Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата „Сънища“ на Виктор Меламед - част от инициатива за пишещите дипломати

Илюстрация към книгата „Сънища“ на Виктор Меламед
Снимка: личен архив

Книгата „Сънища“ на Виктор Меламед с илюстрации на художника Греди Асса е интересен литературен полет в света на културната дипломация. Представянето на книгата е сред първото от серията събития с фокус върху „пишещите дипломати“. Това се случва благодарение на Държавният културен институт и Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

"Желанието на всеки автор е да пресъздаде и нещо повече. Ако ние направим една точна картина на това, което казваме, това ще бъде репортаж, ще бъде журналистически материал. Когато говорим за литература, в литературата винаги има нещо, което ти се иска да е по-различно. Ти си го виждал по някакъв начин, усетил си го по особен със сърцето си начин и това искаш да предадеш", сподели Виктор Меламед пред БНР.

Виктор Меламед

Черно-белите илюстрации са кодови названия за всичко, което се случва. После можеш да ги оцветиш, но трябва да имаш репери, каза художникът Греди Асса.

Какво откриха един за друг Виктор Меламед и Греди Асса от съвместната им работа?

"Винаги съм чувствал Греди (Греди Асса - бел. ред.) достатъчно близък. Изненадвал ме е много през годините, но тези илюстрации всъщност потвърдиха това, което винаги съм знаел - че е с невероятна визия, нестандартна визия към всичко, което се случва около нас. Тези илюстрации са онова недоизказано нещо, което би трябвало да продължи разказа по някакъв начин", каза Виктор Меламед.

Греди Асса

"В тези разкази ти съзнаваш колко любопитно и как по различен ракурс той може да напише нещо, което ние даже няма да го забележим. Но за мен беше по-важно, че за тези повърхностни интриги, вълнения, пътеписи се крие една изключителна доза интелектуалност, която се забелязва, че тя е продукт на натрупвания", каза Греди Асса. 

Този разказ е метафора за това, че човек не трябва да се отказва, допълни художникът.

"Всъщност не е важен успехът, важен е пътят, усилието, защото усилието всъщност е най-прекрасният  успех. Това е като красотата - тя няма цел, усилието по същия начин - то няма цел. То има пътуване и точно в това пътуване ти срещаш различни мечти, надежди, ситуации, копнежи, блянове и затова се получава изкуството", изтъкна Греди Асса. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната оперна звезда Соня Йончева - Томбола за билети за концертното изпълнение на операта “Тоска“ от..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42