Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Данговски: Всички пътища водят обратно към България

Докторантът в Масачузетския университет работи върху ново поколение оптични чипове за изкуствен интелект

Снимка: pixabay.com

Оптични чипове с изкуствен интелект, машинно самообучение, машинно резюмиране на статии от научни списания. Това са част от областите, в които работи Румен Данговски. В момента 24-годишният студент е втори семестър докторант в Масачузетския технологичен институт, който в последните години събира най-големите разработчици.

Като много интересна задача за обществото, което се занимава с изкуствен интелект в момента, Румен Данговски определя целта изкуственият интелект да може да резюмира статии. 

„Не е ясно как може да се случи, но в момента имаме възможност да атакуваме такива задачи поради големи открития наскоро. Аз съм си говорил с редактори на различни аутлети, които резюмират научни открития в различни области и го предоставят на широката аудитория. Те получават хиляди такива заявки на месец, за различни press release-и, и имат нужда от първа стъпка във взимането на решение дали нещо да бъде предоставено на тяхната платформа или не. Затова се надяваме методът, който разработваме в момента, да бъде полезен на редактори да придобият представа за научната статия по един бърз начин“, разказва той.

За кратко през 2018 г. Румен е част от компания, която иска да предостави следващото поколение от оптични чипове за изкуствен интелект и програмиращ със светлина, а не с електрони. Работи с професор по физика, който се занимава с нанофотоника.

„Интересуваме се от това как светлината си взаимодейства с материята, когато отидем на наноскали. Идеята е, че можем да направим чип, който се представя по-добре от електронните чипове и вместо да използва електрони, за да прави сметките, използва светлина. Плюсовете на това са, че изразходва много по-малко енергия и много по-бързо се справят, отколкото стандартните електронни чипове“, пояснява Данговски. И допълва, че приложението на тези чипове е в големи невронни мрежи, които се нуждаят от голяма изчислителна мощ, тоест не са строго специализирани.









„Ако искаме да направим компютър, който изцяло да ползва светлина, това не е възможно. Защото светлината не се справя много добре с логика. Тези чипове имат потенциала да влязат в нашите телефони, по по-бърз да разпознават обекти, когато използваме нашата камера, по по-бърз начин да ни резюмират статиите, да намалят нашата сметка за електричество… - и по такъв начин да подобрят нашето всекидневие“, обобщава Румен Данговски.

Румен Данговски е категоричен, че дори и да прави докторантурата в Масачузетския технологичен институт, „всички пътища водят обратно към България – по един или друг начин“. Обещава си да се бори за възможността да се върне в България, да предаде щафетата, всички получени знания, и да работи с млади хора.

„Налице са условията, с които човек като мен и моите приятели можем да се приберем и реално да помагаме на хора, които имат нужда.“

Румен има опит като ментор на ученици от средно училище по проекти, свързани с математика и информатика.

Интересът към неразрешени досега задачи е първоизточникът и мотивиращата сила за Румен Данговски, споделя още той и подчертава колко е важно по този път да търсиш съмишленици и сродни търсещи души.

Още за работата на Румен Данговски слушайте в звуковия файл. 
Снимки в текста: Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11

Светла Буюклийска разказва със звуците на своята цигулка

Тя се казва Светла Буюклийска и е цигуларка. 40 години работи в различни оркестри в Европа. Израства на улица "Търговска" във Враца, където е и музикалната школа, в която израства като музикант. "Имах огромното щастие да уча при преподавателя Борис Манчев, който беше концерт майстор на Врачанския оркестър. Той е ученик на най-известната българска..

обновено на 02.06.24 в 08:32

Венцислав Тотев: Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш

Най-ценно е да бъдеш с хората, които обичаш, на място, което обичаш и да правиш, каквото обичаш. Така накратко може да се обобщи житейската философия на днешния ни гост в рубриката "Горещи сърца".  Той се казва Венцислав Тотев, по образование ПР експерт, работил като учител и журналист, сега има собствен иновативен бизнес.  Тотев е един от..

публикувано на 26.05.24 в 05:51
Проф. д-р Елисавета Мусакова

Проф. д-р Елисавета Мусакова за средновековната ръкописна книга и палеографията

Палеографията е приложна наука, която изучава стари ръкописи. Улавя онези тънки моменти от мрачната средновековна атмосфера, в които кописти на светлината на свещ са преписвали старите текстове, за да множат знанията, вярата и да положат основата в красотата на писаното слово .  Много старание и култивирани умения са отличавали тези..

публикувано на 24.05.24 в 19:28

Калоян Цветков и географията като неугасващо любопитство и безкрайно пътешествие

Как човек може да превърне пътешественическата страст и любовта към природата в професия? Географът д-р Калоян Цветков е успял да постигне наглед трудната задача. Освен че изследва планетата като учен, Калоян споделя откритията си. Той е главен асистент в СУ "Св. Климент Охридски". Преподава и на децата в Националната..

публикувано на 20.05.24 в 17:26
Венци Йончев

Венци Йончев в "Горещи сърца": Не се принизявайте никога, живейте с дух!

Героят днес в рубриката "Горещи сърца" е с богато минало, усмихнато настояще и светло -  по думите му - бъдеще, въпреки че отдавна е минал 80 -та си годишнина.  Врачани често го срещат по улиците на града и кафенетата. През месец май вече е с загар, който привлича погледа в контраст със спортни къси панталони, маратонки и неизменната..

публикувано на 20.05.24 в 12:25

Сдружение "Добро сърце" е създадено, за да помага на хората

В рубриката „Горещи сърца“ ви предлагаме среща с Борислав Павлов. Той е на 35 години, от Пазарджик, и е председател на сдружение „Добро сърце“, което е създадено, за да помага на хората в нужда.   Идеята за създаването на  благотворителната организация е на трима млади хора, които в годините на Ковид пандемията, решават, че трябва да бъдат..

обновено на 12.05.24 в 06:09