Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия, Албания и Северна Македония готвят „малък Шенген“

Еди Рама, Александър Вучич и Зоран Заев на срещата си в Нови Сад.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сърбия, Албания и Северна Македония подписаха декларация за премахване на бариерите за бизнеса. Президентът Александър Вучич и премиерите Зоран Заев и Еди Рама се договориха в Нови Сад да прилагат четирите основни принципа на Европейския съюз - свобода на стоки, капитали, услуги и хора. Декларацията е част от сръбската инициатива за създаване на „малък Шенген“ на Балканите.

След срещата в Нови Сад президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че целта е до 2021 година хората на Балканите да пътуват само с лична карта.

„Вярвам също, че ще можем и да намалим броя часове престой по границите. Според анализ на Световната банка нашите камиона губят 26 милиона часа на границите на страните от Западните Балкани. Представете си само, ако отстраним тези бариери, колко пари бихме спестили, както и какви биха били ползите за нашата икономика, което значи и повече работа за нашите съграждани и по-високи заплати“.

Тримата лидери заявиха, че инициативата „малък Шенген“ е отворена към всички шест държави в региона. 

„Балканите вече не са като в XIX век буре с барут“, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев.

Вучич, Рама и Заев вече обсъдиха идеята за отпадане на бизнес бариерите неофициално по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк през септември. Дългосрочната идея на Белград е тази инициатива да не се ограничава само до Западните Балкани, а да се свърже и с търговското споразумение на страните от Централна Европа ЦЕФТА.

За да се реализира идеята на Белград, ще е нужно и решение на проблема с Косово. Страната наложи 100 процентови мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Според икономисти със създаването на „малък Шенген“ на Балканите компаниите от региона ще имат достъп до пазар от почти 20 милиона потребители. Вчера руското правителство одобри проектоспоразумение за зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Сърбия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата внесе искането за налагане на мярка за неотклонение на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение на народния представител Джейхан Ибрямов, съобщиха от Софийския градски съд. Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието" Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"? СГП внася мотивирани..

публикувано на 05.10.24 в 10:51

В Берлин се подготвят за възможни сблъсъци преди годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

Властите в Берлин се подготвят за възможни сблъсъци в германската столица преди годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предаде ДПА. За днес и утре в Берлин и в цялата страна са насрочени многобройни митинги и демонстрации. В столицата пропалестински демонстранти планират шествие, което да стигне до Бранденбургската врата...

публикувано на 05.10.24 в 10:39
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Илина Славова: "Хизбула" ще оцелее, но ще бъде различна

" Решението за евакуиране беше най-трудната стъпка . За първи път решавам да замина на своя воля. Сега се наложи да взема решение да замина, знаейки, че връщането ми може да не е съвсем скоро ". Това заяви пред БНР хуманитарният работник Илина Славова. Тя беше принудена да се евакуира от Бейрут след много години работа там. "Бейрут ме завладя..

публикувано на 05.10.24 в 10:37

"Най-дълго българско хоро в Кипър" ще се извие на брега на Средиземно море

"Най-дълго българско хоро в Кипър" ще се извие днес в Ларнака на брега на Средиземно море. То е част от провеждащия се Трети български фолклорен събор "Танцов ансамбъл "Българи" – Кипър и приятели". Българският празник на острова е под егидата на вицепрезидента на България Илияна Йотова. На откритата сцена на централния крайбрежен булевард..

публикувано на 05.10.24 в 10:07
Мемориал на Делчевия род

В Благоевград честват 112 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

112 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско иго честват в Благоевград, а 5 октомври е и празник на град Банско.  Отбелязваме 112 години от Освобождението на Горна Джумая Банско чества 112 години от Освобождението на града Гост на тържествата в Благоевград ще бъде министърът на иновациите и растежа..

публикувано на 05.10.24 в 09:59
Руслан Трад

Руслан Трад: Живеем във време на екстремисти. Световните лидери са или много слаби, или много крайни

" Живеем във време на екстремисти. Имаме или много слаби световни лидери, или много крайни такива . Не виждам политическо решение. Международното право е силно компрометирано, има нужда от реформи.  Цялата рамка на международната сигурност в момента се тресе из основи ." Това каза в интервю за БНР журналистът Руслан Трад, основател на военния..

публикувано на 05.10.24 в 09:56

Транспортни работници протестират срещу кмета на София на 9 октомври

На 9 октомври от 14 часа Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" организира протест срещу кмета на София Васил Терзиев. Причината е, че кметът не е спазил споразумението за сътрудничество, подписано на 26  февруари тази година, в което е записано, че трябва да се изготви и въведе бонусна система през тази година за плащане на..

публикувано на 05.10.24 в 09:51