Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Илиевски влезе в диригентския екип на Словашкия радиооркестър

Константин Илиевски

Константин Илиевски е един от тези наши млади музиканти, които развиват кариерата си в европейски мащаб, но не пропускат да прилагат наученото в Западна Европа и на родна сцена. Той е на 14, когато започва да учи дирижиране в Братислава, но важните уроци получава в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена. И точно между Братислава и Виена продължава да се придвижва и до днес ежедневно, за да работи със създадения от него оркестър Sinfonietta dell’Arte. 


В България, освен с големите столични състави - Софийската филхармония и Симфоничния оркестър на БНР - Илиевски работи и със симфониетите в няколко града и пое ръководството на камерния оркестър "Дианополис" в Ямбол, където се е нагърбил да поддържа и фестивала "Златната Диана". За чудесното развитие на ямболския музикален живот през последните години говори и наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци "Кристална лира" 2019 за ансамбъла и неговия маестро.

2020 година започна много успешно за Константин Илиевски - с нов отговорен пост и три концерта  в Братислава само през януари. Българинът беше назначен за щатен диригент на Словашкия радиооркестър и влезе в екип от четирима диригенти с ръководител Онджей Ленард. 

"Тази позиция дойде прекрасно, в точен период, когато аз имах нуждата от нея. Чувствам нужда да поработя с по-мащабни оркестри, освен работата ми, разбира се, с по-камерните. Но работата ми в този оркестър ще ми предложи възможността да поработя върху по-мащабни произведения - нещо, което аз с голям трепет чакам, дори и поканите от България - от Радиооркестъра, от Софийска филхармония. Радвам се, че редовно работя с тези два прекрасни оркестъра, но разбира се, е различно, когато човек си е, така да се каже, вкъщи в някой такъв мащабен оркестър. А аз мога да издам, че живея само на 15 минути пеша от сградата на Словашкото радио, така че за мен нещата много добре се наредиха и логистично." - сподели българският диригент.

Цялото интервю с Константин Илиевски чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синелибри 2024" с мото "Поезия безкрай"

10-ото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри" тази година ще се състои от 10 октомври до 3 ноември. Премиери на филми произведени през 2024 година и краят на 2023 година заснети по произведения бестселъри са включени това специално издание на фестивала, който е с конкурсен характер. Председател на международното жури ще бъде актрисата Мария..

публикувано на 30.09.24 в 21:35
Михаил Попов в ролята на Борис Годунов

Спомен за баса Михаил Попов

Отбелязваме 125-годишнината от рождението на големия български бас Михаил Попов - име от музикалното ни минало, потънало в забравата.  На концетния подиум беше впечатляващ. Имаше мощен, красив по тембър, истински басов глас, великолепно поставен. Пееше и комични, и трагични герои, величави и смешни персонажи, и навсякъде беше много убедителен...

публикувано на 30.09.24 в 14:44
Д-р Елена Кирчева и участници във Виенския икономически форум

Образованието е акцент в стратегията на Виенския икономически форум

Виенският икономически форум (VEF) e авторитетна международна организация със седалище в австрийската столица, чиято основополагаща цел е насърчаване на регионалното икономическо сътрудничество на държавите от Адриатическо до Черно море, както и с принос в разширяване на връзките в сферата на политиката, културата, науката и образованието...

публикувано на 30.09.24 в 01:02

Съвременни интерпретатори на Бах откриват "Изкуството на барока" 2024

За 18-и път в София ще се проведе Международния фестивал "Изкуството на барока", фокусиран към исторически информираните изпълнения и творчеството на старите майстори. Началото на 30 септември от 19:30 ч. в концертната зала на Централния военен клуб ще поставят интерпретатори на музиката на Йохан Себастиан Бах, някои от които с нетрадиционни за..

публикувано на 29.09.24 в 23:52
Васил Казанджиев

90-годишнината на Васил Казанджиев увенчава есенните "Софийски музикални седмици"

На 30 септември в камерната зала "България" с концерт ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на акад. Васил Казанджиев. В програмата ще прозвучат произведения на композитора в изпълнения на квартет "Фрош", пианистите Гергана Несторова, Надежда Цанова и Стефан Врачев, Анжела Маджарова - арфа и Виктор Теодосиев - валдхорна. Струнният квартет..

публикувано на 29.09.24 в 23:10
Стойка Миланова

Отиде си забележителната българска цигуларка Стойка Миланова

На 29 септември 2024 г. след дълго боледуване в Мадрид почина българската цигуларка с международна кариера Стойка Миланова. Това съобщиха от семейството й в нейния фейсбук профил. Стойка Миланова е родена на 5 август 1945 г. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст. Неин преподавател е баща й - прочутият цигулков педагог проф. Трендафил Миланов...

публикувано на 29.09.24 в 22:47

Камерната музика на Рихард Щраус - акцент в програмата на "Камералия"

В събота, 21 септември, в София започна шестото издание на фестивала за камерна музика "Камералия".  То ще продължи до 9 октомври и включва общо пет концерта под надслов "Камерната музика като страст". Втората изява е на 24 септември в Софийската градска художествена галерия. Тя е на част от своеобразния диптих, с които фестивалът поставя акцент..

публикувано на 27.09.24 в 17:52