Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли натискът на международната общност да окаже влияние на Ердоган

Тихомир Стойчев и Георги Димов пред БНР

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

"Турция не е спирала да гледа на България като на част от своите вилаети. Трябва да четем новата национална доктрина на Турция, олицетворена в книгата на Давутоглу". Това каза в предаването „12+3“ по „Хоризонт“ експертът по сигурността и преподавател в НБУ Тихомир Стойчев. Според него българската политика спрямо Анкара още от годините на социализма е непоследователна. По повод настояването на премиера Бойко Борисов Турция да спре операцията си в Сирия, той коментира:

„Чудесно е, че го прави, но пак казвам думата „непоследователност“. Преди казвахме: „моят приятел Тайпи“, чукахме се по раменете…Отворили сме на практика всички възможности на турския бизнес, на турския капитал да влиза в България. Естествено, навлизането на капитал оказва влияние. Турция винаги е гледала ревниво на своите инструменти - и на изповядващите исляма, и на хората с турско етническо самосъзнание“.

Стойчев коментира, че в началото на управлението си БААС и Саддам Хюсеин са имали светски уклони, но са прибегнели до радикализиран ислям в нуждата от мобилизация на националните ресурси. Относно заплахите за страната ни от операцията в Сирия, експертът коментира:

„България в момента не разполага с достатъчно ресурси, за да гарантира собствената си, регионална и глобална сигурност. Единственото, което можем да правим, е да усилваме собствените си способности, обаче за сметка на включването в различни съюзи, да си направим преглед и на междудържавните договори, които сме имали през историческите етапи в различно време, и да актуализираме някои наши позиции – политически, дипломатически, а и по отношение ресурсите на специалните служби“.

България и в момента присъства в Турция „дипломатически и със всякакви свои ресурси.Трябва да ги активизираме“.

Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов заяви в предаването "12+3" по "Хоризонт":

„Тези изявления на нашия премиер трябваше да се случат и лично от него, в първо лице единствено число, да научим какво е становището ни, а именно, че ние сме категорично против тази турска операция в Сирия. Същевременно той изрази загриженост, че от евентуални санкции страната ни би загубила милиарди“.

Димов допълни, че снощи от САЩ са наложили санкции на още две турски министерства и трима министри - в сферата на отбраната, вътрешните работи, енергетиката. Под въпрос е и визитата на Ердоган на 13-и ноември.

„Също така е интересно, че в оценките по темата официално се включи и Китай. Стана известна позицията, изразена от говорителя на тяхното външно министерство - Турция незабавно да прекрати операцията си и да се върне на правия път“.

В самата Турция ситуацията „никак не е добра в икономически, политически и социален план, а в момента се насажда и една милитаристична обстановка“. Задържани са над 120 противници на операцията, чиято цел е да се овладеят 4 ключови града в Сирия, преди да се седне на масата на преговорите.

„Предполагам, че натискът на международната общност ще се засилва все повече. Предвид и плачевното състояние на турската икономика, само с това може да се въздейства на Анкара и лично на Ердоган“.

Димов се позова на данни, че военната операция в Сирия би струвала на Анкара минимум 100 млрд. долара. Външните дългове на страната са също близо 800 млрд. долара.

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент

Федералният резерв на САЩ обяви огромно намаление на основния лихвен процент, което се случва за първи път от Ковид пандемията досега. Намаляването на лихвения процент в САЩ е необичайно голямо - с половин процент и е първото от 2020 година насам. Така основната лихва пада до нива между 4,75 и 5 процента, нещо, което американските медии определят..

публикувано на 19.09.24 в 04:24
Йоав Галант

Галант: Израел започва нова фаза от войната, съсредоточена към северната граница

Израел започва нова фаза от войната с изместване на тежестта към северната си граница.  Това обяви тази вечер израелският министър на отбраната Йоав Галант. Изявлението на Галант идва след нова поредица от взривове в различни части на южен и източен Ливан на устройства за комуникации, ползвани от бойци на "Хизбула" - след няколко хиляди пейджъра..

публикувано на 18.09.24 в 21:03
Сесия на Общото събрание на ООН, 10 септември 2024 г.

Общото събрание на ООН подкрепи резолюция с настояване Израел да прекрати окупацията на палестинските територии

Общото събрание на ООН днес категорично подкрепи необвързваща палестинска резолюция, в която се настоява в срок от една година Израел да прекрати "незаконното си присъствие" в ивицата Газа и окупирания Западен бряг, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. В нея също така се изисква изтеглянето на всички израелски сили и евакуация на заселниците от..

публикувано на 18.09.24 в 20:55
Дефилето Самария е национален парк на Крит и се смята за едно от най-дългите в Европа, с дължина около 16 км - един от най-известните туристически маршрути на острова.

Провеждат техническо проучване на дефилето на о-в Крит, където загина туристка

Дефилето Самария на гръцкия остров Крит ще остане затворено като предпазна мярка до извършването на експертно техническо проучване след фаталния край на 33-годишна туристка от Украйна, затисната от паднали скали. Над 1000 туристи са били в дефилето в този момент, повечето от тях чужденци. Няма пострадали сред тях. Това е една от..

публикувано на 18.09.24 в 20:49

Кабинетът одобри промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините

Служебното правителство одобри поредните промени в Закона за държавния бюджет, свързани с капиталовата програма за общините.  Прогнозният бюджет на общинските проекти за настоящата година се намалява с 37 милиона лева. Програмата обаче е предвидена до декември 2026 г., а заложената сума до края на периода набъбва с над 1 милиард лева. С утвърденото..

публикувано на 18.09.24 в 20:15
Снимката е илюстративна.

Комисията по демографската политика прие проектопромени в Закона за закрила на детето, внесени от ИТН

Парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството обсъди на първо четене пет проекта за промени в Закона за закрила на детето, внесени от "Има такъв народ" и от "Продължаваме промяната - Демократична България". Четири от проектите бяха отхвърлени. Беше приет единствено внесеният от "Има такъв народ" проект. Според одобрените..

публикувано на 18.09.24 в 20:04

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" в Монтана

Спор за ръководно място в СИК в село Габровница и квартал "Кошарник" провалиха консултациите за извънредните парламентарни избори на 27 октомври в община Монтана. От "Възраждане" поискаха на 27 октомври да имат заместник-председател в избирателни секции 64-та в Габровница и 55-а в квартал "Кошарник" в Монтана.  Според Александър..

публикувано на 18.09.24 в 19:37