Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Креймър: Много трудно Турция и САЩ ще постигнат компромис за С-400

| обновено на 16.11.19 в 11:32
Разтоварване на елементи от руския зенитен комплекс С-400 на летище край Анкара.
Снимка: Ройтерс

„Много трудно изпълнимо“ е постигането на компромис между САЩ и Турция по закупената от Анкара руската противоракетна система С-400 и желанието на президента Реджеп Ердоган да има и американските системи „Пейтриът“, това каза пред БНР президентът на Алианса Европа-САЩ във Вашингтон Ричард Креймър. 

Той коментира срещата на Ердоган с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон, на която имаше топло посрещане, размяна на любезности и хвалби, но не и конкретен резултат: 

„Заобикалянето на санкциите, по което работят сега, е Турция да може да запази руските системи С-400, без да ги активира. Това би изисквало значителна степен на доверие от Съединените щати. Според анализите на турците не би отнело повече от два месеца да активират противоракетните системи отново и така ще застрашат и компрометират американските изтребители Ф-35“, каза Ричард Креймър в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Аз съм голям фен на президента“ - тази фраза на Доналд Тръмп е най-запомнящата се от цялата му сърдечна среща с турския държавен глава Реджеп Ердоган, която мина във възхвала на техните отношения. Според Креймър, става въпрос за лично възхищение:

„Една от причините президентът да показва сърдечна връзка с Ердоган е, че той оценява управленския стил на Ердоган. Оставяме настрана термини като "авторитарен" и да погледнем как Ердоган управлява - той е шефът, около него има хора, които казват - "да, шефе" и свършват задачата. Така би искал и Доналд Тръмп да управлява“.

Тръмп може се възхищава на Ердоган, но не и Вашингтон. За срещата той беше извикал в Овалния кабинет най-отявлените критици на Турция и негови близки съюзници - сенаторите - републиканци Линдзи Греъм и Тед Круз, изтъкна експертът:

„Фактът, че всички тези хора, с които е работил и с които има добри отношения като Линдзи Греъм, излязоха заедно със силен глас и дори долната камара на Конгреса одобри закон както за арменския геноцид, така и за увеличаване на санкциите. Тези гласувания бяха с огромно мнозинство и Мич Макконъл - републиканският лидер на Сената, ако реши да постави тези закони пред Сената има голям шанс те да минат с мнозинство, което подлежи на вето. Това е контекстът, в който действа Тръмп и показва колко място има за маневри, когато става въпрос за Турция“, посочи американският експерт.

В разговорите във вашингтон са доминирали две теми Сирия и руските противоракетни системи С-400, които Турция закупи. Военната операция на Турция в Северна Сирия беше насочена срещу съюзниците на САЩ в борбата с Ислямска държава - кюрдите. Стоейки рамо до рамо с Ердоган,Тръмп изрази задоволство, че примирието все още се спазва и похвали Реджеп Ердоган колко обича кюрдите и как се грижи за тях.

Именно кюрдските милиции, срещу които Ердоган поведе военна операция в Северна Сирия, бяха съюзници на Вашингтон в борбата с Ислямска държава. А турският президент подчерта: „Първо трябва да направим разграничение - ние нямаме проблем с кюрдите, имаме проблем с терористичните организации“.

Според Ричард Креймър истинският интерес на Съединените щати в Близкия изток в момента е Иран.

„Ние все още имаме военнослужещи, макар и малко, в източна Сирия. По мое мнение с изтеглянето на американските войски от Сирия президентът спомогна за създаването на магистрала, която тръгва от Техеран директно до Бейрут. Тръмп е много ясен с своята анти-иранска позиция, всички признават, че Иран е вражеска държава и да им позволим подобно нещо създава голям проблем в Близкия изток. Трябва да можем да работим с Турция, а президентът трябва да се справи и с Конгреса тук във Вашингтон“.

Другият трънлив въпрос…..

„Естествено обсъждахме и дълбоките ни отношения в сферата на отбранителната индустрия, най-вече системите С-400 и програмата за изтребителите Ф-35. Можем да преодолеем пречките само с диалог“, каза турският президент Реджеп Ердоган, а от думите на Доналд Тръмп стана ясно, че пробив няма.

 „Придобиването от Турция на руско военно оборудване като С-400 създава много сериозни предизвикателства за нас. Обсъждаме това постоянно, говорихме днес, ще говорим и в бъдеще. Надявам се ще можем да намерим решение“, каза от своя страна Тръмп.

Веднага след срещата турският президент каза, че няма да се откаже от С-400, но би искал да има и американските системи Пейтриът, а във Вашингтон се работи за намиране на заобиколен път - нещо, което ще бъде много трудно изпълнимо според Ричард Креймър.

