Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победителката в "Пирин Ултра" Рагна Дебатс: Бягането за мен е свобода

Рагна Дебатс
Снимка: Таня Иванова



В края на миналата седмица 500 души от 39 държави участваха в един от най-труднитв планински ултрамаратони у нас - "Пирин Ултра". За един от трите старта в Банско пристигнаха и 20 атлети от световния елит, тъй като въпросното трасе беше етап от Световните серии по скайрънинг. Победител при жените стана световната шампионка Рагна Дебатс от Холандия. Миналата година тя се отказа по трасето, а партньорът й Пере Аурел, с когото живеят в Испания, стана първи при мъжете. Сега Рагна победи, като измина 66-километровата дистанция за 9 часа и 8 минути. 

Интервю на Таня Иванова:

Миналия път не можах да завърша цялото състезание, защото се готвех за финала на Световния шампионат по скайрънинг в Лимоне, Италия. И трябваше да се откажа по трасето. Сега искам да видя цялото трасе и да му се насладя, така че сега за първи път ще бягам цялата дистанция. Тази година има цели 4 седмици между “Пирин Ултра” и финала в Лимоне, и това ми дава възможност да се подготвя за Лимоне.

Има ли промени в стратегията Ви?
И да, и не. Миналата година беше различно, сега ще внимавам, защото знам, че става дума за дълго състезание, на значителна надморска височина. Няма да тръгвам бързо, защото искам да се опитам да финиширам силнo. Миналата година бягах бързо в началото, защото знаех, че няма да финиширам. Затова бягах с първите трима мъже по време на първото изкачване.

Тази година спечелихте едно състезание, определяно от мнозина като най-тежкото състезание по бягане на планетата - “Маратонът на пясъците” (Marathon des Sables), цяла седмица в пустинята Сахара, 250 км! Как го постигнахте?
Да! Беше доста голямо предизвикателство за мен и затова исках да го направя - защото знаех, че е нещо различно. Никога не бях ходила в пустинята и не знаех какво ме очаква. Условията там са екстремни и ми беше любопитно как тялото и умът ми ще се справят със ситуацията. Всичко е напълно различно - ако нормално бягаш в едно състезание 1 ден, отсядаш в хотел, храниш се с най-добрата храна, можеш да се подготвиш перфектно, но там, в пустинята ти си цяла седмица в много бедни условия - нямаш легло, не можеш да си вземеш душ, не можеш дори да си измиеш зъбите. Така че, беше истинско предизвикателство и на мен много ми хареса!”

Но вероятно условията в пустинята не са Ви притеснили толкова, защото съм чувала да казвате, че харесвате спокойния, обикновен живот...
Да, наистина ми хареса това, че нямах каквито и да е мобилни устройства, които да ме разсейват от истинския живот. Без телефон, без интернет. Водехме разговори така, както сме го правили предо 20 години! Беше наистина хубаво! Приятелство, но истинско приятелство между хората, истински чувства. Беше много специално...

Как се възстановявахте, обаче, физически след такова натоварване?
Всъщност, ние доста си почивахме, защото денем, когато беше беше горещо, трябваше да сме на сянка, единствената сянка там беше в палатката. В палатката нямаш стол и се налага да лежиш. Затова лежахме в палатките, докато слънцето да започне да залязва, а пък после, когато ставаше тъмно, отивахме да спим, така че мисля, че си почивахме доста време и това много помагаше да се възстановим за следващия ден.

Това ли беше най-доброто Ви състезание тази година?
Мисля, че направих няколко добри състезания. Това беше едно от тях, първото. След това продължих към планините. Отидох на ултрамаратона Трансвулкания на Канарските острови, победих и мисля, че това също беше добро постижение, постигнах добро време. В скайрънинга спечелих Кралския ултра скаймаратон в Гран Парадизо, Италия, също добро постижение. После победих и в състезанието ССС от ултрамаратона на Монблан. Така че съм много доволна от постигнатите резултати.

Доста пътувате и бягате по целия свят... Какво предстои в календара Ви до края на годината?
Да, всъщност ние се подготвяме за едно още по-голямо пътешествие, което започва в края на тази година. В продължение на цялата 2020 г. ще се опитаме да пътуваме колкото е възможно повече с кемпер - аз, партньорът ми Пере Аурел, дъщеря ни, която е на 5 години, и кучето ни. Ще обиколим седемте континента и ще участваме в състезание на всеки континент. Америка я разделихме на 3 части, защото е много голяма и смятаме, че Централна Америка също заслужава състезание. Това ще е голямо предизвикателство. Планираме да бягаме дълги състезания - има едно, което е 200 мили, няколко по 100 км. Мисля, че ще бъде тежка година, с много пътуване, до нови за нас континенти, на които не сме били. Дори в Антарктида ще бъдем, където ще бягаме 100 км.
С медала от
Всъщност, кое е по-трудно за Вас - да бъдете шампион или майка?
Добър въпрос! Никой не ме е питал досега. Мисля, че комбинацията е трудна, защото искам да бъда добра майка, най-добрата, която мога да бъда, но също искам да се състезавам, което означава, че трябва да ги комбинирам. Това изисква много планиране, иначе не бих могла да се справя. Щастливка съм, че дъщеря ми обича да пътува, тя е лесна като характер. Освен това съм голяма късметлийка, че партньорът ми напълно подкрепя това, което правя. Той също е елитен бегач и това е добра комбинация, защото и двамата обичаме един и същ начин на живот, можем да смесим нашия спортен живот със семейния ни живот. Затова мога и да направя всичко това възможно.

