Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манерка от щраусово яйце е открита при разкопки край Петропавловския манастир

В частен имот археолозите са разкрили богата тракийска могила

Археологически находки от района край Петропавловския манастир до Лясковец
Снимка: Здравка Маслянкова

Сребърна фибула с позлата и много детайлно изображение на тракийски конник с копие, както и манерка от щраусово яйце са сред най-забележителните находки от спасителните археологически разкопки край Петропавловския манастир до Лясковец. 

Работата на археолозите от Велико Търново приключи по Коледа миналата година беше финансирана от местен бизнесмен, в чиято собственост се е оказала непроучeната до сега могила.

Спасителните разкопки в частния имот са открили най-богатата надгробна могила от Римската епоха, проучвана до момента във Великотърновско. Могилата се намира в подножието на Петропавловския манастир край Лясковец и през ноември и декември миналата година са открити и проучени 19 гроба, повечето датиращи от средата на III в. след Христа, обясни ръководителят на археологическите разкопки Калин Чакъров.

„Оказа се, че до момента не е засягана от иманярска намеса, учудващ факт. Всички гробове, които проучихме, бяха почти непокътнати. Още по-интересното е, че представиха изключително интересни находки, някои от които - до момента няма такива откривани в България. Впоследствие, когато бъдат анализирани по-детайлно,  могат да се окажат и изключително редки и в световен мащаб“.

Една от най-любопитните находки е фибула или украшение за мъжка дреха, която е служила и за закопчалка.

Археологически находки от района край Петропавловския манастир до Лясковец

„Най-интересните неща излязоха може да се каже в централния гроб на могилата, т.е. този, заради който е направена тази надгробна могила. Той е с доста големи размери - 3 метра, дълбок е метър и 20 и в него са поставени множество гробни дарове след кремацията, някои от тях като лични принадлежности на покойника. Най-интересни са и най-впечатляващи - една фибула с изображение на конник. Тя е изработена от сребро, има позлата и е изключително рядка находка и до момента в българските земи няма известна такава. Много детайлно направено бижу“, поясни великотърновският археолог Калин Чакъров:

Сребърната фибула с тракийски конник от могилата край Петропавловския манастир е изключително ценна находка за археологическата наука,

„Фибулата, убеден съм, е правена по поръчка. Няма друга такава, открита по нашите земи, да не говорим за римския свят. Тя ще бъде един от акцентите на античната колекция на Регионалния музей за бъдеще. Изображението на тракийски конник не се среща върху друга фибула“, посочи директорът на великотърновския исторически музей археологът Иван Църов:

Археологически находки от района край Петропавловския манастир до Лясковец

Интересна находка е напълно запазена керамична кана с изображение на човешка маска, както и златни обеци и железен сгъваем стол, наподобяващ днешните рибарски столчета, както и монети от средата на трети век. Друга любопитна находка е манерка от щраусово яйце, обясни археологът Калин Чакъров:

„Тогава е изглеждало по различен начин, тъй като е било съд с метални части или от кожа, или от дърво или от нещо друго, които сега липсват. Щраусите не са типични за нашите географски ширини. Това е внос от африканските провинции на империята и е изключителна екзотика. В България се среща, може би, още един такъв съд, който се съхранява в Русенския музей. Там обаче той е без известно място, където е открит. Нашият в случая е от известен гроб с контекст, т.е. го прави изключително рядък, ценен и важен за науката“. 

Археологически находки от района край Петропавловския манастир до Лясковец

Няколко стъклени съда също са открити в тракийските гробове от могилата. Това са лакримарии или съдове за събиране на сълзи, поясни директорът на Великотърновския исторически музей археологът Иван Църов.

„Има един такъв погребален обичай, където си наемат близките на покойника оплаквачки - то си е било професия, и оплаквачките като плачат за човека, който се е преселил в по-добрия свят, в такива съдове се събират сълзите. Има гробове от римско време, където се срещат по 30, по 40, което означава, че човекът е бил много обичан, много оплаквачки са наели, много сълзи са сложили за него“.

Археолозите Калин Чакъров и Иван Църов показват находките

Проучваната надгробна могила до Петропавловския манастир в Лясковец е тракийска, въпреки че е от времето на Римската епоха, подчерта Иван Църов.

„Макар траките в началото на римското завоевание през първи век преди Христа да са депортирани към планините, през трети век част от тях навлизат в градската аристокрация, възстановяват гробните си обичаи да издигат могили. В непосредствена близост, може би на около 500 метра има следи от селище. Районът е достатъчно плодороден, сигурно има и много римски вили, които към момента не са разкрити, не са и регистрирани. В началото на 90-те години в същата местност беше открита една голяма колективна находка от римски денари. Те бяха над 100 000, което е на един легион месечната заплата“.

Спасителните археологически разкопки е трябвало да бъдат направени в частния имот, защото инвеститорът ще строи разширение на складовата си база, поясниха археолозите. По правило тракийската могила, която е национален паметник на културата, не е трябвало да бъде в частен имот. Тя не е била регистрирана към 1992 година в община Лясковец, когато започва възстановяването на земеделските земи, уточниха археолозите. Ще се търси финансиране, за да продължат проучванията, защото могилата е разкрита едва наполовина.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33