достига до точка, която счита за дъно на пропастта, но Теодор успява да намери продължение. И тъй като това е неочаквано, въжетата, с които разполагат, стигат до въпросните минус 1240 метра. Така по-нататъшното проучване на Морджа остава за догодина.

Участници в „Морджа 2019“

В момента най-дълбоката пропаст в Турция, а и в Азия, изобщо, е намиращата се наблизо ЕГМА, -1429 м, в чието проучване Теодор, заедно с други българи, участва още през 2004 г.

Колкото до 16-годишния Георги, то той успява да се справи “повече от добре” и по нищо не е отстъпвал на големите участници в експедицията.

Интервю с Теодор Кисимов чуйте в звуковия файл.

Теодор Кисимов

Визитка

Теодор Кисимов е роден през 1974 г. Пещерняк и алпинист от 1991 г. Спасител в пещери и пропасти - от 1999 г. Инструктор по спелеология и катерене - от 2002 г.

Единственият българин, преминал границата от -1000 м в 8 различни пещери, в това число първата (два пъти) и втората по дълбочина в света.

Участвал в много експедиции за изследване на пещери в Турция, Абхазия, Сърбия, Косово, Албания, Украйна и др. В България прави множество прониквания в пещери и нови открития в тях. Най-значими - в пропастите в Русе, система 9-11 в Пирин, Колкина дупка, Янтра. Участвал в много спасителни акции в пещери у нас и в чужбина. Организатор и призьор на редица състезания по пещерно приложни дисциплини.

Първото си слизане на дълбочина над 1000 метра осъществява през 2004 г., когато достига минус 1200 метра в пещерата Чехи 2 (-1533 м), в Словения. Същата година поставя национален рекорд за най-дълбоко спускане с влизането си в ЕГМА (в Турция) - най-дълбоката пропаст в Азия, достигнати са 1429 м дълбочина. През 2005 г. прекарва 18 дни под земята и поставя нов национален рекорд - по време на експедиция в най-дълбоката пещера в света, Крубер-Вороня, в Абхазия. Тогава Теодор достига дъното й, на 2080 м дълбочина. В следващите години българинът запизва редица постижения:

- 2008 г. скоростно проникване (18 часа) до дъното и обратно на пропастта Гуфр Берже (-1122 м) Франция;

- 2008 г. - търсене и изследване на пещери на височина 3000 м в планината Аладалар Турция;

- 2008-2009 г. - експедиция в легендарната пропаст Снежная (-1753 м) Абхазия, втора по дълбочина в света, но най-трудна към настоящия момент. Нови открития на дъното след повече от 25 години. 26 дни под земята;

- 2013 г. - експедиция във втората по дълбочина турска пропаст Кузгун (-1400 м) и достигане до дъното й;

- 2013 г. - втора експедиция в най-дълбоката пропаст в света Крубер-Вороня и достигане до крайния сифон в пещерата, разположен на дълбочина 2145 м. По пътя надолу преминава с гмуркане на 3 сифона. Нов национален рекорд. В рамките на същата експедиция- достигане до дъното на пропастта Гернихова бездна -1100 м;

- 2014 г. - инструктор в първия курс за пещерни спасители в Иран.

- 2016 г. - експедиция в първата в света възходяща пещера - пропастта Пънаргюзю (+720 м);

- 2018 г. - експедиция в нова пропаст (Морджа), в Турция. Нови открития, които променят дълбочината на пропастта от около 600 м до 918 м.

На входа на Крубер-Вороня



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33

Проучване: Българските деца нямат навик да ядат риба, плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба. Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се..

публикувано на 19.09.24 в 09:49
Снимката е илюстративна

Баба, дядо и аз - и "Малка нощна музика" - ноти по време на война

От преди двайсетина години всяка бъдеща майка в големите градове на Израел, очаквайки скоро дете, а след това и с новороденото дете слуша дискове с класическа музика "Бейби Моцарт", "Бейби Бах" или други. Според психолозите такава музика влияе добра за развитието на зародиша. Това лято в един от културните домове на Тел Авив бе много популярно..

публикувано на 17.09.24 в 12:49