Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за тенора Петър Гугалов

Отбелязваме 90-годишнината от рождението на един забележителен български тенор - Петър Гугалов, който изгради престижната си кариера извън България и по тази причина у нас той е малко познат - само от епизодичните си гостувания в Софийската опера.

Петър Гугалов е роден на 11 декември 1929 година във Велинград. Израства заедно с близкия си приятел Николай Гяуров, двамата даже седят на един чин в училище. Но после пътищата им се разделят - Гугалов учи в Спортната академия, пее в Академичния хор, става републикански шампион по модерен петобой, после и доцент по физкултура в Софийския университет. И когато животът му изглежда тръгнал по определен път, една среща с бившия му съученик Гяуров променя всичко.

Тъй като познава отличните гласови качества на Гугалов, Гяуров го представя на своя професор - Христо Бръмбаров, и за спортния деец започва нов период. Стабилният глас с красив тембър и необятни високи тонове правят впечатление и Гугалов печели първата си награда - сребърен медал на Младежкия фестивал във Виена. Една случайност е причината той да започне веднага сценичния си път: Заминава за Берлин, за да види годеницата си и понеже носи пакет от София за някакъв непознат музикант в Берлинската опера, той се отбива на една репертиция. “Непознатият“ е видният наш диригент Илия Темков. Така се случва, че на репетицията пее някакъв тенор с проблеми във високия регистър. Гугалов не се въздържа и демонстрира как трябва да се пеят високите тонове и... следва покана за дебют в Берлинската държавна опера. Това става през 1960 година и Гугалов пее ролята на Туриду от „Селска чест“на Маскани. Дебютът е успешен и само след 5 години той е вече член на  прочутия театър, а в петте години между двете събития той учи при прочутите Хелге Розвенге и Рудолф Дресимаир, пее на сцената на оперния театър в Брауншвайг и има успех с ролите в оперетите „Цигански барон“ и „Прилепът“, където на сцената включва и много ефектни гимнастически номера. 

Цели 42 години Петър Гугалов е солист на Берлинската опера и е много търсен в цяла Европа за драматичните тенорови партии. Гостува в Хамбург, Мюнхен, Щутгарт, Франктфурт, Цюрих, в московския Болшой театър, в Операта в Сан Франциско, на фестивала в Единбург и на Майските музикални тържества във Флоренция. И, разбира се, в Софийската опера. 

Носител е на званието „камерзенгер“. Сред най-ярките му роли е Герман от оператата “Дама Пика“ на Чайковски - през 1977 г. той участва в записа на творбата под диригентството на Мстислав Растропович и с участието на Галина Вишневска.

За съжаление, Гугалов е малкоизвестен у нас, даже не познаваме репертора му - често се говори за него като за Вагнеров тенор, но в интервю той твърди, че не пее Вагнер, защото не е подходящ за гласа му с цветист славянски тембър.

След приключването на певческата си кариера Петър Гугалов, който живее в Берлин, се отдава с успех на педагогическа дейност.

В звуковия файл ще откриете документален запис на Петър Гугалов, съхранен в Златния фонд на БНР, направен на 27 юли 1976 г. при гостуването на оперния театър на Торино на сцената на Античния театър в Оранж - Франция. Чуйте!





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35
Димитър Вълчев по време на запис в Първо студио на БНР (1971 г.)

Спомен за композитора Димитър Вълчев

С голямо уважение припомняме творческото дело на един любим за много българи музикант - Димитър Вълчев - композиторът, който се изявяваше и в класическата, и в поп музиката. Всеки слушател обича песента му “Една българска роза“, но е чувал и оперетата му „Време за любов“, и очарователните му детските песни, филмовата му музика. Разбира се, Димитър..

публикувано на 03.07.24 в 16:03
Детският радиохор с диригент Венеция Караманова - Ансамбъл на годината 2023

Отзвук от "Музикант на годината 2023": Детският радиохор е "Ансамбъл на годината"

В предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" представяме носителите на призове в допитването „Музикант на годината 2023“. Галаконцертът се състоя на 31 май 2024 г. в Първо студио на БНР. Детският радиохор, ръководен от Венеция Караманова, е едва втората формация в 33-годишната история на анкетата, която е двукратен носител на званието "Ансамбъл на..

публикувано на 03.07.24 в 14:52