Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки души блокираха пътя Бургас - Созопол

| обновено на 07.03.20 в 15:07

Жители на созополските села Росен и Присад блокираха частично пътя Бургас-Созопол на мястото на катастрофата, при която преди седмица автобус прегази двама души. 

Причината за протеста е решението на Бургаския окръжен съд, с което шофьорът на автобуса Камен Филипов беше пуснат под домашен арест

Днес недоволните хора настояха за справедлив процес и ефективна присъда за Филипов.

Напрежение нямаше, а автомобилите бяха пренасочвани по алтернативни маршрути. Периодично колоната беше пропускана. 

Катастрофата, при която загинаха 22-годишният Тодор Тодоров и кметът на созополското село Присад Ванча Байлова стана на 28 февруари през нощта на един километър след изхода на Бургас в посока Созопол. Автобусът прегази момчето и жената, докато двамата оглеждаха щетите по колите си след лека катастрофа на пътя.


„Човекът, извършил, нали, катастрофата и отнел двата човешки живота е с двойно гражданство. И ние се притесняваме да не се укрие в Турция. Протестът ни е за това, че без да е минало дело го пускат под домашен арест при положение, че има две жертви“, обясни Живко Чолаков от село Присад.

Смекчаващи вината обстоятелства за шофьора Камен Филипов посочва неговият адвокат Веселина Василева: „Лошото време - валяло е дъжд. Той е направил всичко възможно да задейства, включително и аварийната спирачка, но при хлъзгав път просто това не му е помогнало“.

„Няма да се роди втори път такъв човек като нея. тя беше много инициативен и предприемчив човек. Всичко положително беше в нейната душа. Бореше за благото на селото“, казаха близки на Ванча Байлова.

„За мен всичко е несправедливо в момента. Имало е възможност шофьорът да намали. Не че другите не са имали вина“, каза една от присъстващите на протеста, за който бургаската полиция съобщи, че няма издадено разрешение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Съдът определи домашен арест за шофьора от катастрофата на пътя Бургас-Созопол

Окръжния съд в Бургас определи домашен арест за 34-годишния шофьор на автобус Камен Филипов. При тежък инцидент в събота вечер на пътя Бургас-Созопол след пътно произшествие между две коли той удари и на място загинаха 46-годишната Ванча Байлова, кмет на..

публикувано на 02.03.20 в 15:44
снимката е илюстративна

Кметският наместник на с. Присад Ванча Байлова е една от жертвите от катастрофата снощи (ОБНОВЕНА)

Кметският наместник на с. Присад Ванча Байлова е починалата снощи 46-годишна бургазлийка при пътен инцидент. Това съобщава Община Созопол във фейсбук страницата си.  "С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че внезапно ни напусна Ванча Байлова. Беше..

обновено на 29.02.20 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и..

публикувано на 29.06.24 в 04:56

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на..

публикувано на 28.06.24 в 19:34