Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: Спокоен бюджет за осигурителната система за 2019-а, някои въпроси остават

Иван Нейков
Снимка: БГНЕС

Спокоен бюджет за осигурителната система за следващата година прогнозира пред БНР директорът на Балканския институт по социална политика и бивш ресорен министър Иван Нейков.

Според него това ще бъде може би последният спокоен бюджет преди задаващите се икономически трудности.

„2020-а изглежда по-добре в сравнение с 2019-а от гледна точка на финансовата стабилност на бюджета на НОИ и на НЗОК... За първи път за пенсии ще бъдат дадени над 10,5 млрд. лева, от които близо 40% ще дойдат от бюджета, а досега сме имали 50-60% от бюджета. Това е добър индикатор за финансова стабилност“.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Нейков подчерта, че очакваното увеличение на парите в бюджета с 6,6%, при условие че се очаква над 3% инфлация, е знак, че няма да има осезаема промяна в стандарта на хората, които разчитат само на пенсия: 

„Затова ще има разминаване в гледните точки на създателите на бюджета и на потребителите на бюджета“.

По думите на Иван Нейков в бюджета за догодина не се дава отговор на два важни въпроса – за натрупалото се напрежение по повод отварянето на ножицата между старите и новите пенсии и за тавана на пенсиите: 

„За хора, които имат еднакъв принос към системата, само заради това, че са се пенсионирали преди 10 години, а другите сега, има разлика в пенсиите много осезаема, говорим за разлика от над 200 лева. Този подход, който имаме - на еднакво увеличаване на всички пенсии, всъщност отваря повече ножицата… А близо 30 000 души ще си казват – защо внасяхме своите осигуровки, защо повярвахме на системата, след като сега системата не е коректна към нас, като ни реже от пенсията заради въведения таван“.

Нейков заяви, че „в социалната сфера, ако не направиш нещо навреме, в един момент ще си длъжен да го направиш, но ще ти струва много скъпо“.

„Пропуснахме годините на стабилен ръст за преодоляване на важните проблеми“, заяви Иван Нейков.

Интервюто с Иван Нейков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

МФ: Българската икономика с 3,4% растеж тази година и с 3,3% в следващите три години

Българската икономика ще отбележи растеж от 3,4 на сто тази година, сочи есенната прогноза на Министерството на финансите. Догодина ще има леко забавяне до 3,3%. Инфлацията ще се ускори до 2,8% в края на тази година, но през следващите три..

публикувано на 21.10.19 в 15:02

С 394,7 милиона лева ще се увеличи бюджетът на НЗОК за 2020-а

Бюджетът на Здравната каза за догодина ще се увеличи с над 394 милиона лева и ще бъде общо 4,744 милиарда лева. Това става ясно от проектобюджета на НЗОК, с който "Хоризонт" разполага. С 19 милиона лева ще се увеличат средствата за първична..

публикувано на 21.10.19 в 16:52
ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт в София на майсторския клас на Райна Кабаиванска

Заключителният галаконцерт на 24-ия международен майсторски клас на Райна Кабаиванска ще е тази вечер в Голямата зала на Софийската опера и балет. Тази година оперната прима избра 14 млади оперни певци от пет държави - България, Грузия, Италия, Румъния..

публикувано на 02.10.24 в 07:44

Продължават битките в украинската Донецка област

В Донецка област продължават усилията на украинските въоръжени сили да отблъснат настъплението на руската армия. Ръководителят на украинската Донецката военна областна администрация Вадим Филашкин призна, че руснаците са стигнали почти до центъра на..

публикувано на 02.10.24 в 07:41

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ проведоха телевизионен дебат

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ – сенаторът -републиканец Джей Ди Венс и губернаторът на Минесота – демократът Тим Уолц проведоха единствения планиран преди изборите телевизионен дебат помежду си. Въпросите на водещите от NBC News засегнаха..

публикувано на 02.10.24 в 07:39

Летищата на Кипър - в състояние на повишена готовност

Летищата на Кипър бяха поставени в състояние на повишена готовност след атаката на Иран с балистични ракети срещу Израел снощи. Полети за Тел Авив кацат извънредно на острова. Президентът Никос Христодулидис свика спешно заседание на Съвета за..

публикувано на 02.10.24 в 07:36

Последни данни: Изстреляните срещу Израел ракети са били 180

На среща на израелския кабинет по сигурността премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че който атакува страната му, може да очаква отговор, след като за втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел, което предизвика..

публикувано на 02.10.24 в 07:29

Национален празник на поезията в Смолян

В Смолян официално беше открит Националния празник на поезията. Празникът се организира от Община Смолян, Съюза на българските писатели и Клуба на дейците на културата.  Пред скулптурната композиция "Орфей и Родопа" в града бе запален..

публикувано на 02.10.24 в 06:32

Планова техническа профилактика на предаватели

На 2 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа профилактика на предавателите на ултракъси  вълни: СОКОЛАРЦИ 4 на честота  88.2  MHz, ХАСКОВО 4 на честота 105.8 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 02.10.24 в 06:00