Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Семов: Как прокуратурата да бъде хем ефикасна, хем не твърде всевластна

"Конституцията може да бъде променяна по два начина - някои разпоредби могат да бъдат променяни от обикновено Народно събрание, други - от Велико народно събрание (ВНС). Но ако бъде свикано ВНС, то може да променя всичко в Конституцията, може да приеме изцяло нова Конституция". Това каза пред БНР конституционният съдия проф. Атанас Семов и уточни, че това е дебат, който съществува в обществото от повече от 20 години. Според него е добре, че във връзка с избора на нов главен прокурор, президентът Румен Радев отново поставя темата за промяна в основния закон.

"На България й е драматично необходим разгърнат разговор за Конституцията, защото тя в голяма степан и масово не се познава. Повтаря се като мантра една празна глупост, че президентът е обединител на нацията, няма такова нещо в Конституцията - той е политическа фигура. Той олицетворява единството на нацията, не е обединител - това са различни неща", коментира той в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" и изброи още примери за непознаване и неразбиране на основния закон.

По темата за нуждата от дебат за отчетността на главния прокурор, проф. Семов заяви, че проблемът не е в отчетността, а в отговорността:

"По-големият проблем е в правомощията на главния прокурор и на прокуратурата изобщо. И това не е въпрос толкова за мястото на прокуратурата в съдебната система, която у нас е система на правосъдието, а не на съда, като такъв. Много по-големия въпрос е дали е намерен разумният баланс между независимост, която да даде свобода на и смелост на прокурора, и твърде големи правомощия, които понякога превръщат прокуратурата в твърде овластена структура на държавата".

По думите на конституционния съдия основният въпрос е как прокуратурата да бъде хем ефикасна, хем да не бъде твърде всевластна.

"Има общо усещане в нашето общество за липса на законност и на правосъдие", категоричен бе проф. Семов. 

Конституционният съдия проф. Атанас Семов коментира, че лично той има съмнение дали е полезен за една демокрация механизъм, при който решенията на КС важат напред, когато се произнася за неконституционността на един закон.  

Истанбулската конвенция

Във връзка с гласуваната преди дни от Европейския парламент незаконодателна резолюция за присъединяването на ЕС към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция, проф. Семов каза, че не е бил в състава на Конституционния съд, който определи тази Конвенция като противоконституционна, но напълно подкрепя това решение:

"Никой в ЕС не може да задължава една държава да стане страна по който и да било договор", категорично заяви той. Според него правителството трябва да излезе с програма за действие и да заяви, че не може да приеме Конвенцията, но могат да бъдат направени всички промени, които тя изисква.

Цялото интервю на Явор Стаматов с проф. Атанас Семов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Вълчев, консул на България в Истанбул

В Турция подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения

Изборните книжа и машините за гласуване вече са получени и подготовката за вота на 9 юни протича без затруднения. Това съобщи за БНР генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев във връзка с предстоящите избори за членове на Народно събрание и Европарламент в неделя. Общо 166, или малко над 20 процента от всички избирателни секции..

публикувано на 06.06.24 в 05:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия също може да доставя далекобойно оръжие в някои региони на света

Удари по Русия с участието на западните страни означават пряката им намеса във войната в Украйна и Москва ще реагира. Тя също може да доставя далекобойно оръжие в някои региони на света. Това каза руският президент Владимир Путин на среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург: "Ако някой мисли, че е възможно да се доставя такова оръжие в..

публикувано на 06.06.24 в 04:29
Снимката е илюстративна.

Четирима души загинаха, след като пътнически и товарен влак се сблъскаха в Чехия

Четирима души са загинали, а 26 са били ранени, след като пътнически влак се е сблъскал с товарен влак в Чехия късно снощи, съобщава Ройтерс, като цитира управителя на административната област. Катастрофата е станала в град Пардубице, който е на 120 км източно от столицата Прага и е част от главния железопътен коридор в тази част на страната. Двете..

публикувано на 06.06.24 в 04:19

YouGov: "Реформирай Обединеното кралство" се доближава до консерваторите

Крайнодясната партия "Реформирай Обединеното кралство" на популиста Найджъл Фарадж вече се доближава на два пункта от консерваторите, според последното проучване на YouGov за "Скай нюз". Последното ексклузивно седмично проучване, проведено в понеделник и вторник, преди първия пряк телевизионен дебат между Риши Сунак и Киър Стармър, дава преднина на..

публикувано на 06.06.24 в 04:09
Завод

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите изтребители Ф-16

Завод "Авионамс" ще ремонтира новите Ф-16. Споразумението за това е било подписано от производителя "Локхийд Мартин" и българското предприятие по време Международното изложение "Хемус 2024" в Пловдив. Подчиненото на Министерството на икономиката предприятие "Авионамс" ще изпълнява три от общо шестте проекта по индустриално сътрудничество...

публикувано на 05.06.24 в 22:12

Путин: За Русия е без значение кой ще спечели изборите в САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време на 27-ия Международен икономически форум в Санкт Петербуг, че Москва "не се интересува" кой ще спечели изборите в Съединените щати, предаде Ройтерс. "За нас крайният резултат няма голямо значение", отбеляза Путин, добавяйки, че не вярва, че ще има много големи промени в политиката на..

публикувано на 05.06.24 в 21:39
Вон Гетинг, първи министър на Уелс

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие в парламента

Първият министър на Уелс Вон Гетинг загуби вот на доверие, гласуван в парламента на тази част от Обединеното кралство. В парламента на Уелс, който е известен още като Сенед, 29 депутати гласуваха в подкрепа на предложението за недоверие към Вон Гетинг, срещу 27 против. Гетинг, който е от Лейбъристката партия, е първи министър едва от..

публикувано на 05.06.24 в 21:28