Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ескалира ли напрежението между САЩ и Иран

| обновено на 06.01.20 в 18:11
Мохамед Ибрахим
Снимка: bTV

Едва ли Доналд Тръмп и неговият екип, планирали операцията в Ирак, са осъзнавали значимостта на своето деяние и влиянието на генерал Касем Солеймани в Иран и в целия Близък изток. 

Това каза за БНР международният анализатор Мохамед Ибрахим. Той подчерта, че генералът е бил втората фигура в Иран и допълни:

Дори иранските лидери, ако искат разумът да надделее, вече няма връщане назад! Няма да могат! Те са поставили вече отмъщението за това покушение. Целта е изгонване на всички американски войски от региона. Де факто, те няма да направят един удар някъде и да кажат „това е отмъщение за генерала“. Вече има голяма цел и ще я следват докрай. Това вече е лавина, която ще върви до края. Колкото и да са силни американците, колкото и да са силни в НАТО, те не могат да се борят със стотици милиони хора, които в момента подкрепят ответния удар“.

Според анализатора може да се стигне до деескалация на напрежението, само ако Тръмп признае, че е сгрешил и изтегли всички американски военни от региона, но „той няма да го направи, защото е авантюрист и комарджия“, който не е запознат с културните особености на региона, където личностите имат огромно значение.

Ибрахим допълни, че именно ген. Солеймани е осигурил коридор на изтеглящите се от Ирак американски военни по време на Войната в Залива.

Според анализатора е добре страните от НАТО да се въздържат от вземане на отношение, „защото САЩ, в случая, са агресор“, и да не започват съвместни операции със САЩ в Иран.

Бригаден генерал Валентин Цанков коментира от своя страна в предаването "12+3", че „до момента никой нищо не е спечелил“:

„Една задача, изпълнена по този начин и с цел един човек, не може да реши проблемите в отношенията с Иран - нито да бъде притиснат, нито да бъдат върнати на масата за преговори за ядреното споразумение….

… Иран вече има повод, има категорична, световноизвестна причина да вземат такива решения като връщането към обогатяването на уран“.

Смисленото решение на XXI век е да няма война, категоричен е Цанков. Според него времето за вземане на решения е кратко и със съвременните средства до размяна на удари може да се стигне за минути. 

Ген. Съби Събев


О.р. ген. Съби Събев - първият български представител в главната квартира на НАТО след приемането на България в Алианса, коментира в предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“:

„Независимо от тази риторика и призивите за отмъщение, аз считам, че до голям регионален конфликт няма да се стигне по няколко причини. Първо, започнаха интензивни дипломатически действия за успокояване на обстановката - има призиви от всички големи държави.

Същевременно САЩ много ясно показаха червените линии, които Иран не трябва да преминава“. Иранският генерал Солеймани е бил отстранен, защото е бил „стратег, организатор и изпълнител на много действия срещу американските бази в Сирия, Ирак пък и в други части, дори в Кения“.

Иран има средства да нанесе удари по американки бази или стратегически съюзници на САЩ, но рискува „много тежък“ ответен удар, коментира Събев.

„Аз мисля, че рационалното мислене ще надделее, че нито Иран е готов да провежда такава регионална война, нито САЩ я желаят. Считам, че ще започне постепенна деескалация на напрежението, може би в следващите една-две седмици“.

Според Събев, като отговор от страна на Иран могат да се очакват „отделни терористични актове по бази и лагери на САЩ в различни точки в Близкия Изток и Африка“, като за целта бъдат използвани сирийските и иракските проирански шиитски милиции.

Много е възможно, ако утихне напрежението, САЩ и европейските страни да приканят отново Иран за преподписване на ядреното споразумение, но това не се очаква в близките седмици, допълни Събев. „Мисля, че иранското ръководство ще разбере, че САЩ не трябва да се провокират много силно, за да няма ответен удар“.

Интервютата с Мохамед Ибрахим, Валентин Цанков и със Съби Събев можете да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Украинска помощ днес вероятно няма да има

Днес е крайна дата, на която всички земеделци очакват да получат т.нар. украинска помощ . Според съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев обаче " 58 хил. души вероятно ще останат разочаровани" : " В МЗХ знаем, че има абсолютна готовност за разплащане, всичко е подготвено, но няма пари. Тук въпросът е във..

публикувано на 30.09.24 в 09:14
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, която ще се проведе в американската..

публикувано на 30.09.24 в 09:12
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният глава на Гърция Катерина Сакеларопулу ще има срещи с нейния кипърски домакин Никос Христодулидис..

публикувано на 30.09.24 в 08:37

Лилиан Никифорова: Има сериозен проблем с контрола по изразходване на медийните пакети

Някои медии започват да разчитат основно на приходите, формирани по време на кампания. За това предупреди в ефира на БНР Лилиан Никифорова, Институт за развитие на публичната среда. Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас (ОБНОВЕНА) "Това е тенденция, която се повтаря през годините .  Има сериозен проблем с..

публикувано на 30.09.24 в 08:29

Силният вятър спря ферибота край Оряхово

Заради силен порив на вятъра фериботната платформа, намираща се на българска територия при Оряхово временно спира работа. Това съобщиха от Главна дирекция "Гранична полиция" (ГДГП) на интернет сайта си. Трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове, посочват още от там. Поради извършване на основен ремонт на..

публикувано на 30.09.24 в 08:27

Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след изтичането на срока ѝ днес, отчитайки подобрената икономическа и финансова ситуация в страната,..

публикувано на 30.09.24 в 08:26

Изследване: Вредни химикали от опаковките на храните се натрупват в човешкото тяло

Според ново изследване публикувано в списание "Nature" стотици вредни химикали са натрупват в човешкото тяло, преминавайки от опаковките и начина на приготвяне на храните. Учените са констатирали наличието на малко над 3600 химикала в тялото на човек, в това число и канцерогенни. Химикалите, открити в кръвта на хората, в косата, в кърмата и..

публикувано на 30.09.24 в 08:15