Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от създаването на Националния филхармоничен хор "Светослав Обретенов"

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров - носител на приза „Музикант на годината“ 2016
Снимка: Ани Петрова, БНР

Българската хорова капела е създадена на 1 ноември 1944 г. - първо като Държавен радиохор. През 1981 г. става част от Софийската филхармония и е преименувана на Национален филхармоничен хор “Светослав Обретенов“.  

В Златния фонд на БНР е запазен спомен за създаването на състава на една от първите хористки - Милка Димитрова:

"Едва бяха свършили трите тура на конкурса, на който Светослав Обретенов избра 40 души, едва ни беше прослушал най-старателно, един по един, по двама, на групи, за да направи по възможност най-спяти партии, и ние вече трябваше да напуснем репетиционната зала и да запеем. Времето беше бурно, революционно, пълно с възторг и ентусиазъм. Беше война! Тръгваха на фронта скъпите български синове - ние трябваше да ги изпратим с песен, да им вдъхнем вяра в победата. И набързо се пишеха песни. Ние сами си ги разписвахме, бързо ги разучавахме и запявахме."

На 25 ноември 2019 г. се навършват и 110 години от рождението на създателя на Българската хорова капела - диригентът и композитор Светослав Обретенов. За този забележителен музикант музиковедът Венелин Кръстев отбелязва в книгата си „Профили“:

"Художникът Обретенов бе раздвоен между композитора и диригента. Единадесет години той оглавява създадената от него Българска хорова капела. Единадесет години, в които Обретенов извърши безшумен, но дълбок поврат в музикалното мислене на хоровите диригенти и в хоровата интерпретация. Новатор диригент и интерпретатор - такъв е другият Обретенов. Той е типичен случай на самороден талант на хормайстор. Никой не го е учил в Академията, ничие изкуство на български хормайстор не можеше да го удовлетвори, а и бележити майстори от чужбина не гостуваха в градовете на неговото учителстване. Практиката го научи на много неща. Началото е в слатинското читалище „Яворов“ в София, после в Синдикалния хор “Кавал“ и мъжкия „Сердика“... оттам в Бяла Слатина, Ямбол, Пловдив и Варна - навсякъде ученически хорове и ръководството на най- добрите градски колективи. Дирята е дълбока и трайна. Така че за бъдещия представителен национален смесен хор едва ли можеше да се намери по подходяща кандидатура“.

Пет години след смъртта на Светослав Обретенов през 1955 г. ръководството на капелата бе поето от един забележителен млад и много талантлив диригент - Георги Робев. И ето още едно съвпадение - на  14 ноември 2019 г. той можеше да отбележи своята 85-годишнина. Годините, в които Робев работи с хора, са най-ярите в развитието на състава - в репертоара му влязоха крупни кантатно-ораториални творби, опери, а през 70-те години и православна музика - нещо почти немислимо за онези времена. Фурор предизвиква записът на "Литургия Доместика" от Александър Гречанинов, с участието на великия български бас Борис Христов, а той  възкликва: “На разкошния хор "Светослав Обретенов" - моето искрено, възторжено браво!“

Изкуството на Българската хорова капела с диригент Героги Робев стана познато в целия свят, благодарение на записите му, печелили много международни награди и издадени от най-големите звукозаписни фирми, както и от турнетата  в Европа, Азия и Америка, от многото концерти и участия в най-престижните музикални фестивали.

От месец юни 2015 г. Славил Димитров е диригент на формацията. През 75-годишната си история Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов” е носител на множество награди, сред които са „Кристална лира“ 2016 в категория „Хорово изкуство” и най-престижното звание „Музикант на годината“ 2016 по волята на слушателите на БНР.

В звуковия файл можете да чуете и изказване на проф. Георги Димитров - големия диригент и педагог, създал и възпитал повечето от изявените български хорови диригенти. Записът  е от 1974 г. и се съхранява в Златния фонд на БНР, където сред съкровищата са и две популярни хорови песни - “Ръченица“ от Добри Христов и "Каква мома видях мамо“ от Емануил Манолов под диригентството на Светослав Обретенов - записи от началото на 50-те години на отминалия век. Чуйте!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52