Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адемов за бюджета на ДОО: Предпазлив и лесно изпълним

Снимка: БГНЕС

Проектът на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. предвижда пенсиите да се увеличат с 6,7%  от 1-ви юли по т.нар. "златно швейцарско правило" – 50 на сто от ръста на инфлацията и 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход. Социалният министър Бисер Петков обяви, че и въпросните 6,7 на сто не са окончателни.

Проектобюджетът предвижда запазване на начина на изплащане на болничните - първите три дни от работодателите, а от четвъртия ден от държавното обществено осигуряване.

Предвидено е и увеличаване на максималния осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители от 400 на 610 лв.

“Не съм оптимист, че тази година в хода на бюджетната процедура, която се очертава да бъде доста съкратена, предвид на изборите за местна власт, не смятам, че може да стигнем до консенсусни решения“, каза пред БНР председателя на Комисията за труда и социалната политика – д-р Хасан Адемов и допълни:

“Нищо ново няма в този бюджет. Най-общо той може да бъде характеризиран като предпазлив, инерционно изготвен, лесно изпълним бюджет. В приходната си част, въпреки че са предвидени повече приходи, няма как този бюджет да реши насложените през годините проблеми на Държавното обществено осигуряване. Те са свързани със социалните партньори, всички фондове, с изключение на фонд “Трудова злополука и професионално заболяване“, са със сериозен дефицит. Трансферът, който държавният бюджет прави към бюджета на Държавното обществено осигуряване, е около 4 млрд., независимо от това, че предвижда да бъде намален спрямо изпълнението тази година с около 16 млн. Самият факт, че 700 млн. са повече предвидени, 730, ако трябва да бъда по-коректен и по-точен, са предвидените средства във фонд “Пенсии“, но за голямо съжаление тези пари са за целогодишното изплащане на увеличението от 1-ви юли от тази година, тези 5,7% плюс това все още несигурно 6,7%“.

За  регистрираните земеделски производители

“Земеделската продукция, която произвеждат регистрираните земеделските производители и тютюнопроизводители, не е достатъчна, за да могат да се платят тези пари, които се предвиждат за осигуряване. Аз разбирам, че Министерство на финансите и НОИ търсят начин за балансиране на приходите и разходите в отделните фондове и категории. Но забележете, в т.нар. фонд на сектор "Сигурност" 147 млн. за следващата година е дефицитът, въпреки че осигурителните им вноски са 40,08% и се плащат от държавния бюджет. Този фонд не е балансиран“.

Репортажа на Мария Костова и интервюто на Диана Янкулова с Хасан Адемов можете да чуете от звуковия 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Бисер Петков: 6,7% за осъвременяване на пенсиите не е окончателен процент

Процентът 6,7 за осъвременяване на пенсиите от първи юли догодина не е окончателен. Социалният министър Бисер Петков коментира пред „Хоризонт“, че при промени в осигурителния доход и инфлацията формулата за индексация ще бъде коригирана. „Можем да..

публикувано на 22.10.19 в 12:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница",..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са..

публикувано на 28.06.24 в 19:18