Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нели и Робърт Гипсън - големите дарители в областта на образованието у нас

2
Нели и Робърт Гипсън
Снимка: Иван Русланов

Нели и Робърт Гипсън, едни от най-големите дарители в областта на образованието у нас, получиха специалното отличие на Българския дарителски форум в категория „Личност, допринесла за развитие на дарителството в България“. Президентът Румен Радев връчи наградата им с думите: “Тяхната история е блестящ пример за заразната сила на доброто и за това, че силата на дарителството помита всякакви граници. Убеден съм, че няма награда, която да се измери с чувството за вътрешно удовлетворение от това, че даваш крила на таланта, амбицията и мечтите на хиляди млади хора“.

От 2004-та година насам всяка година семейство Гипсън отпуска стипендии за български студенти с материални затруднения. През последните 15 години 1200 студенти са получили финансова помощ на обща стойност 2 милиона лева. 

Дарителското семейство подкрепя и българското училище "Христо Ботев" в Ню Йорк.

Нели и Робърт Гипсън подпомагат и други каузи - с техни средства е закупено оборудване за Националния исторически музей, за Националния археологически институт с музей, подпомогнали са библиотеката "Гео Милев" в Монтана. 

Дарителите са помогнали за реставрацията на манастира "Св. св. Петър и Павел" в Лясковец, както и за реставрацията на иконите и иконостаса във храм "Вси светии" в Тетевен. 

Подпомагат и фотографски изложби, организирани от известния фотограф Иво Хаджимишев.

Интервюто на Даниела Големинова с Нели и Робърт Гипсън, които бяха специални гости в предаването "Хоризонт за вас", можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендилско р. Струма е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания

До 120 литра в секунда вода от река Струма се подават по ВиК мрежата в Кюстендил, което е половината от необходимия дебит за града. Реката в Кюстендилско е чиста, правят се постоянни замервания и лабораторни изследвания, коментират експерти по повод констатираното замърсяване на р. Струма миналата нощ в района на Перник. Няма..

публикувано на 27.09.24 в 19:38
Володимр Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложи край на войната

Доналд Тръмп обеща да сложи бърз край на войната в Украйна, ако спечели втори президентски мандат. Това е война, която никога не трябваше да се случва и ние ще я решим, каза кандидатът за президент на републиканците след като се срещна в Ню Йорк с украинския президент Володимир Зеленски. Републиканският кандидат за президент Доналд..

публикувано на 27.09.24 в 19:31

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари в Бейрут

Израелските военни са нанесли поредица от въздушни удари по южните предградия на ливанската столица Бейрут.  В града са чути силни експлозии, на места се издигат гъсти кълба дим, предават кореспонденти на световните агенции.  Телевизия, свързана с "Хизбула", съобщава за разрушени 4 сгради.  Израелските военни твърдят, че тяхна цел е било централното..

публикувано на 27.09.24 в 19:04
Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

В реч пред ООН Нетаняху не спомена за преговори за мир с Газа и Ливан

Нито едно споменаване на преговори за мир с Газа и Ливан не се съдържаше в речта пред Общото събрание на ООН на израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той обвини Иран и прокситата му в Близкия изток за конфликтите, при които след израелски удари продължават да загиват стотици цивилни в Газа и Ливан. Същевременно Нетаняху призова за траен мир със..

публикувано на 27.09.24 в 18:00
Доц. д-р Румен Бостанджиев

Доц. д-р Румен Бостанджиев: Направиха се корекции в законодателството, за да не се окажем като САЩ, Канада

Няма смяна на пола, има заблуда, която води до погрешни интерпретации и страхове. Има изключително малко хора като тези, които страдат от това състояние на транссексуалност. В този случай се променя гражданският пол, издават се  документи да ги дефинират от другия пол – но биологично, полът им остава такъв, какъвто е бил при зачеването...

публикувано на 27.09.24 в 17:55
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Тръмп обеща пред Зеленски да прекрати войната в Украйна

Републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп заяви в петък, че ще работи както с Украйна, така и с Русия, за да сложат край на войната, докато стоеше до украинския лидер Володимир Зеленски преди срещата им в Ню Йорк, предаде Ройтерс. Говорейки пред репортери в "Тръмп Тауър", Зеленски каза, че иска да обсъди с Тръмп своя "план за победа"..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Глобалният президент на WWF: Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души

"Климатичните промени са проблем на 8 милиарда души". Това заяви в интервю за "Хоризонт" глобланият президент на Световния фонд за дивата природа проф. Адил Наджам, който тази седмица участва в Международна лидерска среща на ръководителите на обществени медии от Централна и Източна Европа - събитие на Европейския съюз за радио и телевизия,..

публикувано на 27.09.24 в 17:49