Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еделина Кънева отбеляза 30 години на сцената

Еделина Кънева
Снимка: Национален музикален театър

Една от водещите солистки на Националния музикален театър "Стефан Македонски"- Еделина Кънева, отбеляза 30 години на неговата сцена с концерта “Всичките мои мъже".

Певицата прави дебюта си на сцената на Бургаската държавна опера. Следват три сезона, в които е ангажирана в операта в Лайпциг. От 1996 година е премиер-солист в Националния музикален театър.

Любовта на публиката за мен е изключително важна, изтъкна Еделина Кънева в предаването "Закуска на тревата". Тя сподели, че един от най-вълнуващите моменти в артистичната й кариера е бил при изпълнението на ария в "Тоска" в операта във Варна. 

"След молитвата на Тоска, прочутата й ария, имаше може би около десетина секунди тишина на сцената...", спомня си изпълнителката.

Тогава Еделина Кънева си помислила, че не се е справила добре и затова не получава аплодисменти.

"Но, повярвайте ми, това беше може би един от най-скъпите ми моменти, също в сценичния ми живот. Защото след тези, хайде да не са били десет, а седем-осем секунди, имаше такъв шеметен аплауз, че аз чак се стреснах на сцената. Тогава разбрах, че може би тези секунди на мълчание след изпятата ария или изпятия ти дует, или каквото и да било там, са просто нашето въздействие, публиката е в едно мълчаливо признание и тези секунди са наистина прекрасни", разказа Еделина Кънева за емоционалната си връзка с публиката и нейното значение за един изпълнител.

Вуйчо на Еделина Кънева е покойният актьор Георги Калоянчев.

"Това наистина беше един човек, който беше светъл пример за мен, защото наистина това е най-отдаденият артист, който аз познавам от толкова близко. И, както обичам да казвам, за него животът съществуваше единствено на сцената. Сякаш на сцената единствено той живееше истински живот, истински дишаше, истински преживяваше всичко, което е в една роля", допълни солистката. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52
Васил Казанджиев

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна. Струнният квартет..

публикувано на 29.09.24 в 23:10
Стойка Миланова

Отиде си забележителната българска цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г. след дълго боледуване в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството й в нейния фейсбук профил. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Неин преподавател е баща й - прочутият цигулков педагог проф. Трендафил Миланов...

публикувано на 29.09.24 в 22:47

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52

Художникът Юлиян Табаков с послание към децата чрез изложбата "Виждам те"

"Творението е красив организъм, съставен от множество форми, безброй същества. Но като че ли рядко виждаме неговата същност, скрита от собствените ни проекции – желания и страхове. А в страха и желанията си се опитваме да капсулираме битието, да го геометризираме и класифицираме. А защо след това да не почерпим от благата му и да отстраним неудобствата?..

публикувано на 27.09.24 в 13:35

Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев показват "Спътници в живота"

Институтът за съвременно изкуство в София открива тази вечер изложбата "Спътници в историята" на Джихан Ел-Тахри и Радостин Седевчев.  "Програмата, която озаглавихме тази година "Живот заедно", е част от проекта "Суперпозиции" 3, започнат от института преди 3 години. Всяка година се кани нов куратор, който предлага една тема", обясни пред БНР..

публикувано на 27.09.24 в 11:56

София е домакин на международното изложение за съвременно изкуство Sofia Art Fair

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3 до 6 октомври в София Тех Парк. В изложението ще участват галерии и колективи, които представляват над 70 автора, творящи в най-разнообразни художествени стилове. БНР е медиен..

публикувано на 27.09.24 в 10:30