Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Закона за социалните услуги се отлагат за втората половина на 2020-а

| обновено на 18.12.19 в 17:35
Социалният министър Деница Сачева в пленарната зала на Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ще отложи с шест месеца промените в Закона за социалните услуги. За тази договореност, постигната между политическите сили, съобщи съпредседателят на парламентарната група на  „Обединените патриоти“ Искрен Веселинов:

"Всъщност, като изключим ДПС, всички се солидаризират, че в рамките на тази сесия трябва да се приемат текстове за отлагане на влизането в сила на законопроекта с шест месеца. Тоест - нашето предложение да бъде подкрепено."

Законопроектът на патриотите, заедно с още три проекта за промяна на закона, са в дневния ред на пленарното заседание в петък

Един от законопроектите, внесен от Десислав Чуколов и група независими депутати, предвижда отмяна на Закона за социалните услуги. Другият проект - на независимия депутат Ангел Исаев, предлага навсякъде терминът „социални услуги“ да се замени със „социална подкрепа“.

Текстове, внесени от депутати от „Воля“, предвиждат отлагане влизането в сила на закона до 31 декември 2020 година. В проекта, внесен от Искрен Веселинов и депутати от „Обединени патриоти“, също се иска отлагане на действието на закона до първи юли 2020 година. По този вариант е постигнатият консенсус между политическите сили.

Социалният министър Деница Сачева вече определи идеята за отлагането на действието на закона като "разумно" предложение и заяви, че допълнителното време ще се използва за широка обществена дискусия:

"Както има протестиращи, които се страхуват затова какво ще се случи по отношение на семейните политики, така има и множество семейства на хора с увреждания, семейства, които имат стари хора в дома си, които също се страхуват какво ще се случи, ако този закон бъде отменен, защото това би представлявало проблем за тях, така че страховете са много и разнопосочни. Нашата цел ще бъде да ги разсеем".

"Това дава възможност от една страна да се влезе от режим на протести в режим на разговори. И от друга страна дава възможност да се видят всички гледни точки", посочи още Сачева.

БСП подкрепя отлагането

Парламентарната група на "БСП за България" ще подкрепи отлагането, заяви лидерът Корнелия Нинова след среща с министър Сачева:

“Темата е изключително важна за българското семейство и българското дете, породи огромно обществено напрежение. Очевидно е, че правителството не се справя с комуникацията, решението, обясненията по този въпрос. Така че ние ще гласуваме за отлагането. Освен това, проучваме възможността и, при юридически основания, ще внесем определени текстове в Конституционния съд“.

Родители протестираха срещу новия Закон с шествие около сградата на Народното събрание

Според протестиращите законът дава твърде много власт на държавата и неправителствените организации. Пред БНР участници в протестното шествие заявиха:

"Не искаме да ни взимат децата, грубо казано. Това е".

"Тук виждате -  не сме мнозинство, но сме част от тези, които сме недоволни, от промените в Закона за социалната политика (за социалните услуги), Закона за защита на детето. Това, което се планира, ще донесе голям обрат в общественото развитие. Дават се прекалено много права на неправителствените организации, които без съдебна заповед ще могат да отнемат деца от семействата."

"Не може да се овластяват НПО-та и социални, които имат ясен финансов интерес".

Министър Деница Сачева подчерта няколко пъти, че законовите текстове няма да доведат до отнемане на деца от родителите им.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Благороден елен

Със 7% се е увеличила популацията на благородния елен в ловностопанските райони у нас

В България в момента има над 41 000 благородни елена, 142 000 сърни и 50 000 лисици. Това сочат резултатите от пролетната таксация на дивечовите запаси. Анализът на данните от таксацията сочи, че запасите на едър дивеч постепенно нарастват. Със 7 на сто се е увеличила популацията на благородния елен в ловностопанските райони. Запасът от..

публикувано на 17.05.24 в 10:44

На извънреден Председателски съвет решават дали да има извънредно заседание на НС

В Народното събрание се провежда Председателски съвет, на който трябва да бъде взето решение кога ще се проведе извънредно заседание на НС. То беше поискано с подписите на 51 депутати. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли. По темата за пенсиите избухна..

публикувано на 17.05.24 в 10:37

С италианска изложба "Радост, тъга и надежда" започват Майските празници в Дупница

С избожбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“, която пристига от Болоня, Италия, днес започват  Майските празници на културата в Дупница, съобщават от Общината. Празниците се организират за 46-и път, завършват на 2 юни със заря за Деня на Ботев и загиналите за България и с фестивала "Мир на Балканите"...

публикувано на 17.05.24 в 10:30
Венцислав Караджов

Барикадиралият се полицай от Пловдив вече е в затвора

Бившият полицай Венцеслав Караджов от Пловдив, който получи доживотна присъда за убийство на родителите си, вече е в пловдивския затвор. Рано сутринта той се предаде на полицията, след като повече от 11 часа се беше барикадирал в дома си. Адвокатът на Караджов Зоя Тошкова, която вчера му е съобщила за окончателното решение на ВКС за..

публикувано на 17.05.24 в 10:28

За обществено обсъждане: През учебната 2024/2025 г. държавата плаща обучението на повече студенти

Държавата да плаща обучението на повече студенти в здравеопазването, военното дело и националната сигурност. Това предвижда Проектът за прием на студентите за учебната 2024 – 2025 година. Той е публикуван за обществено обсъждане. Държавата предвижда субсидиране на обучението в 38 държавни висши училища (включително и военните) на близо 42 900..

публикувано на 17.05.24 в 10:27
Софийски университет

С постановление МС вдигна минималната заплата в държавните университети

С постановление от вчера служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лв., пише в правно-информационната система на МС. Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. На 20..

публикувано на 17.05.24 в 10:21
Роберт Фицо

Състоянието на словашкия премиер – критично, но стабилно

Словашките лекари ще се срещнат в понеделник, за да обсъдят, предвид здравословното състояние на премиера Роберт Фицо, възможността за транспортирането му от Банска Бистрица до столицата Братислава, съобщиха местни медии, без да цитират източници. Фицо остава в критично, но стабилно състояние след като в сряда беше прострелян 4 пъти с огнестрелно..

публикувано на 17.05.24 в 10:11