„Заобикалянето на санкциите, по което работят сега е Турция да може да запази руските системи С-400, без да ги активира. Това би изисквало значителна степен на доверие от Съединените щати. Според анализите на турците не би отнело  повече от два месеца да активират противоракетните системи отново и така ще застрашат и компрометират американските изтребители Ф-35“, каза Ричард Купър.

В края на срещата в Белия дом Доналд Тръмп обобщи: „Имахме чудесна и много продуктивна среща“.

„Ако има нещо продуктивно от тази среща - след телефонния разговор на 6 октомври и след писмото на Доналд Тръмп от 9 октомври, което със сигурност обиди не само президентът Ердоган, а цяла Турция, то самото идване на Ердоган тук е победа за дипломацията“, каза Ричард Креймър по повод телефонния разговор, с който беше дадена зелена светлина за турска военна операция в Сирия и последвалото писмо, в което Тръмп директно го призовава да не бъде глупак.

Интереси зад демонстрацията на топли чувства

„От една страна, твърдо съм убеден, че Ердоган искаше да дойде тук първо, защото се тревожи за собствената си икономика и какъв ефект биха имали американски санкции. От друга страна - Турция е важен член на НАТО, това е втората по големина армия, военновъздушната ни база там е изключително важна за политиката в Близкия Изток. Това е исторически надеждна страна-членка под северноатлантическия чадър за сигурност. Да рискуваме да загубим Турция със сигурност не е в дългосрочен интерес нито на НАТО, нито на Съединените щати“, смята анализаторът.

И след тази среща и Тръмп, и Ердоган продължават добре да балансират като циркови артисти, които ходят по тънко въже - единият между Кремъл и Вашингтон, другият между сигурността на НАТО и интересите в Близкия Изток, въпросът е до кога това ще продължи.

„Все повече това ще става икономически, а не толкова политически въпрос.  И двете държави имат интерес от това. Макар президентът Ердоган да се опитва да обърне в своя полза общественото мнение като се бори с кюрдите в Северна Сирия, неговият политически живот е директно свързан с турския икономически успех, а турската икономика е далеч от каквото и да е наподобяващо успех през последните няколко години.  Ердоган прави изчисления как да запази баланса между Москва и Вашингтон, но накрая всичко зависи от Конгреса и президентът (Тръмп б.р.) до къде ще искат да използват икономически способи, за да реализират политиката си спрямо Турция“, каза Ричард Купър.

За да постигне интереса си с Турция Доналд Тръмп не се поколеба да застане на страната на Анкара по бежанската криза и за репатрирането на джихадисти - европейски граждани.

„Честно казано, Европа трябва да плаща за това. Сега Турция плаща за всичко… Разговарял съм с Европа за това, мисля, че трябва да ни помогнат с „Ислямска държава“, защото много от терористите идват от Франция, Германия, Великобритания… Дадох им опцията да си ги вземат обратно и интелигентно ми отговориха - „Не, благодаря!“ Но това не е правилно, не е и честно“, каза Тръмп.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жълт код за гръмотевични бури в Англия и Уелс

Предупреждения за гръмотевични бури в Англия и Уелс  са издадени за днес от британската метеорологичната служба.  Обявеният жълт код е валиден до 20.00 часа по Гирнуич или 22.00 часа българско време за съботния ден.  На места се очакват внезапни наводнения и сериозни затруднения за всички видове транспорт.  Някои части на Англия и Уелс дори..

публикувано на 18.05.24 в 14:29

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято

Дивото къмпингуване е разрешено и това лято заради невъзможността да бъде приета наредба, която регламентира поставяне на палатки и кемпери. През 2019 година с промяна в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие се въвежда забрана за къмпингуване на места, които не са специално определени за тази цел, като тези места трябваше да бъдат..

публикувано на 18.05.24 в 14:04

Убитите в Афганистан туристи са били испанци

Трима испански туристи и един афганистанец са убити при въоръжено нападение в Централен Афганистан.  Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани. Най-малко четирима души са арестувани след нападението. Въоръжено нападение в Афганистан отне..

публикувано на 18.05.24 в 14:00
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не бъде прекратена сделката", пита Петров и заявява, че ще се постарае скоро да обяви имената и да..

публикувано на 18.05.24 в 13:45

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в..

публикувано на 18.05.24 в 13:15

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Президентът Румен Радев смята, че не е възможно Русия да бъде победена във войната, която тя води срещу Украйна. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани покрай войната в Украйна. "Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в..

публикувано на 18.05.24 в 13:07