Колко често бягате?
Знам, че много атлети следят каква денивелация са натрупали седмично или колко километри са избягали, колко дълго, за колко часа. Аз никога не гледам това, защото моят треньор ми прави програмата, така че това е нещо, за което нямам грижа. Но освен това, вярвам в качеството, правя много качествени тренировки, много интервални тренировки и може би на ден правя по около 7 километра, със 100 метра денивелация, което, ако го правя бавно, би било лесна тренировка, но ако го правя в интервална тренировка, се връщам вкъщи напълно изтощена. Мисля, че в планините не можеш наистина да мериш разстояние или време, защото зависи от терена, от метеорологичните условия, от много неща.

Вие сте световен шампион за 2018 г., също и шампион по бягане със снегоходки, елитен скай бегач. Печелите постоянно състезания, имате подкрепата на семейството си. За какво още мечтаете?
Моята мечта сега е нашето пътешествие, което ще бъде много важно за нас. Ще направим снимаме във всеки континент и накрая ще направим един голям документален филм. Това е мечта за мен и наистина очаквам с нетърпение осъществяването й.

А в Европа къде ще се състезавате?
В Европа ще участваме в Ултрамаратона на Монблан. И, не е много сигурно засега, но може би Пере ще участва в още някое състезание, както може би и аз.

Казвате, че когато се състезавате, се състезавате със себе си. Тоест, какво, няма ли да има съперници за Вас на “Пирин Ултра”? Какво ще кажете за Антония Григорова, например?
Тя е много добър бегач и много приятна личност, също така. Надявам се, че ще е силна и ще ми е конкуренция. Колкото до мен - да, аз ще бягам, както обикновено, просто ще стартирам и ще видя как ще се чувства тялото ми. Мисля, че ще бъде прекрасен ден, с безоблачно небе, надявам се, че ще бъде фантастично състезание.

Можете ли да опишете бягането с една дума?
Свобода!
--------------------
Няколко часа по-късно Рагна Дебатс победи в 66-километровата дистанция на "Пирин Ултра" - етап от Световните серии по скайрънинг. 

Поздравления, Рагна! Какво е за Вас тази победа, след като миналата година Вашият партньор Пере Аурел спечели същото състезание?
Това е наистина специално чувство, заради Пере. Последните 15 метра бяха специален момент за мен - тогава си спомних победата на Пере...
Мисля, че той направи наистина хубаво състезание миналата година и съм истински щастлива да спечеля.
Пере Аурел
Как беше съревнованието с другите жени по трасето?
Първата част бягах с Вирхиния Перес. Реших да не стартирам прекалено бързо, защото знаех, че ще е доста дълго и тежко трасе, а исках да си запазя краката. Имах болки в глезена и не исках да го насилвам прекалено много. Така че тръгнахме заедно и в някакъв момент, на слизане аз я разминах и продължих сама. Не знаех много за другите момичета, нямах информация, затова продължих със същата скорост и се наслаждавах на трасето, защото то беше супер, с прекрасни гледки.

Това ли очаквахте?
Това дори надмина очакванията ми, защото миналата година някои хора ми казаха, че наистина много им е харесало, но други се оплакаха, че е било тежко. Затова не знаех какво да си мисля, но много ми хареса, великолепно е там, горе! Добра комбинация от участъци, по които се бяга, с красиви гледки. Истинско скай състезание, защото в по-голямата част от времето си на голяма височина, която аз наистина усетих. Бягаш много часове на високо, а това прави бягането тежко, но пък и прекрасни гледки, широки участъци, покрити със зеленина, стръмни изкачвания, в гора, също така, някои много приятни селца, участъци, по които можеш да бягаш надолу, както и някои наистина технични, особено последният... Много ми хареса!

Коя част беше най-трудна за Вас?
Първата част на последното спускане. Имаше и участък, където трябваше да бягам 3 часа до следващия пункт - това е прекалено много време, в което оставаш без вода и трябва да търсиш река, за да се напиеш и да оцелееш. Беше забавно.

А кога разбрахте, че ще победите?
Когато бягах вече надолу по асфалта. Когато видиш финала, едва тогава вече знаеш, че си победил!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15

09.06.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 9 юни 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 14.06.24 в 11:31

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето..

публикувано на 12.06.24 в 19:01