Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Шикова: Отпадане на мониторинга над България означава още много усилия

Проф. Ингрид Шикова
Снимка: БГНЕС

„Мониторинговите доклади на Европейската комисия се приемат за сведения, нямат санкции, поради което въпреки някои стъпки вече 12 години тези доклади не са особено ефективни. Затова е добре да отпаднат“. Това каза пред БНР европеистът проф. Ингрид Шикова.

Според Европейската комисия страната ни е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година за действия за изпълнение на ангажиментите ѝ във връзка със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Проф. Ингрид Шикова отличи три думи в доклада на ЕК - отчетност, прозрачност и гражданско общество.

„Всъщност ролята, която сега играе Европейската комисия, оттук нататък трябва да я играе гражданското общество в България. Съветът на национално ниво, този т.нар. „постмониторинг съвет“, трябва да бъде контактната точка и за бъдещия механизъм на европейско ниво. Това е хубаво, защото гражданите взимаме нещата в свои ръце. Създаването на истинско гражданско общество в България е нещо много важно и много съществено“, допълни проф. Шикова в предаването „Нещо повече“.

Според европеиста отпадането на механизма не означава, че всичко в България е идеално, а „означава още много усилия, които да полагаме като общество и като правителство“.

Проф. Ингрид Шикова подчерта, че борбата за съдебната система и антикорупцията трябва да са ежедневие.

Интервюто с проф. Ингрид Шикова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Вера Йоурова

Вера Йоурова очаква отпадане на мониторинга над България до края на годината

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова изрази днес очакване решението за прекратяване на наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка да бъде взето до края на годината, предаде БТА. Европейската комисия вчера изрази..

публикувано на 23.10.19 в 15:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Андрей Ковачев

Кандидати за ЕП с коментари след убедителния изборен успех на ВМРО-ДПМНЕ

Български кандидати за евродепутати в следващия Европейски парламент направиха първи коментари след убедителния успех на ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните избори в Северна Македония.  Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна..

публикувано на 09.05.24 в 15:38

Бургас празнува Летен Никулден

Бургас празнува Летен Никулден. За първи път морският град отдава почит на Летен Св. Никола. От сутринта бургазлии и гости на града изпълниха централния площад, където през целия ден ще се приготвят рибен курбан и морски ястия. Летният..

публикувано на 09.05.24 в 15:00
Борислав Сандов, Стефан Тафров, Андрей Ковачев и Илхан Кючюк

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за поколенията?

Как да направим Европа територия на мир, сигурност и устойчиво развитие за днешното и следващите поколения? Това беше един от централните въпроси, дискутирани в Деня на Европа от кандидати за евродепутати и млади хора в Националния студентски дом в..

публикувано на 09.05.24 в 14:55
Гордана Силяновска-Давкова

Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Гордана Силяновска-Давкова ще бъде първата жена президент на Северна Македония. Гордана Силяновска и ВМРО-ДПМНЕ с убедителна победа на президентските и парламентарните избори Кандидатът на опозицията печели втория тур на изборите с над 65% или 300..

публикувано на 09.05.24 в 14:41

До 25 май се подават искания за вписване в избирателните списъци по настоящ адрес

До 25 май избирателите български граждани  с регистрирани постоянен и настоящ адрес в различни населени места  в страната могат да подадат  писмено искане до общинската администрация по настоящия си адрес, за да бъдат вписани в избирателните списъци..

публикувано на 09.05.24 в 14:18

"Лъжеш ли" ще гледа под лупа за неточни изказвания в предизборната кампания

Платформата "Лъжеш ли" отново ще следи за неточни изказвания по време на предизборната кампания. Изданието ще бъде седмо за платформата, която съществува от 2021 г., посочи пред БНР Даниел Янев от екипа. По думите му в страниците им в социалните..

публикувано на 09.05.24 в 14:10