Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолов: Не може да има борса за стока, произвеждана по монополен ред

Пиковете в търговията с електроенергия

Проф. Тасев: Процесите са динамични, всеки на пазара трябва да отчита това

Снимка: БГНЕС

„Когато се говореше за либерализацията на енергийния пазар, предупредихме какво ще стане. Същото ще се случва и на битовите потребители от лятото на тази година. Това ще бъде тежък и драматичен процес. Когато се говореше за тази либерализация, същите, които днес се оплакват, с фанфари говореха за пазара, за невидимата ръка. Нали искаха пазар, ето им пазар“. Това каза в предаването „Нещо повече“ Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“, по повод спора за това кой и защо прави така, че електроенергията на независимата борса в България да е по-скъпа от тази в Германия, а индустрията да плаща високата цена, която после да калкулират на потребителите.

По думите на Манолов тези системи са естествени монополисти и няма как да останат дерегулирани и да се говори само за пазар.

Работодателите са прави да се притесняват от това, което се случва, но въпросът е как изглеждат решенията. Искат оставки, но не е тяхна работа да обясняват кой какво ще управлява. Така са научени от край време“, допълни Манолов и в подкрепа на тяхната теза каза, че „тази борса не е никаква борса“:

Не може да направиш борса за стока, която се произвежда по монополен ред“.

Според Димитър Манолов „никакъв АЕЦ не може да замени оперативните ТЕЦ-ове“:

„АЕЦ не може да променя толкова бързо режима си на работа. Тези пикови потребления могат да бъдат покривани само с подобен тип мощности. Днес нищо не може да замени ТЕЦ-овете“.

Димитър Манолов

„Всеки е прав от своята гледна точка - индустрията иска евтин ток, иска стабилни доставки, иска волатилност на борсата, докато държавата е задължена да либерализира пазара на доставките и разпространението на електроенергията. До 2025 година ще имаме пълна либерализация на нашия електроенергиен пазар, включително и в битовия сектор. Ще трябва да имаме нова култура на поведение“. С такъв коментар по темата се включи и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Той подчерта, че страната ни започва „един грандиозен преход към беземисионна енергетика“.

„За 2019 година средната цена за индустрията с включени данъци и такси, в западните борси това не се включва, е 203 евро за мегават час, средното за Европа е 152 евро, в България е 106 евро. Така че констатация, базирана на определени пикове в търговията с електроенергия, не е релевантна“, допълни проф. Тасев.

По думите му неправилно се използва понятието „борсови цени“:

„Борсата е среда, която дава възможност да се срещнат потребители и продавачи. Цената е такава, каквато се случи в момента, когато съвпадат интересите на продавачите и купувачите. Не само смяната на шефа на борсата, но и на целия екип няма да промени ситуацията. Процесите са динамични и всеки, който играе на този пазар, трябва да отчита тази специфика“.

Проф. Атанас Тасев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница

Френската крайна десница е пред вратата на властта, но изходът от втория тур на 7 юли е неясен. По последни данни на френското вътрешно министерство "Национален сбор" води с 33%, следван от лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28%, а президентската партия "Заедно!" е едва трета с 20%. Рекордната избирателна активност вчера, небивала от три..

публикувано на 01.07.24 в 08:59

Стотици миряни поемат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път"

За десета година стотици миряни ще тръгнат от Велико Търново на поклонническия поход "Светият път", който следва пренасянето на мощите на свети Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител през 1469 година. В катедралната църква на Велико Търново "Рождество Богородично" тази сутрин ще бъде отслужена Света литургия, след което..

публикувано на 01.07.24 в 08:30
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство". Бивш британски военен аташе в Москва заяви за Найджъл Фаражж и неговата партия, която сега е..

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена разузнавателна информация, че е възможна някаква форма на терористични действия или нападение срещу..

публикувано на 01.07.24 в 08:09
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Патриарх Даниил

Проф. Д. Попмаринов: Позициите на патриарх Даниил не поставят под риск независмостта на БПЦ

"Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново".  Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх.  Видинският митрополит Даниил оглави БПЦ, след като получи на Патриаршеския църковен събор 69 гласа, а..

публикувано на 01.07.24 в 07:43