Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат дружество за притежателите на поименни компенсационни бонове

Предлага се притежателите на т.нар. земеделски компенсационни бонове да бъдат включени в дружество със специална инвестиционна цел
Снимка: Българска асоциация на собствениците на земеделски земи

Около 120 хиляди души притежават компенсаторни инструменти, като най-много - около 110 хиляди души притежават земеделски компенсаторки и около 10 хиляди са притежатели на компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи. 

"Аз мисля, че е въпрос на държавническа мъдрост отношението към тези компенсаторни инструменти, издадени от държавата. Тя трябваше да покаже, че уважава правото на собственост и след като несправедливо и незаконно е било отнето през 1947 година и след промените се въведе законодателство, с което да се компенсират и да се възстанови тази историческа несправедливост, би трябвало тези издадени от държавата компенсаторни инструменти да намерят своето достойно реализиране, но не се получи така в действителност", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Огнян Велков, координатор на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти.

410 милиона компенсаторни инструменти са останали, като най-много - 300 милиона са земеделските компенсаторни инструменти, 110 милиона са компенсаторните записи за отнети фабрики и производствени мощности отпреди 9 септември. "И също така има 30 милиона жилищни компенсаторни записи, които са издадени за компенсиране на невъзстановени жилища, национализирани жилища", допълни Велков.

Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти защитава интересите на правоимащите притежатели на компенсаторни записи.

"Сега се търгуват на борсата на 18 стотинки, което е пет пъти под номинала, над пет пъти по-евтино от номинала, на който са издадени, на който са оценени обезщетенията", поясни Огнян Велков.

Сдружението предлага да се приложи румънският модел, което няма да натовари бюджета, каквито са опасенията на финансовия министър, каза още Велков. "Там правоимащите бяха приети като акционери в един фонд с държавни активи. В началото струваха 0.8 от номинала, сега са на 1,3 от номинала", посочи той.

Представители на сдружението са поискали среща с министъра на икономиката, за да представят своите предложения.

"При компенсаторните инструменти няма срок на валидност, до който да изтича тяхната валидност, както беше при лихвоточките. Компенсаторните инструменти могат да се наследяват", обясни още Огнян Велков. 

"Искаме държавата поне да възмезди номиналните собственици. Много хора, много фирми и лица, които не са правоимащи, са придобили такива компенсаторни инструменти на фондовата борса, но ние искаме държавата да обърне внимание поне на номиналните притежатели", коментира той. 

Сдружението е предложило притежателите на поименни компенсационни бонове, т.нар. земеделски, да бъдат включени в дружество със специална инвестиционна цел, каквито има много на борсата и са печеливши. 

"Държавата да задели земя от държавния поземлен фонд и номиналните притежатели на поименни компенсационни бонове да станат акционери в това дружество. Дружеството да се качи на борсата, както има десетки такива дружества, които управляват земеделски земи на борсата, и те да видят някаква полза от тези бонове, а не само да плащат комисионни на брокерите и на инвестиционните посредници. Те сега фактически са на много голяма загуба, защото когато ги регистрират при инвестиционните посредници, там се плащат попечителски такси. Ако се извърши сделка се плащат по 3 процента върху стойността на сделката", допълни Огнян Велков. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Весела Атанасова

"Египетските култове край Черно Море" - как древните божества достигат до бреговете на Черно море

Митът за Озирис и Изида обяснява сътворението на света . Той разказва за борбата между доброто и злото. Хилядолетия наред в гробници и храмове египетските майстори разказват в своите рисунки за смелия Озирис и красавицата Изида, за раждането, Възкресението и качването на престола на египетския владетел. Култът към божествата в Древен Египет е..

публикувано на 03.07.24 в 14:02

Павлина Илиева: За българина цената е водеща при избор на почивка

Намираме се в разгара на активния летен сезон и всеки пътува или ще пътува нанякъде. В последните години българите имат все по-голям избор за това, къде да отидат на лятна почивка . Избират близки или далечни дестинации, познати или екзотични места. Някой търсят развлечения, други хубави плажове, трети евтин пазар. Важното е почивката да..

публикувано на 01.07.24 в 13:42

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14