Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврейски тур из потайностите на Пловдив съчетава познание и благотворителност

Туровете са ежедневни. Началната точка е Римски стадион на пл. „Джумая джамия“.
Снимка: http://plovdiv2019.eu

Двуезичен еврейски тур в потайностите на Пловдив цели да представи част от историята на града, известен с една от най-големите еврейски общности в страната. Турът се организира от синагогата в Пловдив в рамките на Европейска столица на културата 2019. 

„Идеята за таен еврейски тур е, че това са малките неща, които вече не могат да бъдат намерени в интернет, не могат да бъдат намерени по филмите или по книгите. Говорим за живата памет на еврейската история в Пловдив", казва Алекс Леви, организатор на тура. Като доброволец в Пловдивската синагога пред него и екипа му стоял въпросът как могат да популяризират общността си и да я отворят за останалите, разказа той в предаването "Хоризонт до обед".

Проектът е насочен към гостите на града, формиращ богата етническа мозайка. Инициативата е адресирана и към младежите от еврейската общност в Пловдив, за да им разкрие повече за миналото, традициите и културата на техните предци. Това е от особено значение предвид факта, че днес общността е формирана от 300 до 500 души, а преди Втората световна война е наброявала от 5000 до 7000.

Турът съчетава познание и благотворителност

Тайният еврейски тур се организира и с благотворителна насоченост. Средствата от билетите се събират с цел да се подпомогнат различни дейности, свързани с еврейската общност в града.

„Идеята е със сумата, с билетите, с благотворителността, която получим от нашите гости, тези средства да отиват за поддържане на еврейската общност, независимо дали говорим за Еврейския дом или синагога. И това е един много благотворителен, много чист проект, който цели да ангажира младите хора и да спомогне еврейската общност и пловдивската синагога най-вече да се самофинансира и да успява да участва открито и без някакви проблеми в различни проекти в града и в страната“, поясни още Алекс Леви. 

Има еднакъв интерес от българи и чужденци

Интересът към Таен еврейски тур е както от страна на българи, така и от страна на чужденци. По време на Нощта на музеите тази година в тура са се включили  приблизително равен брой българи и чужденци.

„Интересното беше, че горе-долу се припокриваха като бройка чужденци с българи. Имаше и голям интерес от страна на преподаватели от пловдивски университети, от софийски такива, имаше гости от Израел, имаше и една гостенка от Щатите, която специално дойде на нашия тур“, изтъкна Кристиан Ангелов, който отговаря за младежките прояви в еврейската организация "Шалом".

Желаещите да посетят тура могат да направят това през сайта на синагогата в Пловдив чрез предварително записване.

Цялото интервю на Алекс Леви, Светлозар Калев и Кристиан Ангелов за предаването „Хоризонт до обед“ можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11