Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "За нашите деца" ще прави комплекс за деца със специални потребности

Комплексът със сензорна стая се създава с дарения, отваря врати догодина

Фондация "За нашите деца" помага на деца със специални потребности
Снимка: Фондация "За нашите деца"

Сензорна зала ще помага на деца със специални образователни потребности в столицата. Тя ще бъде част от комплекс за ранно детско развитие, чието изграждане планира фондация „За нашите деца“. Неправителствената организация разчита на дарители за реализацията на начинанието. 

Залата ще се използва за терапия на деца с различни проблеми - хиперактивност и дефицит на вниманието, аутизъм и други. 
Фондация "За нашите деца" вече 27 години работи с деца в риск и техните семейства, разказва пред "Хоризонт" регионалният мениджър Александър Малински. 

"През годините над 13 хиляди деца и семейства са получили подкрепа от нашите специалисти. Само за миналата година 1404 деца и семейства са били подкрепени от фондацията", обясни той.

Ремонтира се сградата на бъдещия комплекс

В продължение на тази мисия фондацията ще изгради комплекс за ранно детско развитие със сензорна зала. В момента се извършва ремонт на сградата, в която ще бъде разположен комплексът. 

"Комплексът ще бъде за деца с трудности в развитието, деца в риск. Ще отговори на потребностите на родителите и на хората в родителска роля, визирам приемни семейства, осиновителни семейства, семейства на роднини и близки. Те да бъдат подкрепени в грижата си за децата с трудности в развитието. Част от комплекса планираме да бъде сензорна зала, където деца с увреждания, с аутизъм, със специални образователни потребности ще могат да получават подкрепа от най-различни специалисти, психолози, ерготерапевти и специалисти ранна детска интервенция. За целта са ни необходими 15 хиляди лева", допълни Малински.

В терапевтичните услуги ще се включат още хидротерапия и музикотерапия, така че подкрепата да бъде комплексна. В средата на следващата година  комплексът трябва да отвори врати.

Разчита се на дарители

"Разчитаме основно на дарители и на кампанията "Избери, за да помогнеш". Всички средства, които ще подпомогнат разкриването на този комплекс и в частност и сензорна зала,  са добре дошли", поясни Александър Малински.

Комплексът за ранно детско развитие ще бъде с капацитет 200 деца.

"Достъп до услугите в момента и при стартирането на комплекса ще бъде през отделите за закрила на детето с направления. Надявам се със стартирането на Закона за социални услуги, всеки родител, който смята, че има нужда от подобна подкрепа, може да потърси такава от нашите специалисти. Когато стартира законът, всеки един гражданин на столицата ще може да потърси подкрепа от нашите специалисти, без да се регистрира в социалната система", уточни още регионалният мениджър на фондацията.

Във Фондация "За нашите деца" от години има сензорна зала, но тя е малка и техниката е вече остаряла.

Сетивна стимулация в защитена среда

"От особена важност е и техниката, с която разполагаме, да е съвременна и качествена. Различното на сензорните зали е, че те дават една много защитена от стимули среда, в която деца, които имат нарушения в сензорната интеграция, да тестват своите сетива, без това да е прекалено много, без да ги фрустрира и да ги довежда до нежелани поведения, както се случва във външната среда", подчерта психологът Катерина Ковачева, експерт във фондация "За нашите деца".

Специалистът обясни и колко често може да се ползва сензорната зала, като изтъкна, че работата с деца със специфични потребности е индивидуална.

"Да кажем, че веднъж седмично е добре да посещава такава зала. Не е добре да се прекалява. В една такава зала има изключително много уреди, от много широк спектър. Има светлинни, има звукови стимули, има тактилни. Има от природата, да кажем тип вятър и различни текстури. И е абсолютно недопустимо всички те да се включват едновременно, тъй като това би фрустрирало детето, така както се случва във външния свят", допълни Катерина Ковачева.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кулски айдук ще дегустира ястия в кулинарен конкурс за Еньовден

Кулинарен фестивал и конкурс за Еньовден организират Община Кула и читалище "Просвета - 1872" в града. Рецептите за ястия с билки и подправки могат да се изпращат от цялата страна, може да са написани и на ръка , уточнява пред БНР експертът в общинската администрация Христела Александрова. " Няма възрастови ограничения , няма и регионални..

публикувано на 06.06.24 в 07:12
Снимката е илюстративна

Диян Господинов: Хората с увреждания в България нямат свобода на движение

Хората с увреждания в България нямат свобода на движение . Това мнение изразява пред БНР Диян Господинов от Русе, който вече 17 години се среща с недостъпната среда. "Трябва да доказваме всеки божи ден на хората, които условно наричам здрави, че имаме право да бъдем живи. Недостъпната среда е белег, че те не ни допускат до техния живот ",..

публикувано на 05.06.24 в 10:31

Улица в центъра на Добрич остана седмица без вода

Улица в центъра на Добрич от седмица е с нарушено водоподаване. Жители сигнализират, че ситуацията е нетърпима, а реакцията на ВиК дружеството - неадекватна. Според потърпевшите проблемът е започнал след присъединяването на канализацията на новопостроена къща на същата улица . Улица "Брацигово" в Добрич е в непосредствена близост до..

публикувано на 05.06.24 в 07:07

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18