Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да изкачиш Елбрус като подарък

Доц. Борис Цанков: Ако планината те приеме, ще качиш върха

Преподавателят в УАСГ ще покаже на студентите си уникални кадри и видеа

Доц. Борис Цанков
Снимка: Личен архив

Един мъж на 50 поема към връх Елбрус, без да е планинар и алпинист. Доц. Борис Цанков, хидроинженер и заместник-ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия прави това за своя юбилей, подтикнат от приятел планинар.

Елбрус е по-висок около 1000 метра от Монблан. Споровете дали върхът е в Европа се решават от специализирани комисии. „Тези комисии са решили, че границата на европейската и азиатската континентална плоча минава източно от Елбрус и той попада в границата на Европа“, каза доц. Цанков, който гостува на предаването „Нощен хоризонт“.

„Идеята да изкача Елбрус датира от няколко години. Просто не можех да се реша. Мислех си, че това не е за мен, че трябва специализирана, систематизирана подготовка“, обясни той. И така, докато негов близък планинар не го призовава да качат върха по повод 50-годишния им юбилей – двамата са набори.

Връх Елбрус се намира в централните части на Кавказ, планина, която като бариера се простира от Черно до Каспийска море. Планината е затихнал вулкан.

„Това, което видях и което чух, бяха каменопадите – Кавказ е известна с това, че има свличания на огромни скални маси и те са изключително опасни. При Елбрус не е така, той е „изведен“ малко северно от централния хребет. Теренът не е толкова алпийски, толкова тежък, толкова техничен. Там е малко по-полегато. За туристите, които са решили да качат Елбрус, няма опасност от каменни лавини“, разказа Борис Цанков.

Достъпен връх

Технически върхът не е сложен. Достъпът до него не е само за профилирани алпинисти. Два фактора обаче усложняват неговото изкачване – метеорологичните условия и надморската височина, посочи Цанков.

Преди да потегли към Елбрус, доц. Цанков имал няколко изкачвания на Черни връх, на връх Атон в монашеската република Атон, както и на Мусала. Близо 9 месеца се подготвял по системата на легендата на българския и световен височинен алпинизъм Боян Петров, който изчезна под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Всеки уикенд Борис Цанков тренирал на трасето под Драгалевския лифт, като правел скоростни изкачвания и спускания.

Задължителен водач

Водач е абсолютно необходим и задължителен за хора без планински опит, убедил се е доц. Борис Цанков. „Водачът задава темпото. На тази височина организмът вече се държи по съвсем друг начин и е необходима специализирана помощ и професионализъм, който да каже в този момент какво е необходимо – да почиваш, да тръгнеш, с каква скорост да вървиш, кога да направиш следващата почивка.“

„И въпреки че бяхме добре аклиматизирани, самият гид не можеше да се закълне, че всеки от нас ще издържи до 5642 метра“, допълни той.

Пътуването: София – Истанбул с автомобил, от азиатското летище на турския мегаполис с нискотарифни авиолинии до Русия, следва пътуване с джип до селището Терскол в подножието на Елбрус, което се намира на около 2 хиляди метра надморска височина.

Елбрус има два големи върхови масива със седловина между тях. Западният, по-туристически връх е по-високият от двата с 20 метра.

Нощен щурм към върха

От Терскол до около 3785 метра качването става с лифт. Именно там са разположени базовите лагери.

Към върха потеглили към 2 часа през нощта. До 5100 метра се изкачили със специализиран всъдеход, побиращ около 20-25 души. После от три до 9 и половина сутринта щурмували последните 500 метра към върха.

„Недостигът на кислород е осезателен и движенията са изключително забавени“, спомня си още доц. Цанков и признава, че от този връх човек се връща безкрайно зареден с енергия, която го съпътства през следващите 4-5 месеца.

На 4 декември в Централното фоайе на УАСГ той ще представи уникални кадри и видеоклипове от изкачването.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.
Снимки: Личен архив на Борис Цанков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С инжекция, утеха и песнопение медицинската сестра и презвитера Калина Митева слави Бога

Калина Митева работи в Спешното отделение на Врачанската болница. Тя е хирургична медицинска сестра. От 25 години е презвитера. Тогава съпругът й Димитър е бил ръкоположен за свещеник. "Или както близките ме наричат - баба попадия". От малка е впечатлена от лекарите и медицинските сестри, които са я лекували, тъй като много е боледувала...

обновено на 05.05.24 в 17:30
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45