Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима руснаци обвинени в опита за убийство на Гебрев

| обновено на 23.01.20 в 19:09
Емилиян Гебрев
Снимка: БГНЕС

Трима руснаци са обвинени и обявени за международно издирване заради опит за отравяне на собственика на оръжейната фирма „Емко“ Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на дружеството Валентин Тахчиев, съобщиха от Софийската градска прокуратура.  

Обвиненията са за опит за предумишлено убийство „чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер“.

Опитът за убийство е от април 2015 г. Тогава след вечеря в ресторант в столичен хотел Гебрев е приет по спешност във ВМА заради отравяне. На другия ден със същите симптоми в болница влизат Тахчиев и Христо Гебрев.

В съобщението на прокуратурата като период на престъплението е посочен 28 април - 4 май 2015 г.

В началото на седмицата от държавното обвинение разпространиха записи от охранителните камери в подземния гараж на фирма „Емко“, на който се вижда мъж с шапка и ръкавици, чиято личност се изяснявала. Датата на файловете е 28 април.  

Руснаците, чиито имена не се съобщават, се издирват с Европейски заповеди за арест, в Шенгенската информационна система и чрез Интерпол с червена бюлетина, информират от държавното обвинение.

Руска връзка с отравянето - собственото, на сина си и на Тахчев, направи самият Гебрев. Преди година той обяви, че тримата са били отровени със забраненото вещество „Новичок“, използвано при опита за отравяне на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

След тези изявления на Емилиян Гебрев прокуратурата се активизира по делото, а напоследък и разсекрети част от събраните доказателства. Така стана ясно, че един от заподозрените за отравянето на Скрипал е пътувал и до България, и то по същото време, когато е отровен Гебрев.

Според държавното обвинение най-вероятният мотив за опита за отравяне на Гебрев, сина му и директора в „Емко“ са оръжейни доставки за Украйна през 2014 г. и 2015 г. Разследващите не виждат връзка между покушението и опитите на Емилиян Гебрев да придобие оръжейното предприятие „Дунарит“.

Междувременно Министерството на външните работи на Русия призова българските власти да си сътрудничат с руските правоохранителни органи по повод обвиненията срещу трима руски граждани в опит за умишлено отравяне преди 5 години на бизнесмена, сина му и Валентин Тахчиев, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на редовния си седмичен брифинг.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Емилиян Гебрев

Разследването по случая „Гебрев“ чака експертизи от САЩ и Великобритания

Разследването за опита за убийство на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и негов бизнеспартньор чака експертизи от ФБР и Великобритания, това съобщиха от държавното обвинение.  От там уточняват, че по делото се работи активно и публикуват..

публикувано на 10.12.19 в 16:02

Прокуратурата публикува видеозаписи с предполагаемия отровител на Гебрев

Прокуратурата публикува 7 кратки видеоклипа , на които се вижда мистериозен мъж, за когото оръжейният търговец Емилиян Гебрев смята, че е свързан с отравянето му през 2015 година. От държавното обвинение уточняват, че на лаборатория на ФБР е..

публикувано на 20.01.20 в 13:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента..

публикувано на 06.06.24 в 22:54

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59

Водещите гръцки банки ще изплатят дивиденти за първи път от 2008 година

Четирите водещи гръцки банки са получили одобрение от Европейската централна банка да изплатят дивиденти на акционерите си за първи път от 2008 година, предаде "Ройтерс". И четирите кредитни институции - Националната банка на Гърция, "Пиреус", "Алфа" и..

публикувано на 06.06.24 в 21:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на..

публикувано на 06.06.24 в 20:01