Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли на власт крайната левица в Тюрингия

Бодо Рамелоу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В началото на ноември, на полувремето на мандата, управляващите в Германия консерватори и социалдемократи ще преразгледат коалицията си. Равносметката е по искане на социалдемократите, но и за консерваторите на канцлера Ангела Меркел е добре дошло, че прегледът на свършеното е насрочен след регионалните избори в Тюрингия. Тази източногерманска провинция избира утре местен парламент, където се очаква крайната десница отново да отчете висок резултат.

Наред със Саксония и Бранденбург, Тюрингия е третата източногерманска провинция, където тази есен се провеждат регионални избори. И където крайнодясната „Алтернатива за Германия“ бележи възход. В Тюрингия особено популярен е Бьорн Хьоке. Той оглавява най-дясното крило в националпопулистката партия.

Основната му тема - очаквано - са бежанците:

„През последните четири години допуснахме нелегална миграция, т.е. управляващите допуснаха тази вълна, която ни докара над един милион бежанци. Това са милиони хора, които получават социални помощи в Германия, в Тюрингия. Не трябва да интегрираме тези хора. Напротив, те трябва да си ходят.

Не искам да ги интегрирам. Бежанският статут е временен статут. И така трябва да бъде. В противен случай нашата социална система ще капитулира. Криминалната статистика също е красноречива. Така че ние не можем да допуснем разрушаването на нашата държава“.

На обратния политически полюс е регионалното правителство в Тюрингия под ръководството на Левицата и с коалиционни партньори Социалдемократическата партия и Зелените. Левицата е наследник на източногерманската комунистическа партия, а министър-председателят Бодо Рамелоу е западногерманец, който управлява с мнозинство от един глас в парламента в Ерфурт.

Г-н Хьоке говори за милиони бежанци, а в действителност в Тюрингия от общо 25 хиляди бежанци над 8 хиляди вече са интегрирани. Така че ако човек се вгледа, ще види, че нещата вървят в правилната посока. Въпреки това обаче хората имат чувството, че не е така. Именно това е голямото предизвикателство пред нас.

В общи линии съм доволна от правителството, въпреки че управлява Левицата. Вероятно пак ще гласувам за тях.

Не съм гласувал за тях, но трябва да призная, че се справят добре“.

Такива са коментарите на жители на Ерфурт преди вота. А основната причина да гласуват за Левицата е личността на премиера Бодо Рамелоу. Това обаче няма да е достатъчно за да продължи управляващата лява коалиция със зелен привкус.

Значителни загуби се очакват за социалдемократите, които не успяват да се преборят с трайния негативен тренд. Водещият им кандидат и местен министър на икономиката Волфганг Тифензее с опит на обяснение:

„Социалдемократите се застъпват за много теми. Нашите избиратели са представители на различни социални групи. Това са хората на наемния труд, семействата, хората в малките населени места. Техните интереси са многопластови и различни, така че не можем да си изберем една тема, например климат, и с това да приключим“.

Намекът му е по адрес на коалиционния партньор, Зелените, които са във възход. Водещият им кандидат в изборите утре е Аня Зигесмунд:

Подкрепата за нас расте ежедневно, расте и броят на партийните членове. Новите членове идват както от градовете, така и от селата. Очакваме значителен ръст в изборния резултат в неделя“.

Последните регионални избори не само в източногерманските провинции показват, че Зелените увеличават подкрепата си основно в градовете. И печелят доверието както на бивши избиратели на социалдемократите, така и на консерваторите.

„Към традиционните избиратели на Зелените през последните години се прибави нова публика. Този нов електорат успява да носи две дини под една мишница - едновременно семейството да притежава два автомобила и да се храни вегетариански. Така че Зелените са в разкрач между радикалните екоактивисти и средната класа, но тези избиратели им трябват, за да влязат в управлението. Иначе ще си останат вечната опозиция“, анализира политологът проф. Урсула Мюнх.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Валентин Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Министърът на отбраната отрече да се обмисля връщане на наборната военна служба

Противоминната операция в Черно море е мирна по характер, за нея е информирана Русия и не се използва за изпращане на въоръжение в Украйна.  Заработи оперативна група за противоминни действия в Черно море Минният ловец "Струма" отплава от Варна, включва се в черноморската противоминна група Това заяви служебният министър на отбраната Атанас..

публикувано на 04.07.24 в 15:52

Един убит и двама ранени при престрелка в столичния кв. "Модерно предградие"

Престрелка в столичния квартал "Модерно предградие" е станала около 15 часа днес пред пред офис за бързи кредити (блок №3), като са били простреляни  трима мъже - един е починал на място, а двама са ранени. По случая към момента има двама задържани. Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев, който пристигна на мястото, съобщи,..

публикувано на 04.07.24 в 15:46

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил с молба за напускане

Единственият общински съветник от ДПС в Кюстендил Габриела Стоянова е подала молба да напусне съвета, каза председателят на Общинската избирателна комисия Венцислав Механджийски. Причините и са лични, не ѝ е оказван натиск отникъде, коментира Стоянова за БНР. Тя вече е напуснала и ДПС. Габриела Стоянова е кадър от Академията за млади политици..

публикувано на 04.07.24 в 15:45
Аптека в Силистра

И в Силистра протестираха, не са съгласни с НЗОК

В Силистра вчера и днес фармацевтите не спряха работа, макар и само за половин час, както колегите си в страната, но това не означава, че не ги подкрепят. Категорични са, че ще преминат към ефективни протестни действия, ако промените, които НЗОК готви, влязат в сила.  Предупреждават, че фалити очакват много от собствениците на аптеки,..

публикувано на 04.07.24 в 15:43