Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Баксанова: Законопроектът за специален прокурор е написан неграмотно

Снимка: БГНЕС

Законопроектът на управляващите за специален прокурор, който би могъл да разследва главния прокурор, не отговаря на препоръките на Венецианската комисия, а и противоречи на Конституцията на страната ни. В този вид законопроектът не може да послужи на правителството пред никого. Той е написан неграмотно“. Това коментира пред БНР Екатерина Баксанова от Института за пазарна икономика.

„Целият избор и назначаване ще става през прокурорската квота на ВСС и освен че главният прокурор присъства там и участва в този избор, то тази квота е и подвластна на главния прокурор. Това е илюзия, дори житейска логика няма в тези идеи, камо ли правна“.

В предаването „Нещо повече“ Баксанова посочи:

„Ако искаме да имаме ефективно и независимо разследване срещу главния прокурор при съмнение за извършване на престъпление, Конституцията следва да бъде изменена. Не може да пипаме само Закона за съдебната власт и НПК… Имаме нужда от системно решение и комплекс от мерки, включително конституционни изменения, а не от такава подигравка с правото, писана на коляно“.

Според Екатерина Баксанова бързането за приемането на този законопроект се дължи на желанието на управляващите да парират инициативата на президента за широка дискусия за мястото на прокуратурата и правомощията на главния прокурор.

Това, което се случи в събота и настоящият законопроект, по този начин еднолично да се направи за толкова кратко време, противоречи на всякакви демократични принципи за съставяне на законодателство“.

Интервюто с Екатерина Баксанова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Политическото зацикляне през погледа на политолога и журналиста

"Имаме зацикляне на всички политически сили. Никой не се опитва да излезе от противопоставянето и агресията на това кого ще изберем, а не защо ще го изберем." Тази позиция изрази в интервю за БНР политологът Георги Проданов, преподавател в Нов български университет. Различна кампания означава да не се говори за политически..

публикувано на 02.06.24 в 11:31
Полиция и запалянковци пред стадион

Над 50 ареста в Лондон след финала от Шампионската лига

Полицията в Лондон извърши 53 ареста, свързани със състоялия се снощи в британската столица финал от Шампионска лига между Реал Мадрид и Борусия Дортмунд на стадион "Уембли". Петима от арестуваните са за нахлуване на терена по време на срещата. Има много други арестувани за опит да проникнат на стадиона без билети. Повече от 2 000 полицаи..

публикувано на 02.06.24 в 11:15

"Медиана": ГЕРБ-СДС - 28,6%, "Възраждане" - 14,9%, ДПС - 13,5%, ПП-ДБ - 12,9%

ГЕРБ-СДС води с 14% преднина пред втория "Възраждане", сочи представително прочуване на социологическа агенция "Медиана". Моментната картина, седмица преди изборите, показва, че, ако вотът е  днес, за ГЕРБ-СДС биха гласували близо 29 на сто от българите, за "Възраждане" – близо 15%, а в битката за второто място са ДПС с 13,5 на сто  и ПП-ДБ –..

публикувано на 02.06.24 в 09:51

Влак със 185 пътници дерайлира в Югозападна Германия заради свлачище

Вагони от влак със 185 пътници дерайлираха в Югозападна Германия, след като участък от релсите по линията му беше затрупан от свлачище вследствие на изливащите се проливни дъждове в региона, предаде ДПА, цитирана от БТА. Нито един човек от пътниците не е бил ранен, като всички са били евакуирани от композицията рано тази сутрин, заяви говорител на..

публикувано на 02.06.24 в 08:59
Зеленски по време на изказването си в Сингапур, 2 юни 2024 г.

106 страни и организации ще участват в конференцията за мир в Украйна в Швейцария

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че 106 страни и организации са се съгласили да участват в срещата на върха в Швейцария в средата на юни, посветена на постигането на мир в Украйна, предаде Ройтерс. Той заяви това в обръщение в последния ден от тазгодишното издание на "Диалога Шангри-Ла" в Сингапур, конференция по сигурността, на..

публикувано на 02.06.24 в 08:50

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 млрд. лв.

Активите на частните пенсионни фондове вече са почти 24 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на годината. В сравнение с края на 2023 година те бележат ръст от 4,5%. С близо половин процент се увеличава и броят на осигурените в четирите вида пенсионни фондове и в края на март 2024 г. те са над 5..

публикувано на 02.06.24 в 08:21
Кметът на район “Слатина” Георги Илиев и заместник-кметът на столицата Надежда Бачева.

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в София

Нов център за рехабилитация на хора с увреждания ще заработи в столичния район "Слатина". Заместник-кметът по социални дейности и интеграция на хора с увреждания Надежда Бачева обясни, че капацитетът на центъра е 30 места: "Специфичното на този център е, че за първи път в него има и заместваща грижа, тоест хората ще могат да оставят..

публикувано на 02.06.24 в 08:16