Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дойчин Боянов - за алпинизма като метафора за достигането на "върха"

| обновено на 29.12.19 в 09:00
Пред Нанга Парбат
Снимка: Личен архив

Дойчин Боянов е един най-добрите български алпинисти. Безкислородното му изкачване на Еверест (от север) през 2004 г. не е повторено досега от друг българин. 

"Една много тежка експедиция. Може би нямам по-тежка експедиция от тази. Първо, страшно много се подготвях за нея. Две години ми беше целенасочената подготовка. От момента, в който беше обявен проектът, аз бях обсебен от него... Изпитвам известно удовлетворение, че не се поддадох на обстоятелствата и изкушенията да го направя с кислород... Но, в крайна сметка, в една експедиция, когато има смъртен случай, не можем да отчитаме успехи и аз, лично за себе си, чувствам по-скоро едно поражение, отколкото някакъв триумф."

Бил е на осемхилядниците Нанга Парбат и Гашербрум 1, на седемхилядника Ленин, на петхилядника Алпамайо в Перу, на К2 достига до 8150 м. Изкатерва легендарни маршрути по големи стени, като “The Nose” по Ел Капитан, Мармолада в Доломитите, североизточната стена на Пиц Бадиле, по маршрута на Касин. 

Пред Гашербрум 1
Осъществява премиерни изкачвания на върховете Левски (5733 м) и Сивата кула (5433 м) в Каракорум, както и на върховете Голям иглен връх, Св.Борис, Симеон и Академия на о.Ливингстън, Антарктида.

Голям иглен връх в Антарктида
Роден в семейството на учители, днес Дойчин е на 43 години и вече е баща на две деца, преподава в НСА и продължава с експедициите. Това лято изкачи техничния петхилядник Найсер Брак в долината Чаракуза, Пакистан. 

"Не обичам да ме изпращат на летището, но обожавам да ме посрещат... Не съм спрял от първата минута, в която станах родител, да се занимавам с катерене. Дори синът ми беше на 1 месец, когато змаинах на поредната експедиция. Едва изчаках първия му рожден ден, за да замина на следващата... Ако преди съм премислял може би по два пъти нещата, сега ги премислям и един път за тях поотделно (за семейството си - бел.ред.)."

Целта му сега са сложни маршрути и девствени върхове. 

"Алпинизмът е много голям, защото ни създава метафората за успеха, за достигането на "върха". Така че той е необходим на хората да служи по този начин - като нещо, което постига невъзможното. Не като нещо овладяно, което ни е подарено, а пък ние да си въобразяваме, че сме изживели нещо велико... Лично ще се постарая да не се проваля в ревността си към алпинизма и в отношението, което имам към него, а то е да бъде запазен в неговата най-чиста форма... Ние оценяваме хората, които преминават през проблемите с достойнство и със стил, а не тези, които ги заобикалят."
На скалите край Враца

"Обръщайки се назад в годините, има моменти, в които съм правил компромиси... Едно такова решение беше през 2005 г. на връх К2. За мен това беше едно от най-трудните ми решения, защото още тогава ние схващахме, че може би ще се качим на този връх, но никакъв шанс да се върнем. Представете си - поколения алпинисти, мечти (към онзи момент все още няма българско изкачване на К2 - бел.ред.)... Ти си там, на мястото, имаш реалната възможност да го направиш, с всяка крачка го правиш. В един момент схващаш, че нещата не са съвсем ок. И тогава да го вземеш това решение - да, може и да е компромис, но пък, благодарение на този компромис, днес сме с Вас и разговаряме."

Интервюто с Дойчин Боянов чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светла Боюклийска разказва със звуците на своята цигулка

Тя се казва Светла Боюклийска и е цигуларка. 40 години работи в различни оркестри в Европа. Израства на улица "Търговска" във Враца, където е и музикалната школа, в която израства като музикант. "Имах огромното щастие да уча при преподавателя Борис Манчев, който беше концерт майстор на Врачанския оркестър. Той е ученик на най-известната българска..

обновено на 02.06.24 в 06:25

Венцислав Тотев: Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш

Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш, на място, което обичаш и да правиш, каквото обичаш. Така накратко може да се обобщи житейската философия на днешния ни гост в рубриката "Горещи сърца".  Той се казва Венцислав Тотев, по образование ПР експерт, работил като учител и журналист, сега има собствен иновативен бизнес.  Тотев е един от..

публикувано на 26.05.24 в 05:51
Проф. д-р Елисавета Мусакова

Проф. д-р Елисавета Мусакова за средновековната ръкописна книга и палеографията

Палеографията е приложна наука, която изучава стари ръкописи. Улавя онези тънки моменти от мрачната средновековна атмосфера, в които кописти на светлината на свещ са преписвали старите текстове, за да множат знанията, вярата и да положат основата в красотата на писаното слово .  Много старание и култивирани умения са отличавали тези..

публикувано на 24.05.24 в 19:28

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09
Нургюл Салимова

Нургюл Салимова иска да остане в България, а преди всяка партия се обажда на майка си

"Засега съм тук и се надявам, че ще остана. От най-ранна детска възраст съм казвала, че искам да стана световен шампион с българското знаме. Работя за това и се надявам, че няма да има пречки по пътя ми". Това заяви пред БНР шахматиската Нургюл Салимова и  призна, че е получавала покани да се състезава за друга държава. Важно е шахът да става..

публикувано на 10.05.24 в 19:45