Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Йорданов – апостол на Северозапада

Неуморно изследващият личностите и историите на региона краевед гостува на "Нощен хоризонт"

Юлий Йорданов и водещата Станислава Пирчева
Снимка: БНР

Цял живот само с букви съм се занимавал. Така накратко представя себе си Юлий Йорданов - краевед, журналист, член на Съюза на българските писатели, автор на множество статии, литературна критика и краеведски изследвания.

Барометър на живота на Северозапада го нарича акад. Благовеста Касабова. Според нея Йорданов е сред малцината изследователи на творците, обществениците и личностите на Северозапада. И в последната си, 15-та книга, той не изневерява на своето призвание. Тя е озаглавена „Северозападни опуси за талантливостта“.

Юлий Йорданов не е съгласен с теорията за „северозападнала България“, напротив – нарича я „северозапазена България“.

Някои го определят като „трубадур на българския Северозапад“, приятели му казват „перото на Северозапада“. Той пък признава, че подобни определения не го трогват, защото си знае истинската цена – „да създаваш неща, които са полезни за времето, полезни и за след нас“.

За празници вместо цветя той обича да подарява книги. Защото книгите са паметта на човечеството, а нихилизмът по думите му превзема „съзнанието на нашия сънародник“ напоследък.

Палитра от образи

Мнозина са писали за твореца Радичков, аз пиша за човека Радичков, сподели Юлий Йорданов в предаването „Нощен хоризонт“. „Заведе ме не кой да е, а акад. Петър Динеков, още в младите ми години, когато бях студент. Да си кажа право, със своите осем срещи с Радичков аз останах възхитен от този изключителен творец и човек. Най-вече човек.“

От десетилетия Юлий Йорданов изследва Северозапада. Преди време получил задание да се включи в екип, който да опише културния живот на Лом от Кръстьо Пишурка до наши дни. На Йорданов се паднала издателската дейност на ломчани. Трудът е все още в ръкопис, защото средствата за издаването му не са малко.

Юлий Йорданов

Юлий Йорданов е автор на „Орелът с ангелската душа“, книга за войводата дядо Цеко Петков – той е единственият българин, забил златното гвоздейче на Самарското знаме при освещаването му.

Съкровищата, които не ценим достатъчно

Хората са съкровищата, които ние като че ли не уважаваме, особено хората на миналото, убеден е Йорданов.

„Просто са загърбени такива интересни личности като Яна Язова например. Художникът Кирил Петров – има изследвания за него, но недостатъчно. Трябва да уважаваме такива хора. Ето например за Цветан Тодоров аз си мисля, че недостатъчно е написано и направено изследване върху неговото творчество, неговата културоведска дейност.“  

Юлий Йорданов е инициатор на литературен маратон, посветен на годишнина от рождението на Яна Язова, която нарича „писателка – страдалец и голяма европейка“. Той е автор на книгата „Съдба, прободена от перото“, посветена на поетесата – книга, която вече е библиографска рядкост и се подготвя второ допълнено издание. Проучването на емпиричния материал, който продължава да събира, Йорданов сравнява с копаене на кладенец, но „не с кирка и лопата, а с карфица“.

Предай нататък - младите краеведи

Заедно със съвременния будител Теменужка Кисьова, доскоро директор на Финансово-стопанската гимназия в Монтана, през 2010 година създали първия в България клуб на младите краеведи, който работи активно и досега.

За Юлий Йорданов Кисьова казва, че е известен с интереса си към историята на Северозапада и непрекъснато издирва факти и събития, които наслагва към портретите на известните личности от този край.

„Точно в Северозападна България имаме нужда от такива хора, които да повдигат духа не само на младите хора, но и на по-възрастните, за да избегнем унинието, което обхваща хората, живеещи в този регион“, разказа Теменужка Кисьова пред „Хоризонт“.

Цялото интервю с Юлий Йорданов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51