Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Димитър Калайков: Трудът на педиатрите се неглижира, вместо да се насърчава

Детската болница "Иван Митев" е разчитала на по-голямо увеличение на клиничните пътеки в новия НРД

Детска болница „Проф. д-р Иван Митев“ в София
Снимка: Ани Петрова

По план интензивното отделение на детската болница „Проф. Иван Митев“ трябваше да възстанови работата си от днес, след като през ноември спря спешният прием на малки пациенти.

„След направения частичен ремонт отделението ще бъде официално открито на 27 януари“, съобщи пред БНР заместник-директорът на болницата доц. Димитър Калайков. От началото на февруари ще се възобнови и приемът на деца.

„В края на миналата година болницата остана без детски анестезиолози. Сега има един анестезиолог, очакват да постъпи и втори“, уточни доц. Калайков в предаването „Преди всички“. 

„Болницата е обезпечена с лекари, има над 60 лекари, което е достатъчно. Вярно е, че от това отделение напуснаха титуляри и сега там са главно колеги с малък стаж, но те ще се обучават и ще придобият опит“, увери доц. Димитър Калайков и допълни, че изключителен дефицит се наблюдава при медицинските сестри – на един лекар се пада една сестра.

Болницата е разчитала на по-голямо увеличение на приходите от клинични пътеки по новия Национален рамков договор.

„Че ще успеем да получим поне 10-15% увеличение на приходите, обаче ще получим само между 3 и 5%. Много малко увеличиха клиничните пътеки, с по 50-60 лева, което е твърде малко“, коментира заместник-директорът.

Доц. Димитър Калайков припомни за дългогодишното настояване лекарите, работещи с деца, да получават потребителска такса.

„Ако получавахме тази такса, щяхме да имаме съществен приход, който да облекчава нашата работа. Бих казал, че това е дискриминация. Вместо да се поощрява трудът на хората, които работят с деца, той се неглижира.“

Цялото интервю доц. Димитър Калайков можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец в есенното издание на "Капачки за бъдеще"

Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец се включиха в есенното издание на кампанията "Капачки за бъдеще" за купуване на още кувьози и неонатални линейки. Трите града са от активните участници в кампанията и хората откликват да предават събраните пластмасови капачки и кенчета. Великотърновката Теодора Виткинова дойде с двете си деца:..

публикувано на 05.10.24 в 13:38

Засилват се операциите в Кипър по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан

В Кипър се засилват операциите по евакуация на чуждестранни граждани от Ливан. Днес островът посреща най-голямата досега група напускащи военната зона – около 500 души от Австралия, първият полет с които кацна на летището в Ларнака малко преди обед /11.30 ч./. 229 австралийски граждани пристигнаха в Кипър с полет от Бейрут, нает от правителството..

публикувано на 05.10.24 в 13:33
Плакат с надпис

"Хизбула" заяви, че е изстреляла ракети срещу въздушната база в Израел

"Хизбула" заяви, че е изстреляла ракети срещу въздушната база Рамат Давид близо до град Хайфа в северен Израел, предаде ВВС.  По-рано групировката каза, че е ударила израелски танк с ракета край ливанско-израелската граница. Засега няма коментар от страна на Израел.  Тази сутрин сирени за въздушна тревога прозвучаха в северен Израел.

публикувано на 05.10.24 в 13:28
Опустошения в Дахие - контролирано от

Ожесточават се сраженията между "Хизбула" и израелската армия

Сраженията между "Хизбула" и израелската армия стават все по-интензивни, предадоха световните агенции. Експлозии разтърсиха и тази нощ ливанската столица Бейрут. САЩ и ООН обявиха, че отпускат помощи за Ливан и региона. Продължава и евакуацията на чужди граждани от Ливан. Експлозии отекнаха в три южни квартала на ливанската столица Бейрут..

публикувано на 05.10.24 в 12:01

Празник на баклавата в с. Малиново

В ловешкото село Малиново днес ще се проведе 12-ото издание на празника на баклавата. Празникът представя традиционната местна баклава и обединява различните етноси в селото, поясни председателят на НЧ „Събуждане 1927г.“ – Малиново Добринка Шаркова, което е организатор. "В селото сме преобладаващи два етноса и искаме да уважим и единия и..

публикувано на 05.10.24 в 11:48
Художествена галерия

Ремонтът на галерията в Кюстендил не започва заради процедурни пречки

Заради процедури и обжалване в съда на търга за фирма-изпълнител все още не започва цялостният ремонт на градската художествена галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. Финансирането - за около 22 милиона лева, е по Плана за устойчивост и развитие. Реновирането трябваше да започне през октомври обясни кметът на общината Огнян Атанасов:..

публикувано на 05.10.24 в 11:35

Д-р Юдит Коленбергер: От новия еврокомисар по миграцията очаквам отпадане на австрийското вето и разширяване на Шенген

"Крепост Австрия" - в това иска да превърне алпийската република спечелилата парламентарни избори там крайна десница. Разбира се, не само антиимиграционната агитация е причината за тази първа изборна победа на най-опитните от европейските десни популисти. Но "канцлерът на народа", за какъвто сам се обяви Херберт Кикъл - по примера на Хитлер - успя..

публикувано на 05.10.24 в 11:25