Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда Цекулова: НПО-секторът може както да критикува, така и да поощрява институциите

Надежда Цекулова
Снимка: Ани Петрова

Къде е Българският хелзинкски комитет между 12-тото поред издание на кампанията „Човек на годината“ и ежедневното взиране в проблемите на уязвимия човек с нарушени права?

На старта на тазгодишната кампания „Човек на годината“ директорът на програмата на БХК „Кампании и комуникации“ Надежда Цекулова изтъкна, че всеки има право да номинира дадена личност, чиято дейност е осезаема за определена общност.

„Номинират всички. Всеки има право да направи номинация. Има известни условия към самите номинирани – да са лица или организации, които живеят и съответно са регистрирани в България и да са извършили правозащитна дейност за общности, които са на територията на България“, поясни Цекулова в предаването "Хоризонт до обед".

„Журито се състои от хора, които имат компетенции в сферата на правозащитността и които в огромната си част не са членове на БХК. Има от един до трима, през различните години, представители на БХК в журито, миналата година бяха двама. Постарали сме се тези награди да бъдат максимално "изнесени". Това да не са награди на БХК. Ние стоим зад организацията, но ни се иска това да бъде процес, в който да бъде въвлечена цялата правозащитна общност“, посочи Цекулова и уточни, че номинации могат да се правят до 15 ноември.

Относно предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман и протестите срещу съдия Калин Калпакчиев, в които бе вплетен мотивът за отличаването му в рамките на предишна кампания „Човек на годината“, Надежда Цекулова изтъкна:

„Неправителственият сектор, за да бъде ефективен, трябва да има механизми за взаимодействие с институциите – да ги критикува от една страна, когато те са неефективни и не работят в полза на гражданите, и от друга страна – да има механизми да ги поощрява и да показва публично, че, ето – тази институция или този представител на институция са си свършили добре работата в определена ситуация.“

Една от кампаниите на Българския хелзинкски комитет е „Пеперудените деца“.

За едно пеперудено дете е изключително трудно и опасно да се придвижва в градска среда, разказа пред „Хоризонт“ Марина Колчакова, майка на едно от децата с подобно рядко заболяване, които са около 15 у нас. По думите й дългогодишна е била борбата за снабдяване на страдащите от болестта със специални незалепващи превръзки, които предпазват лесно ранимата им кожа и от които се използват доста на брой месечно.

„Финансовият бюджет е сериозно натоварен, непосилно за закупуване на такива превръзки. А важността на тези превръзки е голяма, тя е просто животоспасяваща. С включването на Българския хелзинкски комитет нашата борба придоби по-голяма гласност. Те подпомогнаха включването на тези превръзки в една специална наредба – 38, тези превръзки вече се заплащат от НЗОК“, обясни Колчакова.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иван Анчев: Само Москва има полза от разрастване на конфликта в Близкия изток

Бяха изпуснати много възможности за дипломация , заяви пред БНР експертът по контратероризъм и международна сигурност Иван Анчев, който е и директор на Центъра за изследване на глобални хибридни заплахи. Коментарът му е по повод на увеличаващото се напрежение между Израел и "Хизбула".  Откриха тялото на лидера на "Хизбула" Израелската..

публикувано на 30.09.24 в 10:28
Херберт Кикъл, лидер на австрийската крайна десница.

Крайната десница в Австрия печели за първи път парламентарни избори

Крайната десница в Австрия спечели за първи път парламентарни избори в алпийската република, но не е сигурно, че ще оглави следващото правителство. При преброени 100% бюлетини Партията на свободата получава почти 29 процента от гласовете, но е нежелан партньор от повечето парламентарни партии. Втора политическа сила е Народната партия на..

публикувано на 30.09.24 в 07:28
Любчо Георгиевски

Любчо Георгиевски: Има дежурни, които не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред

Постоянно има дежурни, които се занимават с това да не позволят отношенията между София и Скопие да вървят напред . Това заяви пред БНР бившият македонски премиер (1998-2002 г.) Любчо Георгиевски, лидер на ВМРО-Народна партия. " Всеки път, когато отношенията се подобряват, се случва някой да започне да ги влошава . ... Не знам какво в този момент..

публикувано на 27.09.24 в 18:02
Христиана Бацелова

Д-р Христиана Бацелова: Необходимо е и двата пола да бъдат ваксинирани срещу HPV

По данни на Европейската ракова информационна система за 2022 г. България е на второ място в ЕС по заболеваемост и смъртност от рак на маточната шийка с 503 смъртни случая. Това е втората водеща причина за смърт от рак при жените от 15 до 45 години в България.   Експерти настояват и момчетата да получават безплатна ваксина срещу човешки..

публикувано на 27.09.24 в 11:17
Д-р Юлиян Петров, председател на Синдиката

Изследване за образованието: 80% искат повече практически упражнения и формиране на компетентности

" Учителят се е превърнал в плен на документа. Учителят не е момчето за всичко - той не би трябвало да пази в коридора, на двора или в автобусите. Несвойствените дейности претоварват учителя и той не издържа и отива да прави нещо друго или не е ефективен за своите ученици. Тези неща трябва да решим, за да запазим учителите и да задържим младите в..

публикувано на 27.09.24 в 10:14

Маринела Величкова: Сред хората в РСМ няма съвсем ясна картина за това какво е възможно

" Очаквам ясна позиция на албанските партии, за да се опитаме да се ориентираме какво следва оттук нататък ". Това заяви пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова.  Вчера постоянните представители на ЕС единодушно решиха да започнат преговори с Албания за членство в ЕС, но не и с Република Северна Македония. Решението на ЕС..

публикувано на 27.09.24 в 09:00

Радосвета Стаменкова: Не можем да задраскаме интернет, но можем да модерираме

Децата у нас са сред най-пристрастените към социалните мрежи. 34% от подрастващите съобщават, че играят онлайн игри всеки ден . Това е един от тревожните изводи на последното проучване върху зависимостта на децата от социални мрежи. Проучването "Здравно поведение при деца в училищна възраст" изследва около 280 хил. деца на 11, 13 и 15 години в..

публикувано на 26.09.24 в 11:05