Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общият ВиК холдинг - ще спре ли разрастването на водната криза

| обновено на 16.01.20 в 17:11
Снимка: БГНЕС

ВиК холдингът ще реши ли проблемите в сектора или ще създаде нови и имали вероятност Шумен да стане новия Перник?

Депутатът от БСП и избраник от Шуменския регион Иван Иванов алармира в парламента за проблем с водата на Шумен.

„Нивото на язовира намалява драстично, а качеството на водата не отговаря на нормите. Последните 10 години тези проблеми бяха неглижирани. Ръцете на новия директор на ВиК – Шумен са вързани. Предишното управление му е оставило милиони дългове“, посочи Иванов в предаването „Нещо повече“.

Според него левицата има солидно изготвени мотиви за вота на недоверие, но не скри, че не намира смисъл от създаването на общ ВиК холдинг:

„Това ще бъде опит за прикриване на стари грехове. Твърде опасно е това да застраши реализирането на приоритетната ос от оперативната програма.

Шумен не може да се превърне в Перник

„Има отстраняване на авария, няма режим. Засегнати са села около Шумен. Тръбопроводите са стари и затова авариите са чести. Довеждащият водопровод е пуснат в експлоатация 1978 година. Има одобрен воден цикъл за града, който се изпълнява. Шумен не може да се превърне в Перник, защото има язовир „Тича“, който е със 170 млн. кубика вода, запасът е за три години“, обясни за „Хоризонт“ директорът на ВиК – Шумен Илиян Илиев.

Според него решението за общ ВиК холдинг е правилно и навреме.

Ключът е на друго място

В предаването „Нещо повече“ Костадин Паскалев, бивш министър на регионалното развитие и бивш кмет на Благоевград, подчерта:

„Създаването на общ ВиК холдинг няма да реши нито един въпрос. Фактът, че се създава един такъв холдинг и целите, формулирани от министъра на регионалното развитие, остават неясни. Ключът е на друго място“.

Според него е учудващото, че държавата е готова да инвестира 1 млрд. лева в едно преструктуриране, а не дава тези пари на ВиК дружествата, за да им се позволи да реализират инвестиции.

„С това решение на премиера - нарушава ли се Конституцията за равнопоставеност на собствеността, тъй като собствеността във ВиК сектора е публична държавна, публична общинска и частна. Ако се инвестират 1 млрд. лева в чисто държавната собственост, тогава кой ще инвестира в частната собственост... Формулирането на решението на въпроса във ВиК сектора с образуването на холдинга е недобре обмислено. Не са проведени консултации“.

По думите на Паскалев една от целите на създаването на този холдинг е изземването на инвестиционния процес от общините и от ВиК дружествата и концентрирането им в холдинга: 

„Преструктурирането на водния сектор чрез този холдинг може да прерасне в концесиониране на водния сектор или продажбата на акции. Това е лелеяната мечта на световните големи ВиК оператори“.

Ефект на подпомагане на по-слабите финансово дружества

„Това е изненадващо решение на Министерския съвет и аз го разглеждам като опит за оптимизиране на работата държавните ВиК дружества, подпомагане на тяхната дейност с по-гъвкави финансови механизми. Но това не решава наболелите проблеми“. Коментарът е на инж. Иван Иванов от Българската асоциация по водоснабдяване.

Той прогнозира минимум шест месеца като срок за реализирането на проекта за общ ВиК холдинг.

„Вярвам, че не се очаква да има нови концесии, а по-скоро да има друга форма на публично-частно партньорство - т.нар. „договори с гарантиран резултат“, допълни инж. Иванов.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54