Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: В Бюджет 2020 има достатъчно буфери срещу криза

Приоритетни са образованието и здравеопазването

| обновено на 30.10.19 в 15:26
Владислав Горанов представи пред НСТС проект на Закона за държавния бюджет за 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В бюджета има достатъчно буфери срещу криза. Това заяви при представянето на Бюджет 2020 година финансовият министър Владислав Горанов, който представи пред социалните партньори финансовата рамка за следващите 2 години и проектобюджета за догодина.

Приоритет на бюджета за догодина - образованието и здравеопазването.

Общата задлъжнялост на страната ни ще продължи да намалява догодина и през следващите я две години, като няма необходимост да се поема нов дълг с цел подкрепа на икономиката, защото по този начин ще се увеличи дефицита, заяви министърът:

"Има достатъчно буфери в този бюджет, изпълним, и до голяма степен намира баланса между основните сектори, които финансира държавата".

Именно заради това има повече пари за образование и здравеопазване, както и мерки, подкрепящи пазара на труда в следващите три години, каза още Горанов:

"Анонсираното достигане на средна заплата през 2021 година в порядъка между 1400-1500 лева е постижимо и възможно".

Съвършен бюджет няма, но този изпълнява приоритетите на правителството, допълни финансовият министър и припомни, че Бюджет 2020 ще бъде последният цял бюджет за кабинета Борисов.

Догодина бюджетът ще е балансиран - т.е. без дефицит или излишък. Общо хазната ще разполага с близо 47 милиарда лева приходи, като всичките са предвидени за разходване. 

Догодина минималната работна заплата ще бъде 610 лева, което ще бъде и минимален осигурителен праг.

За поредна година управляващите ще се опитат да вдигнат рязко осигуровките на тютюнопроизводители и земеделски стопани, които в момента се осигуряват върху 400 лева. Максималният осигурителен праг се запазва на 3 000 лева, а от 1 юли догодина пенсиите ще бъдат увеличени с 6,7 на сто. 

Повече пари ще има за възнаграждения в бюджетната сфера и за учителите.

Освен образованието, управляващите извеждат като приоритет и здравеопазването. Касата ще разполага с близо 400 милиона лева повече, като са заложени повече пари за болнична помощ и за лекарства. 

Проектът за републикански бюджет беше публикуван в петък вечер, докато финансовите рамки за Здравната каса и общественото осигуряване вече са одобрени от надзорните съвети на съответните институции.

След като бъдат разгледани от социалните партньори, трите проектозакона трябва да бъдат одобрени от кабинета и внесени в парламента до 31-ви октомври. 

Пред БНР бившият финансов министър Муравей Радев определи Бюджет 2020 като "доста смел". Преподавателят в Стопанския факултет на Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев обаче го нарече "по-консервативен дори от предишните". Бившият заместник-министър на финансите Георги Кадиев пък нарече бюджета "напрегнат".

Работодателските организации дадоха принципна подкрепа на проекта за бюджет 2020.

КТ "Подкрепа" възрази срещу замразяването на социалните плащания в него. Министър Горанов обаче защити предложението си за замразяване.


Репортаж по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Муравей Радев: Бюджет 2020 е доста смел

"Бюджет 2020 не излиза извън тригодишната рамка за 2019-2020-2021-ва, която беше направена преди две години. Не са направени кой знае какви изменения. Да, има повече пари за някои сектори, но няма концептуално някаква разлика". Това каза пред БНР..

публикувано на 30.10.19 в 12:53

Принципна подкрепа от работодателските организации за бюджет 2020

Работодателските организации дават принципна подкрепа на предложения от правителството проектозакон за държавния бюджет през 2020 г. , като отчитат, че плюсовете са повече от минусите. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България..

публикувано на 30.10.19 в 16:09
ВИЖТЕ ОЩЕ
Принц Хари

Принц Хари може да обжалва съдебно решение за нивото на личната му сигурност

Принц Хари, херцогът на Съсекс, ще може да обжалва решение на Върховния съд, което отхвърли по-рано неговото обжалване на понижаването на нивото на личната му сигурност, когато посещава Обединеното кралство.  Принц Хари за първи път предприе..

публикувано на 07.06.24 в 08:16

Прогноза: В Одрин ще има висока активност на изборите 2 в 1

В Одрин ще има висока активност на изборите за народни представители и членове на Европейския парламент в неделя, прогнозират за БНР представители на българските изселници в турския град. Очаква се българските изселници, които са в Одрин, активно..

публикувано на 07.06.24 в 08:14

Германия затяга ограниченията за шофиране след употреба на канабис

Около два месеца след като Германия частично легализира употребата на канабис за развлечение, парламентът гласува изменение на дългоочаквания закон, за да затегне ограниченията за шофиране, предаде ДПА. Това съобщи БТА. Измененията, приети късно вчера,..

публикувано на 07.06.24 в 08:07

Медии и избори – къде избраха да се покажат политиците?

Партиите подценяват силата на радиото , смята доц. Жана Попова, преподавател по телевизионна журналистика във ФЖМК. Според нея трябва да се промени частта в изборния закон, свързана с медиите. Вече няма големи партии – това..

публикувано на 07.06.24 в 08:04
Прага

В Чехия избират евродепутати

В Чехия започва гласуването на изборите за Европейски парламент. То ще се проведе в два дни - през втората половина на днешния ден и първата половина на утрешния. Чехия и Италия са единствените страни в Европейския съюз, в които се гласува два дни...

публикувано на 07.06.24 в 08:01

МОН представя анализи на резултатите от зрелостните изпити и НВО след IV клас

В 12 часа в Министерството на образованието и науката ресорният министър проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити и от Националното външно оценяване в 4-ти клас, които се проведоха миналия месец.  Близо..

публикувано на 07.06.24 в 07:58
Киър Стармър

Лидерът на лейбъристите във Великобритания настоява за самостоятелна палестинска държава

Във Великобритания лидерът на Лейбъристката партия Киър Стармър планира да използва предизборния манифест да поеме най-твърдия досега ангажимент с настояване за самостоятелна палестинска държава в опит да засили подкрепата за него от лявото крило на..

публикувано на 07.06.24 в 07:47