Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Шоуто направи партия, но бе изненадващо, че партията не направи шоу

Георги Киряков
Снимка: Мария Христова

„Може би не беше изненадващо, че Шоуто направи партия, но беше изненадващо, че партията не направи шоу“. Това каза пред БНР политологът Георги Киряков по повод учредената в събота (5 октомври) партия „Няма такава държава“ с лидер Слави Трифонов. 

В предаването „12+3“ по програма "Хоризонт" политологът обясни, че е очаквал доста по-публичен да бъде процесът на учредяването на новата партия.

Обяснението на един от делегатите на учредителното събрание, дадено пред медиите, че секретността е заради т.нар. „кафяво-жълти“ медии, Георги Киряков коментира с поговорката „Който се страхува от мечки, да не ходи в гората“. 

Конспиративността е отвъд демократичните граници 

„Партиите са затова - да обясняват на публиката всяко свое действие. Тази конспиративност е отвъд всякакви политически и нормални демократични граници. Утре, ако влязат в политиката, така ли ще правят коалиция - отвъд погледа на публиката и отвъд погледа на медиите“, каза още политологът. 

Според него проучвания показват, че партията „Няма такава държава“ ще влезе в бъдещ парламент: „Това означава, че Слави Трифонов може да пренареди конфигурациите на бъдещи коалиции, освен ако някоя от големите партии не спечели пълно мнозинство, но такава перспектива няма“.

Слави Трифонов не е Бойко Борисов

По думите на политолога не може да има сравнение между Слави Трифонов и Бойко Борисов от гледна точка на създаването на партиите им и като потенциал на управление, защото Трифонов не е загатнал, че е способен да взема важни политически решения.

„Виждаме кой влиза в управлението на неговата партия - това са сценаристите му. Защо е затворил възможностите други хора да участват във вземането на партийните решения? Това е много важно за всяка партия“, заяви още Киряков и допълни, че очаква Трифонов да излезе и да отговори на този въпрос.

Политиката е и визия

„Правенето на политика не е само анти, не е само протест и критикуване на управляващите и управлението. То е и обратното - предложения за това как ще изглежда, според тяхната партия и според лидера, бъдещето на България“, каза в заключение политологът.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Георги Киряков в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Слави Трифонов при пристигането си на учредителното събрание на партия „Няма такава държава”.

Учредиха партията „Няма такава държава”

В София, на закрито за медиите събрание, беше учредена партията на Слави Трифонов и неговия екип. Тя e с името „Няма такава държава”. Учредяването на партията беше със строг пропускателен режим, не се допускаха медии и граждани. Пропускаха..

обновено на 05.10.19 в 19:19
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Радев: Приемането на еврото догодина е реалистичен сценарий

Според управителя на БНБ Димитър Радев приемането на еврото догодина остава реалистичен сценарий. Мнението му е изказано в интервю за БТА, в което Радев потвърждава, че е възможно инфлационният критерий да бъде изпълнен до края на настоящата..

публикувано на 26.06.24 в 21:09
Държавен фонд

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания се удължава до 8 юли

Срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания по тазгодишната кампания се удължава до 8 юли, съобщават от Министерството на земеделието.  Промяната е на база извършен анализ, който обхваща подадените заявления и очертаните пощи..

публикувано на 26.06.24 в 20:57

657 нови случая на морбили през последната седмица в Румъния

В Румъния са регистрирани 657 нови случая на морбили през последната седмица, съобщи Националният институт за обществено здраве, цитиран от Аджерпрес. 18 са смъртните случаи в резултат на заболяването в северната ни съседка от 1 януари 2023 г. За този..

публикувано на 26.06.24 в 20:11
Президентът на Кения Уилям Руто

Президентът на Кения оттегля закона за повишаване на данъците

Президентът на Кения Уилям Руто обяви, че ще оттегли новоприетия закон за повишаване на данъците, който предизвика масови протести в цялата страна. По последни данни, при безредиците до момента са загинали най-малко 23 души. В обръщение към нацията..

публикувано на 26.06.24 в 20:02

Втори случай на лаймска болест в Монтанска област

Жена от ломското село Ковачица се лекува от лаймска болест. Случаят е втори за годината в област Монтана.  През изминалата седмица има и двама болни от хепатит . Жената, разболяла се от лаймска болест, е на 90 години, уточниха от хигиенната..

публикувано на 26.06.24 в 19:22
Милена Милотинова

Милена Милотинова: Евроинтеграцията на Северна Македония зависи от самата нея

Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи от самата нея .  Коментара направи пред БНР журналистката Милена Милотинова, автор и водещ на предаването "Брюксел 1" по телевизия "България Он еър". " Има Преговорна рамка, с която РСМ трябва да..

публикувано на 26.06.24 в 19:03

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници

Женското благотворително дружество в Габрово връчи еднократни стипендии на зрелостници в неравностойно социално положение, завършили с отличен успех. Подкрепа получиха шестима абитуриенти. Пет еднократни стипендии по 500 лева и две по 400 лева..

публикувано на 26.06.24 в 19:00